Film / seriál

A toto je z čej hlavy?

Pane, vy jste vdova! – česká sci-fi komédia
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Legendárna česká sci-fi komédia Miloša Macourka a Václava Vorlíčka o tom, čo sa stane, keď sa armádnym sprisahancom primotá do cesty geniálny mozog hviezdopravcu.

Napísať len obsah filmu Pane, vy jste vdova! vydá samo o sebe na absurdnú drámu. Duo Macourek a Vorlíček doslova nadupalo tento film obskúrnymi a zároveň fenomenálnymi nápadmi, až sa niet čomu diviť, že to všetko rozložilo celé kráľovstvo.

Ústrednú úlohu v sprisahaní, ktoré sa obráti proti samotným sprisahancom, zohráva astrológ Stewart Hampl (Jiří Hrzán), ktorý predpovie kráľovi, že sa na neho chystá atentát. Čo sa však chystá na samotného Hampla je oveľa obskúrnejšie. Ale čo už, proti zámeru hviezd nezmôže nič ani ten najrafinovanejší plán. Vďaka geniálnemu plastickému chirurgovi, profesorovi Sommerovi (Miloš Kopecký), možno totiž v tejto krajine uchovať mozog zosnulého človeka so všetkými jeho funkciami. A to je začiatok najpodivnejšej a možno tiež najlepšej českej sci-fi komédie, pretože na Sommerovej klinike dôjde k zámene mozgov...

Z vrahov sa stávajú obete, muži sa ocitajú v ženskom tele (aká súčasná vízia), atentátnici z usilovania o život prejdú do módu: Ide nám o život! Na scéne sa to hemží tiež rôznymi umelými dvojníčkami na čele s herečkou Evelynou Kelettiovou (Iva Janžurová) a pribúdajú tiež rôzne uťaté kusy tiel aj celé mŕtvoly.

Kto nevidel, neuverí

Vypisovať vám všetky gagy, hlášky a zámeny je úplne zbytočné, však to určite uvidíte sami. Čo si ale „zápis“ zaslúži, okrem geniálneho scenára, sú tiež herecké výkony, scéna i hudba. Tu si spolu všetko sadlo ako... však viete čo a kam... Nielen Macourek s Vorlíčkom sa týmto filmom výborne bavili, ale aj plejáda českých hereckých hviezd. Helena Růžičková je ako fanatická vrahyňa neodolateľná, o komediálnom talente Ivy Janžurovej sa netreba zmieňovať a Jiří Hrzán opäť nesklamal so svojou až chlapčenskou naivitou. Ale je tu ďalší zástup vynikajúcich hercov v nezabudnuteľných scénach.

Čo Macourek s Vorlíčkom len načali vo filme Kdo chce zabít Jessii? (1966), tu dotiahli do dokonalosti, vrátane hudby. Skoro je divné, že túto šialenosť (ale v tom najlepšom slova zmysle) vôbec za minulého režimu pustili na svet. Veď vládnuca elita je len banda neschopných babrákov a hravo ich prekabáti nenápadný intelektuál. Ale každopádne, hlavné je, že film je na svete a ani po pol storočí nestráca nič zo svojho tempa, ktoré je slovami jednej nemenovanej seriálovej klasiky vražedné, a to doslova!

Zaujímavosť

Rozhodnutie zrušiť vo filme armádu bolo podľa vyjadrenia režiséra Vorlíčka protestom proti okupácii v roku 1968.

Pane, vy jste vdova!

Film / seriál
Hodnotenie FDB 83,3 %
Foto Film+

Réžia Václav Vorlíček

Obsadenie Iva Janžurová, Jiří Sovák, Eduard Cupák, Jiří Hrzán, Jan Libíček, Olga Schoberová, František Filipovský

Dĺžka 97 min.

Rok 1970

Film+ piatok 27. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC