Film / seriál

Nová kariéra? Aj po štyridsiatke!

Nová kariéra? Aj po štyridsiatke!
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

K polícii sa môže prihlásiť každý, kto dosiahne plnoletosť, horná hranica ale nie je vždy určená. John Nolan (Nathan Fillion) je rozvedený štyridsiatnik, ktorý sa rozhodne splniť si chlapčenský sen stať sa policajtom v L.A., a nastupuje k zboru ako najstarší nováčik vôbec.

Seriál Zelenáč nás láka nielen na sympaťáka Nathana Filliona v hlavnej úlohe, ale aj na zaujímavý nápad. Existuje celý rad seriálov z policajného prostredia, ktoré sa zameriavajú na kriminálne prípady, dychberúcu akciu a sériové vraždy, len zriedkakedy sa tak divák stretne s vyobrazením rutinnej realistickej práce „obyčajných pešiakov“. Z nástupu najstaršieho začiatočníka navyše vyplýva množstvo rizík, ktorým sa vystavuje on aj jeho noví kolegovia.

Niektoré veci sú mimo našu kontrolu. Všetko, čo môžeme urobiť, je tešiť sa z malých víťazstiev

John Nolan je štyridsaťpäťročný podnikateľ, ktorému sa rozpadlo manželstvo a tak trochu nevie, čo so životom. Keď ale náhodou napomôže polícii zabrániť bankovej lúpeži vo svojom rodnom mestečku, okamžite si zbalí kufre a vypraví sa do Los Angeles naplniť svoje nové poslanie. Nie je preto prekvapením, že z jeho nástupu nie sú jeho nadriadení dvakrát nadšení, a najmä seržant Wade Grey nemieni nadšenému zelenáčovi nič odpustiť. Spoločne s Johnom nastupujú tiež dvaja mladí nováčikovia, Jackson West a Lucy Chen, ktorí, hoci z rozdielnych pohnútok, sú rovnako odhodlaní stať sa dobrými policajtmi. Dokáže s nimi John držať krok a nestane sa len príťažou, ktorá by mohla ohroziť na živote kolegov, civilistov i jeho samotného?

Práca policajta je nepredvídateľná a každý rutinný výjazd sa môže zmeniť z pokojnej návštevy na nebezpečný konflikt. Dramatické chvíle sú ale často preložené hodinami dlhotrvajúcich pochôdzok, pokutových lístkov a navigovania zblúdených turistov. Je preto potrebné obrniť sa trpezlivosťou, ale zároveň mať rýchle reakcie. A práve onen kontrast seriál umne vykresľuje divákom.

Dej nie je len o akčnom prenasledovaní a dramatických výstupoch, neočakávajte preto strhujúcu akčnú jazdu od prvej minúty až do konca. Tešiť sa však môžete na nečakané zvraty a prekvapivé rozuzlenia situácií, v ktorých sa hlavný hrdina ocitne. Je to jeden z veľkých kladov Zelenáča, pretože ho robí uveriteľným. Rovnako ako v skutočnom živote sa policajt John Nolan stáva súčasťou zložitých ľudských príbehov, ktoré často nebývajú čiernobiele. On k nim však dokáže pristupovať citlivo aj so sebe vlastným humorom, ktorý je sympaticky prítomný v každej epizóde.

Uveriteľnosť je v prípade podobných seriálov pre diváka kľúčová, pretože sa dokáže lepšie vžiť do postáv a predstaviť si ich konanie v skutočnom svete, a v tomto prípade sa tvorcom podarilo trafiť priamo do čierneho. Postavy fungujú dobre ako jednotlivci aj ako tím a vzťahové linky medzi nimi celkový dojem nijako nerušia. Niektorým divákom sa môže zdať trochu naivistické vyobrazenie nepodplatiteľných a poctivých príslušníkov, nejde však o tému, ktorú by sa seriál snažil nejako agresívne pretlačiť.

Nathan Fillion

Je veľký fanúšik sci-fi a samozvaný „geek“ a rád sa uchádza o roly v podobne ladených projektoch. K jeho najvýznamnejším úlohám patrí kapitán Malcolm Reynolds v kultovom seriáli Firefly a nadväznom filme Serenity, či kapitán Hammer z internetovej minisérie Dr. Horrible's Sing-Along Blog. Objavil sa tiež v množstve vedľajších úloh v seriáloch ako Buffy, premožiteľka upírov alebo Zúfalé manželky.

Zaujímavosti

Americké policajné okrsky majú rôzne nastavenú vekovú hranicu pre príjem nových uchádzačov a LAPD patrí medzi výnimky, ktorá prijíma aj uchádzačov starších ako 37 rokov. Údajne je tak Zelenáč inšpirovaný skutočným príbehom.

V seriáli sa vo vedľajších úlohách objaví niekoľko hereckých kolegov Nathana Filliona, ktorí sa s ním podieľali na sci-fi Firefly.

Pozrite si aj

Rookie Blue

Kanadská kriminálna dráma, ktorá sleduje životy piatich policajných nováčikov v Toronte. Zameriava sa skôr na klasické policajné zásahy než na dlhé kriminálne vyšetrovanie.

Vtierka Castle

Richard Castle je autor detektívok, ktorý využije svoje konexie na to, aby mohol inšpiráciu pre novú knihu zbierať priamo pri zdroji. Stáva sa tak poradcom newyorskej polície, čo sa nepáči policajtke Beckettovej.

Zelenáč

Film / seriál
Hodnotenie FDB 90 % Hodnotenie redakce
Foto AXN

Réžia Michael Goi, Greg Beeman, Timothy Busfield…

Scénár Alexi Hawley, Vincent Angell…

Obsadenie Nathan Fillion, Alyssa Diaz, Richard T. Jones, Titus Makin, Melissa O'Neil, Afton Williamson, Eric Winter

Dĺžka 20 × 40–43 min.

AXN piatok 24. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC