Film / seriál

Na temnom brehu

Seriál Provokatér o neortodoxnom psychológovi
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Ľudská psychika je často nevyspytateľná a neradno sa s ňou zahrávať. A čo už len potom, keď ste seriálový psychológ so značne neortodoxnými metódami.

Na pomedzí nebezpečnej hry a liečby sa pohybuje psychológ Artem, do ktorého rúk sa zverujú ľudia s najrôznejšími druhmi problémov. Artem sa ku všetkým správa rovnako – je priamočiary, úprimný a tiež celkom drsný. Používa absolútne netradičné metódy, kedy svojich klientov vystavuje ich najväčším strachom a obavám. Núti ich okamžite konať vo vyhrotených situáciách, čo im väčšinou nie je nijako príjemné.

Namiesto skupinových sedení alebo pokojného polihovania a zverovania sa trpezlivému lekárovi sa ocitajú v pomerne šialených situáciách, keď sú nútení konať sami za seba. Artemova metóda sa mnohým spočiatku nepáči, ale výsledky sú nakoniec dobré, a tak nie je divu, že sa medzi jeho klientelu nakoniec dostane aj ruská smotánka vrátane kriminálnikov. Seriál sa preto dosť výstižne volá Provokatér.

Veľmi dobre spracovaný krimi seriál, ktorý z psychológov konečne nerobí len „gaučové vankúšiky“, ale naopak niečo ako akčných hrdinov

Problém nastáva, keď jeden z jeho klientov spácha samovraždu, ku ktorej ho údajne mal dohnať Artem. Luxus končí, Artem je odsúdený, zbavený lekárskej licencie aj spoločenskej prestíže. Po odpykaní trestu sa vracia do života s dvoma cieľmi – získať späť svoju prax a dokázať, že na údajnej samovražde nenesie žiadnu vinu.

Ruská ruleta

Seriál Provokatér z ruskej produkcie ponúka zaujímavý pohľad do ruskej televíznej tvorby. Môžete sa tešiť na neopozerané tváre (východná kinematografia u nás predsa len dostáva len minimum priestoru), pomerne dosť akčných scén a Artemových šialených klientov. Aj keď to občas môže vyzerať absolútne neuveriteľne, tvorcovia seriálu sa inšpirovali reálnymi prípadmi. Všetko konzultovali s odborníkmi z praxe, takže ak máte pocit, že vás niečo trápi, buďte pokojní, Artemovi klienti vám dokážu, že ste úplne normálni.

Aj vzhľadom na jeho spôsob života a problémy, do ktorých sa zapletie, ide skôr o takého Jamesa Bonda psychológie. Svojou drsnou úprimnosťou bude divákom zase pripomínať doktora Housea a brilantnou inteligenciou Sherlocka Holmesa. Len sa všetko odohráva v Rusku, čo znamená, že sa môžete tešiť na nefalšovane drsnú mafiu aj okázalý luxus. Nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá, stále ste napätí, čo príde ďalej.

Herec Maxim Matvejev o svojej postave hovorí: „Mám rád nejednoznačné postavy. Artem nejednoznačný je a pri čítaní scenára som často vykrikoval: Vážne? Čože? To nie je možné! Je to pre mňa mimoriadna skúsenosť.“

Pri sledovaní tohto seriálu budete mať občas veľmi podobné pocity. Veľa vecí sa vám bude zdať takzvane „cez čiaru“, ale s napätím budete sledovať, čo sa bude diať ďalej. Možno je škoda, že podobných seriálov z východu k nám zatiaľ nedorazilo viac.

Zaujímavosť

Slovo „trigger“, čo je originálny názov seriálu, by sa okrem „provokatéra“ dalo preložiť aj ako „spúšťač“. A to je psychologický termín, ktorý označuje techniky motivujúce klientov k okamžitej akcii.

Pozrite si aj

Black Mirror

Príbehy tohto unikátneho seriálu sa odohrávajú v blízkej budúcnosti, dnes už možno i súčasnosti. A aj keď žánrovo priamo do ranku psychológie nespadajú, hlavní hrdinovia by si aspoň terapeuta zaslúžili. Čiernohumorný obraz nás samých je niekedy veľmi desivý.

Wilfred

V bláznivom seriáli si hlavnú úlohu depresívneho právnika Ryana zahral Elijah Wood, ktorému sa zmení život, keď mu susedka dá na stráženie svojho psa. Wilfred totiž nie je obyčajný pes. Fajčí, pije, napcháva sa nezdravým jedlom a celkom dosť kecá Ryanovi do života. 

Provokatér

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto AXN

Réžia Dmitrij Ťjurin

Scénár Andrej Zolotarev

Obsadenie Maxim Matvejev, Iris Lebedeva, Ekaterina Sokolova-Zhuber, Maria Akhmetzyanova, Svetlana Ivanova, Igor Kostolevskij, Viktoria Maslova

Dĺžka 16 × 52 min.

AXN utorok 4. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC