Film / seriál

Keď udrú staré hriechy

Dievča a noc – mysteriózny kriminálny seriál
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na Skylink Live TV Sledovať

Zločin môžete pochovať akokoľvek dokonale, je len otázka času, kedy vás vaše hriechy doženú. Aspoň tak sa to javí tvorcom mysteriózneho seriálu Dievča a noc.

Predlohou pre šesťdielny seriál Dievča a noc sa stal rovnomenný bestseller v súčasnosti najčítanejšieho francúzskeho spisovateľa Guillauma Mussa. Tento román dobre poznajú nielen českí čitatelia. Diela fenomenálneho spisovateľa, ktoré vychádzajú v miliónových nákladoch, sa stretávajú s vrelým prijatím po celom svete. Niet divu, v strhujúcich príbehoch tohto píšuceho profesora ekonómie nechýba nutná dávka tajomstva, inteligentná zápletka, napínavá atmosféra, to všetko v čitateľnom podaní. Nie je tomu inak ani v prípade románu Dievča a noc, ktorý rozpráva príbeh troch študentov, ktorých  naveky spojilo hrozné tajomstvo dokonanej vraždy a zmiznutie ich spolužiačky.

Atmosféra takmer gotická

Vlastný príbeh sa odohráva v dvoch časových rovinách. Súčasnosť zastupuje rok 2017, kedy sa na triednom zraze stretnú po dvadsiatich piatich rokoch absolventi prestížnej univerzity. Troch z nich – Thomasa, Maxima a Fanny – púta ťaživé tajomstvo. V roku 1992 došlo v univerzitnom kampuse k dvom tragickým udalostiam. Tou prvou bol útek ich spolužiačky Vincy Rockwellovej s jedným z profesorov, s ktorým udržovala tajný pomer. Nikto ju už nikdy nevidel. Druhou udalosťou bola vražda učiteľa filozofie, ktorú spáchali Maxim a Thomas. Neboli nikdy odhalení, pretože Maximov otec spolu so svojím priateľom Ahmedom zamurovali mŕtve telo v telocvični strednej školy. Odvtedy spolu Thomas s Maximom neprehovorili.

Staré hriechy sa prebúdzajú

Ani štvrť storočia od hrozného činu nedokáže Thomas na osudnú noc zabudnúť a na triedny zraz prichádza s odhodlaním prelomiť ťaživé mlčanie. Situáciu navyše komplikuje nová okolnosť, keď sa naša trojica dozvie, že je budova, v ktorej spočinulo telo filozofa, určená na skorú demoláciu. Thomas navyše vo svojom aute objaví obálku s dvadsaťpäť rokov starými fotografiami, ktoré odhaľujú vzťah jeho otca s kamarátkou Vincou. Zdá sa, že dávno pochované hriechy povstali s nečakanou silou a hrozia zničiť životy našej trojice priateľov.

Čo na to režisér a autor predlohy?

Keď režisér Bill Eagles vlani predstavoval seriál na televíznom festivale v Monte Carle, netajil sa uznaním k autorovi predlohy. „Áno, mať v seriáli rovnaké postavy v dvoch časových rovinách, je problém. Ale kľúč k riešeniu problému ležal priamo v románe. Guillaume Musso vykreslil osemnásťročných mladíkov rovnako dobre, ako ich vývoj počas nasledujúcich dvadsiatich piatich rokov, takže do seba jednotlivé línie príbehov bezbolestne zapadli,“ vyhlásil Eagles pre filmový časopis Variety.

Na spisovateľa Mussa zase zapôsobil producent filmu Sydney Gallonde, pretože bol prvý, komu bol ochotný poskytnúť svoj román na filmové spracovanie. „Mal som množstvo ponúk, ale cítil som, že sú vyvolané komerčným úspechom mojich kníh, nie umeleckou potrebou. U Gallonda, s ktorým sa poznám desať rokov, to bolo iné,“ nechal sa počuť autor.

Svetová zostava

V hlavných rolách šesťdielnej série sa stretneme s radom hereckých hviezd. Tou najznámejšou je Walesan Ioan Gruffudd (Thomas), ktorý už pár rokov účinkuje v populárnom seriáli Dr. Harrow, nezabudnuteľný výkon podal aj ako „zloduch“ v katastrofickom filme San Andreas. Ďalšou populárnou tvárou je bezpochyby Ivanna Sachno (Vinca), ktorá si zahrala napríklad v akčnej komédii Špión, ktorý mi dal kopačky. V hlavných rolách túto dvojicu dopĺňajú Vahina Giocante (Fanny) a Grégory Fitoussi (Maxime). Zdá sa, že je zamiesené na seriálový hit.

Dievča a noc

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto CANAL+ Action

Réžia Bill Eagles

Obsadenie Ioan Gruffudd, Ivanna Sachno, Grégory Fitoussi, Dervla Kirwan, Vahina Giocante, Shemss Audat, Salóme Gunnarsdóttir, Cosimo Fusco

Dĺžka 6 x 52 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC