Film / seriál

Kdo chce zabít Jessii?

Kdo chce zabít Jessii?
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na Skylink Live TV Sledovať

Kto by si nepamätal nesmrteľnú šesťdesiatkovú klasiku, ktorá do československého filmu vniesla kúzlo komiksu...

Hlavnou otázkou však zostáva: Kto chce zabiť Jessii? Prísť na odpoveď nebude nič jednoduché. V spletitej komédii je vrahov hneď niekoľko a rozhodne sa s ničím nepaprú. Kde sa títo drsniaci v pokojnej domácnosti trochu nudných manželov vzali? A kto je vôbec Jessie? Všetci jednoducho vyskočili zo stránok komiksu. Pripadá vám to šialené? Je to šialené, ale aj šialene zábavné. V komédii Václava Vorlíčka excelujú herecké esá ako Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová či Karel Effa.

Komediálny evergreen

Príbeh sám o sebe nie je až tak zložitý, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Ide jednoducho o jednu z ďalších komédií, spadajúcich do ranku všetkých tých Miláčikov, Špenátov, Doktorov Mráčkov... Obyčajný muž sníva o krásnej žene a tá sa mu znenazdajky zhmotní. Má to len jeden háčik, s fešandou sa odkiaľsi zjavia aj dvaja týpci, ktorým nechýba sebavedomie a svaly, ale občas im chýba rozum. A čo sa musí stať? Oná žena sa zamiluje do postaršieho docenta, ktorému sa darí ju ochraňovať skôr dielom náhody než vlastným pričinením, a to jej „animovaný“ sprievod pekne štve. Občas im do toho vpadne nevrlá pani doktorka, ale čo tá asi tak narobí so žiarivou krásavicou bujných vnád? Vôbec nič.

Normalizátori ne/reality

Bláznivá komédia Kdo chce zabít Jessii? je skvostom nielen filmovým, ale aj komiksovým. Šesťdesiate roky minulého storočia priniesli vytúžené uvoľnenie, politické opraty trochu povolili, a tak sa do filmu dostalo aj ono poklesnuté kapitalistické umenie. Vo filme tým pádom dostal možnosť vyšantiť sa aj Kája Saudek, dnes výtvarná legenda, v minulosti zapovedaný „kazisvet“.

Lenže okrem hojnej situačnej i vizuálnej zábavy a súbojov o krásnu ženu, sa tu odohráva ešte ďalší súboj – proti sebe stojí západný svet v rúchu amerických svalnatých hrdinov a lepých žien, ktorí nevynikajú vyberaným správaním, a vtedajšia československá šedivá ne/realita. Niet teda divu, že tento film putoval veľmi skoro do trezoru a herci aj tvorcovia mali čo vysvetľovať na vyšších miestach. Ale nech už si o politike myslíme svoje, alebo sa na film Kdo chce zabít Jessii? pozeráme proste len ako na zábavu a vychutnávame si Saudkove animácie, musíme uznať, že snový, nereálny svet sa s tým reálnym prepája ťažko. A to je na tom to najvtipnejšie.

Vidieť na bublinu

Vezmite si napríklad typické komiksové bubliny. Sú situácie, kedy si prajete, aby vám z úst nevykĺzla ani hláska, pretože kam potom s takou bublinou? Môžete si dovoliť odtrhnúť niekomu slová priamo od úst a nevyberavo ich odhodiť? Ako môžete vedieť, čo ten druhý hovorí, keď na bublinu jednoducho nevidíte? A koľko slov alebo viet sa do bubliny zmestí? Nie sú „bublinári“ skúpi na slovo? Trochu si teraz zo všetkého uťahujeme, ale ak túto komédiu poznáte, viete, o čom je reč. Ak ju nepoznáte, určite sa s ňou zoznámte. Vety ako: „Ste úžasný silák, pán docent!“ si určite zapamätáte. Rovnako ako ostro rezané rysy československého supermana Juraja Višného.

Možno by nebolo od veci, keby sa dnes film volal: Kto všetko by chcel Jessii? Po pozretí by ju totiž určite chceli všetci!

Zaujímavosť

Američania odkúpili práva na film a chceli natočiť jeho remake. Po roku 1968 však akákoľvek spolupráca utíchla.

Kdo chce zabít Jessii?

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,4 % Hodnotenie redakce
Foto CS Film

Réžia Václav Vorlíček

Scénár Miloš Macourek, Václav Vorlíček

Obsadenie Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Vladimír Menšík, Karel Houska

Dĺžka 79 min.

Rok 1966

CS Film nedeľa 3. 3. Moj TV program Satelitná televízia: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC