Film / seriál

Mŕtvi prebúdzajú živých

Rozkvet – austrálsky mysteriózny seriál
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Čo keby ste dostali na sklonku života šancu stať sa znovu mladými? Aspoň na chvíľu. A ako by ste s takouto situáciou naložili?

Ambície austrálskych seriálových tvorcov zjavne rastú. Po znepokojivom sci-fi seriáli Materstvo, o ktorom sme písali v minulom čísle, vypustili do sveta ďalší pozoruhodný projekt – šesťdielny mysteriózny seriál Rozkvet, ktorý dokazuje, že protinožci dokážu konkurovať aj veľkým americkým produkciám s prekvapivou ľahkosťou. 

Mŕtvi vytrhávajú živých z ich umierania

V prológu seriálu sme svedkami ničivej povodne, ktorá spustoší mestečko Mullan, zapadnuté kdesi vo vnútrozemí Austrálie. Päť obyvateľov príde o život. Ešte rok potom sú stopy po nedávnej katastrofe viditeľné nielen na zničených domoch, ale predovšetkým na nálade, ktorá v Mullane vládne. Obyvatelia sa stále nedokázali vyrovnať so stratou svojich blízkych. Ani mŕtvi nepovedali posledné slovo. Na miestach, kde prišli o život, rozkvitajú podivné rastliny so žiarivo jantárovými plodmi. Ich požitie vracia starým ľuďom mladosť. Znie to naivne a príliš rozprávkovo? Nenechajte sa mýliť, tvorcovia seriálu použili tento fantastický motív len ako východisko pre gotickú drámu, ktorá skúma, aká je skutočná cena ľudského života.

Všetci dúfame, že náš čas tu je neobmedzený. Ale nie je

Bezohľadnosť mladosti je bez hraníc

Účinok plodov rastliny objaví najprv Ray, vedec, ktorý sa láskyplne stará o svoju starnúcu manželku Gwen, bývalú filmovú hviezdu, ktorá trpí pokročilým štádiom Alzheimerovej choroby. Vyslobodenie milovanej ženy z väzenia demencie pomocou zázračnej rastliny má pre neho nečakané a kruté následky. Gwen nie je jediná, kto zakúsi opojenie zo znovunadobudnutej sily, krásy a zmyselnosti. Kandidátov na večnú mladosť je viac – notorický zločinec a vrah na úteku, umierajúci pilot, ktorý celý život skrýval homosexuálnu orientáciu pred svojou bigotnou manželkou, Gwenin prvý partner Max a psychopatická vdova dožívajúca v opatrovateľskom dome pre prestarnutých. Ich plánom a túžbe žiť a milovať nesmie stáť nič v ceste. Berú si, čo chcú a neobzerajú sa na nič a na nikoho. Lenže…

Nič netrvá večne a nič nie je zadarmo

Problém je v tom, že premena trvá len pár dní. Prvotný prísľub nového života sa tak rýchlo rozplýva. Radosť vystrieda obava z návratu k starobe a nemohúcnosti. Zúfalá snaha zaobstarať si ďalšiu dávku mladosti privádza hrdinov do hraničných situácií a stavia ich pred ťažko riešiteľné dilemy. Každý z nich bude musieť zvážiť, akú cenu má ich život a čo sú ochotní zaplatiť za jeho ďalšie predĺženie. Či dokážu prijať fakt vlastnej konečnosti, neprezradím, presvedčte sa sami.

Odkiaľ sa vzal námet seriálu?

Glen Dolman, autor seriálu, sa nechal počuť, že námet seriálu mu vnukla tragická udalosť z roku 2011, kedy sa oblasťami Queenslandu prehnalo vnútrozemské tsunami, povodeň sprevádzaná vodnou stenou, ktorá nedala obyvateľom v zaplavených oblastiach šancu. Považoval to za zradu prírody, ktorá odhalila iluzívnosť presvedčenia, že máme osud vo svojich rukách. Odtiaľ už bol len krok k seriálu.

Forma zdatne sekunduje príbehu

Zaujímavý námet dostal po zásluhe zaujímavú formu. Za povšimnutie stojí práca kamery aj zvuková zložka seriálu. Zábery tiesnivých interiérov, často poznamenaných rozkladom a zúfalstvom, sa striedajú s exteriérmi plnými nespútaného, slobodného pohybu a akcie. Obe tieto polohy potom spínajú vizuálne pôsobivé momentky krajiny, zvierat a ľudí podkreslené jemným melancholickým hudobným motívom. Ako by sme sa v týchto chvíľach ocitli mimo hlavný prúd deja aj času a mali možnosť nahliadnuť do privatissima niektorých postáv i prírody, „za“ rámec scenára. Hudba má v seriáli ešte jednu dôležitú úlohu. Vnáša do inak vážneho tónu rozprávania ľahký humor – desaťročný Isaac, ktorý sa odmieta zmieriť so smrťou svojej matky, ktorá zmizla pri povodni, vášnivo rád počúva hymny – peruánsku, maďarskú, japonskú, akúkoľvek, len keď ho utlmí od mentorovania dospelých. Zábery veľmi dôležitých tvárí nemo artikulujúcich životné pravdy za zvukov pompéznych plechových dychových nástrojov a činelov dajme tomu uruguajskej hymny je zážitok par excellence.

Bryan Brown

Vedca Raya Reeda si v seriáli zahrala jedna z najväčších austrálskych hereckých hviezd Bryan Brown. Hoci začínal ako divadelný herec v National Theatre v Británii, pozornosti Hollywoodu neunikol. Za svoju úlohu v seriáli Vtáky v tŕní dostal Zlatý glóbus, neskôr sa objavil napríklad po boku Sigourney Weaver v oscarovej dráme Gorily v hmle. Jeho ženou je slávna herečka Rachel Ward.

Rozkvet 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto AXN

Réžia John Curran, Mat King, Greg McLean…

Scénár Glen Dolman, Matt Cameron…

Obsadenie Bryan Brown, Phoebe Tonkin, Ryan Corr, Nikki Shiels, Rod Mullinar, Anne Charleston…

Dĺžka 6 × 60 min.

AXN pondelok 6. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC