Film / seriál

Elita medzi elitou

Elita medzi elitou
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Ak patríte k fanúšikom akčných filmov z vojenského prostredia, máme pre vás tip na podarený seriál.

Dramatický seriál SEAL Team vás zavedie medzi vojakov elitnej jednotky amerického námorníctva. SEAL, alebo po slovensky „tuleň“, je zároveň skratkou, znamenajúcou Sea Air Land, teda More Vzduch Zem, a charakterizujúcou univerzálnosť tímu, ktorý okrem iného dopadol Usámu bin Ládina. Títo muži pôsobia na tých najnebezpečnejších a najutajovanejších misiách, veľmi často cestujú po celom svete a hlavnou náplňou ich práce je boj s terorizmom.

Niektoré bitky nikdy nekončia

Nasadzujú svoje krky, aby zachránili rukojemníkov tam, kde je všetko vyjednávanie márne. Sledujú drogové kartely aj pašerákov zbraní. A aj keď majú ten najlepší plán, čo samozrejme vždy majú, ich misie sú veľmi neisté a zvrtnúť sa môže kedykoľvek čokoľvek. Sú to však profíci, taká elita medzi elitou. Môžete byť ten najlepší vojak, ale stále je tu tiež svet, kde zbrane nehrajú prím, svet, v ktorom deti chodia do školy, doma čakajú manželky a manželia, svet, v ktorom sa bojuje na úplne iných frontoch. Tu zrazu vidíte všetko inak. Z drsných chlapov sa stávajú milujúci otcovia, ktorí veľmi často nemajú slov, aby odpovedali svojej žene na jednoduchú otázku: „Kedy sa vrátiš?“ Rovnako je na tom aj Jason Hayes (David Boreanaz). Medzi kolegami je vnímaný ako charizmatický vodca tímu Tier One, ale v súkromí taký rešpekt už nemá. Jeho rodinný život dosť utrpel kvôli jeho profesijným povinnostiam. Samozrejme že najlepšieho priateľa a parťáka má vo svojom tíme, je ním Ray Perry (Neil Brown Jr.). Ďalej sa zoznámite so Sonnym Quinnom (A. J. Buckley), mladým Clayom Spenserom (Max Thieriot), ktorý sa ešte len zaškoľuje, analytičkou Mandy Ellis (Jessica Parré) alebo s Lisou Davis (Toni Trucks), zodpovednou za vybavenie a zásobovanie jednotky. Dohromady tvoria niekedy nesúrodý tím a vy môžete sledovať, ako bojujú na všetkých frontoch, napríklad v Sýrii, ale hlavne doma v USA. Seriál SEAL Team je samozrejme plný akcií, technických vychytávok, strieľačiek a hlavne khaki zelenej farby. Pridanú devízu ale predstavuje hlavne svet v pozadí, možnosť nahliadnuť do súkromia vojakov, pre ktorých je veľmi často ťažké žiť bežný život. Jednak nie sú príliš zhovorčiví, často o svojich úlohách a zážitkoch nesmú hovoriť, predovšetkým sa však lepšie orientujú na bojisku ako doma v obývačke. Aj keď to znie pateticky, Američanom sa musí nechať, že zmes akcie a hry na city ovládajú dokonale. Zároveň ale nie je núdza o občasné odľahčenie, čo by totiž boli vojaci bez zmyslu pre humor, často dosť čierneho zmyslu pre humor. Hlavnou hviezdou a tiež človekom, vďaka ktorému je seriál vydarený, je David Boreanaz. Už v predchádzajúcom seriáli Kosti dokázal, že vie predať viac než len svoju muskulatúru. Nie je to herec veľkých gest, k jeho náture by sa niečo také nehodilo, ale nie je ani obyčajný „chlapisko s peknou tváričkou“. Vďaka nemu máte pocit, že Jason Hayes by mohol byť pokojne váš sused, zdanlivo obyčajný chlap, ktorý často jazdí na služobné cesty. Ide o celkom uveriteľnú postavu a taký je aj celý seriál. Áno, teroristi a zločinci dostávajú výprask, občas si niekto zamoralizuje o držaní zbraní, ale ako celok všetko drží možno až prekvapivo dobre pohromade. Inteligentný seriál milo prekvapí i divákov, ktorí práve dvakrát neholdujú vojenskej tematike. Môžete sa tešiť na vyrovnaný mix napätia, akcie a osobných peripetií v dobrom hereckom obsadení.

David Boreanaz

David sa pôvodne herectvom živiť nechcel. Sníval o kariére profesionálneho futbalistu, lenže kvôli zraneniu musel svoj sen opustiť. Rozhodol sa teda pre herectvo, ale začiatky nemal ľahké. Všimla si ho však producentka seriálu Buffy, premožiteľka upírov a veľmi skoro sa tak vyšvihol medzi vyhľadávaných predstaviteľov mužných úloh. Pamätať si ho určite budete zo seriá­lu Kosti alebo filmového trháku Justice League: The New Frontier (2008). Boreanaz sa venuje aj réžii a produkcii.

Zaujímavosť

Nielenže tvorcovia všetko konzultovali s vojenskými veteránmi, ale rovno ich 75 najali ako komparz a kaskadérov. V seriáli tak môžete vidieť naozajstných profíkov!

Pozrite si aj

Bratstvo neohrozených

Desaťdielna miniséria sa vracia k 2. svetovej vojne, kde predovšetkým po vylodení spojeneckých vojsk v Normandii hrala dôležitú úlohu 101. výsadková divízia, ktorá bola pri všetkých rozhodujúcich operáciách. Seriál je označovaný za prelomový nielen fanúšikmi, ale aj samotnou stanicou HBO.

M.A.S.H.

Niekto tento seriál zbožňuje, niekto neznáša. Isté ale je, že asi neexistuje slávnejšia poľná nemocnica, kde operujú trochu vyšinutí doktori so svojráznym zmyslom pre humor. Skvostný scenár a tím Alana Aldy dokázali z M.A.S.H. urobiť absolútnu televíznu klasiku.

Tým SEAL

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,7 % Hodnotenie redakce
Foto AXN

Réžia Christopher Chulack, Larry Teng, John Dahl, Ian Toynton, J. Michael Muro, Félix Enríquez Alcalá, Melanie Mayron, Michael W. Watkins, David Boreanaz, Holly Dale, Andy Wolk

Scénár John Glenn, Mark Semos…

Obsadenie David Boreanaz, Max Thieriot, Jessica Paré, Neil Brown, A. J. Buckley, Toni Trucks, Judd Lormand

Dĺžka 22 × 40–43 min.

Rok 2017

AXN pondelok 25. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC