Šport

Svet profesionálnych šípok očami Wayna Mardla

Svet profesionálnych šípok očami Wayna Mardla
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 2 na Skylink Live TV Sledovať

Ešte pred pár rokmi bol Wayne Mardle úspešným šípkarom, ktorý na pódiu zvádzal bitky s najväčšími velikánmi tohto športu. Majstrovstvá sveta síce nikdy nevyhral, napriek tomu dokázal v rebríčku vystúpať až na pozíciu svetovej päťky. Navyše bol jedným z najpopulárnejších hráčov na okruhu, pri zápasoch totiž nikdy nezabúdal na divákov. Tých bavil svojskými gestami, originálnymi hláškami pri rozhovoroch a dnes už legendárnymi tančekmi.

Pri šípkach potom zostal aj po skončení kariéry. Od roku 2011 pôsobí ako komentátor a expert britskej televíznej stanice Sky Sports, ktorá vysiela všetky veľké šípkové turnaje. Okrem toho má tiež svoju šípkarskú školu, kde jeho rukami prešlo niekoľko majstrov sveta, ale aj veľa ďalších profesionálov i amatérov. Pri tom všetkom sa Mardle ako hráč zúčastňuje exhibícií, a to po boku tých najlepších hráčov súčasnosti. My sme sa s ním stretli v rámci akcie Prague Darts Masters 2018, kde sa v hale Královka delil o pódium s Raymondom van Barneveldom, Michaelom van Gerwenom, Simonom Whitlockom, ale tiež s českými borcami Karlom Sedláčkom, Františkom Humpulom či Michalom Kočíkom.

Veľké športové haly plné jasajúcich fanúšikov, hráči prežívajúci víťaznú eufóriu, rozprávkové prize money, mediálna sláva, luxusný životný štýl… – tak zvonku vyzerá život profesionálnych šípkarov. Ale je realita naozaj taká? Wayne Mardle upozorňuje na fakt, že my fanúšikovia poznáme výhradne prívetivú stranu šípkarského sveta – tú blýskavú výkladnú skriňu, ktorá sa nazýva veľké televízne turnaje. Ale to, čo sa deje mimo nich, už také honosné nie je. Bokom záujmu kamier, médií i fanúšikov stojí život na PRO Tour.

Rutina a rehoľa, ktorá určuje každodenný rytmus fungovania šípkových profesionálov. Tí totiž musia absolvovať nespočetné množstvo menších turnajov a kvalifikácií – a to takmer každý týždeň, navyše v sálach, kde sa zároveň hrá na niekoľkých desiatkach terčov, často bez prítomnosti divákov a to celé vo väčšine prípadov v odlúčení od rodiny. Wayne Mardle, večne usmievavý, ale tiež vždy nekompromisne úprimný chlapík, proste svet šípok miluje, a pretože sa v ňom pohybuje už viac ako 25 rokov, pozná ho dokonale. A to nielen z perspektívy hráča, ale aj odborníka. Navyše má neobmedzený prístup do zákulisia, teda ku všetkým hviezdam aj vysokým činovníkom PDC, vrátane šéfa Barryho Hearna. Vďaka tomu je tým najpovolanejším mužom, ktorý dokáže zodpovedať akúkoľvek otázku týkajúcu sa šípkového športu. A Wayne sa nebráni rozoberať ani delikátne témy, ktorým sa hráči radšej vyhýbajú. V relácii vám napríklad odpovie na otázky, prečo sú všetci šípkari tuční, či profíci pijú pred zápasom alkohol, či sú šípkari kamaráti, alebo v zákulisí panuje tvrdá rivalita a akých chýb v technike sa hráči dopúšťajú najčastejšie. Takže ak chcete nahliadnuť za oponu šípkarského sveta a dozvedieť sa, ako kolos menom PDC (Professional Darts Corporation – Profesionálna šípková organizácia) funguje, ste na správnej adrese a sledujte stanicu Nova Sport 2.

Svet profesionálnych šípok očami Wayna Mardla

Šport
Foto Nova Sport 2 HD, Profimedia.cz
Nova Sport 2 piatok 1. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC