Film / seriál

Jazda plná krvi, potu, sĺz a túžby po pomste

Nehanební bastardi – vojnová dráma
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na Skylink Live TV Sledovať

Dlho brúsený Tarantinov drahokam si dodnes uchováva punc kultového kasaštyku, ktorý musí vidieť každý, kto má aspoň trochu rád strieborné plátno.

Premiéry Tarantinových filmov sprevádzajú obrovské očakávania, ktoré bývajú spravidla vrchovato uspokojené. Tarantino skrátka nemieri vedľa. Snáď len v prípade thrilleru Auto zabijak bola prvotná reakcia publika vlažnejšia, aj tak má však tento film milióny priaznivcov. Ostatné režisérove opusy čoskoro po uvedení získali status kultových filmov, takých, ktorým neškodí zub času a diváci sa k nim radi vracajú. Dnes šesťdesiatročný Quentin Tarantino je totiž filmový mág, ktorý sa vie vyhrať nielen so scenárom, ale dokáže ho preniesť na plátno s magickou ľahkosťou. Už jeho krimithriller Gauneri vzbudil na začiatku deväťdesiatych rokov nemalú pozornosť, s nasledujúcim Pulp Fiction: Historky z podsvetia sa však strhla doslova tarantinománia. Svojej povesti geniálneho filmára nezostal rodák z amerického Knoxville nič dlžný ani v prípade nasledujúcich filmov Kill Bill alebo práve Nehanebných bastardov.

Smrť náckom!

Keď ide o príbeh, neváha Tarantino prepísať ani historické fakty. Tak to je aj v prípade Nehanebných bastardov, v ktorých sa režisér rozhodol vysporiadať s náckami raz a navždy. A nielen s nejakými radovými vojakmi Wehrmachtu, ale rovno s Vodcom a celou jeho soldateskou, Goebbelsom počnúc a Göringom končiac. Anjeli pomsty, ktorí majú zvrhnúť celú Tretiu ríšu do pekla, sú dvaja. Po prvé utečené židovské dievča Shosana, ktorej esesmani pred jej očami vyvraždili celú rodinu, po druhé diverzné židovské komando, ktoré na území okupovaného Francúzska skalpuje a vraždí nacistov s krutosťou zdivočených mäsiarov. Medzi nemeckými vojakmi sa šíri strach. Preto sa Joseph Goebbels rozhodne povzbudiť ochabujúci bojový duch okupačných jednotiek premiérou vojnového veľkofilmu Pýcha národa priamo uprostred dobytého Paríža. Majiteľkou kina, v ktorom sa má celá sláva uskutočniť, je však po pomste túžiaca Shosana. O akcii sa dozvie aj britská tajná služba, a tak sú do Paríža povolaní aj Nehanební bastardi. Proti nim stojí esesman Hans Landa, brilantný mozog a povestný lovec Židov…

Hoci si Tarantino, ako je jeho zvykom, neodopiera potešenie z akčných krvavých scén riadne preliatych litrami krvi, najväčšie napätie vzniká paradoxne počas dlhých dialógov, ktorých stredobodom je Hans Landa. Svojím vycibreným vystupovaním, dvojzmyslami a nevyspytateľnosťou, dokáže rozochvieť nielen svoje obete, ale doslova aj vzduch v kinosále.

Film mal namále

Hoci mal film premiéru na filmovom festivale v Cannes v roku 2009, na scenári začal režisér pracovať už v roku 1998. Lenže neodbytnosť Umy Thurman, ktorá po úspešnej Pulp Fiction prosila Tarantina o ďalší filmový trhák, spôsobila, že Nehanební bastardi skončili na dlhý čas na vedľajšej koľaji a svetlo sveta namiesto toho uzrel dvojdielny masaker Kill Bill. K téme sa režisér vrátil až po niekoľkých rokoch a boli chvíle, keď zvažoval celý projekt odpískať. „Ale potom som si uvedomil, ako veľa energie som do tohto filmu vložil. A aj keď by som ho býval nikdy nenakrútil, povedal som si, že ho musím aspoň dopísať,“ vysvetľoval v jednom z početných rozhovorov. Dokonca sa pohrával s myšlienkou, že by – vzhľadom na košatosť deja – namiesto filmu natočil minisériu. Nakoniec ale zvíťazila klasická forma filmu s typickou tarantinovskou dva a pol hodinovou stopážou. Do filmu obsadil množstvo hereckých hviezd, popri Bradovi Pittovi (Aldo Raine) ako šéfovi diverznej jednotky Nehanebných bastardov vo filme exceluje Christoph Waltz (Hans Landa). Jeho portrét cynického prenasledovateľa Židov, ktorý organizuje ľudské bitúnky, a pritom si dáva záležať na noblesnom vystupovaní, bol po zásluhe ocenený Oscarom a tiež britskou cenou BAFTA.

Nehanební bastardi

Film / seriál
Hodnotenie FDB 83,1 % Hodnotenie redakce
Foto CANAL+ Action

Réžia Quentin Tarantino

Obsadenie Brad Pitt, Diane Kruger, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Daniel Brühl, Eli Roth, Samm Levine

Dĺžka 148 min.

Rok 2009

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC