Šport

Play-off v časoch korony

Športový program – EURO 2020
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Na konci marca nás čaká kvalifikačné play-off na EURO 2020 a celá súťaž sa tak dostáva do prekérnej situácie. Ako ospravedlniť organizovanie pomerne veľkolepej kvalifikačnej súťaže, keď ani nemôžeme s istotou vedieť, či bude na čo sa kvalifikovať?

Tohtoročné EURO má na mále. Júnový sviatok futbalu malo spoločne organizovať 12 európskych krajín, okrem iných aj Taliansko, Nemecko a Francúzsko. Týchto štátov sa už globálna epidémia dotkla a zanechala za sebou prvých mŕtvych. O osude EURA sa teda už dlhší čas špekuluje. IIHF tento rok majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji zrejme usporiada bez divákov, Hry 32. Olympiády v Tokiu sa možno neuskutočnia vôbec, ale organizačný tím EURO 2020 zatiaľ o možných úpravách programu mlčí. Napriek tomu je rozhodne možné, že tímy, ktoré sa cez play-off prebojujú, nakoniec ďalej súťažiť nebudú. Akoby doteraz nebolo kontroverzií až-až…

Sud prachu na EURE?

Len si to vezmite, o zápas s Anglickom, Holandskom, Českom alebo napríklad Nemeckom sa popasuje skutočne prapodivná spoločnosť: Rumunsko a Bulharsko, Srbsko a Kosovo, obe Írska… Obvykle napäté play-off – kto by si napokon nechcel zahrať na EURE – tak sľubujú o poznanie viac drámy. Organizátori (z bezpečnostných dôvodov) múdro tieto štáty a ich fanúšikov oddelili do rôznych skupín, ale napríklad Íri z oboch strán hranice sa ešte môžu vo finále stretnúť. Nezostáva než dúfať, že sa fanúšikovia sústredia iba na futbal. Alebo inak, na futbal a na hygienu.

Hostiteľských krajín totiž bude 8 až 12, podľa výsledkov semifinále. Cestovanie za víťazným nároďákom je pocit, po ktorom každý futbalový fanúšik samozrejme túži, ale v časoch koronavírusu by možno stálo za to to vandrovanie zvážiť. Davy ľudí sú pre koronavírus živnou pôdou, chladnejšie večerné počasie mu svedčí tiež. Presné inštrukcie návštevníkom organizátori ešte nedodali, ale už sa špekuluje o množstve inštalovaných dezinfekčných staníc a predaji rúšok.

Späť do brány

Vráťme sa ale k súťažiacim tímov, rozhodne je na čo sa tešiť. Semifinále sa s trochou šťastia bude konať 26. 3. 2020, v skupine A sa stretne Bulharsko s Maďarskom a Island s Rumunskom. Skupina B zase ponúkne Bosnu a Hercegovinu proti Severnému Írsku a potom Slovensko proti Írskej republike. Céčko bude stáť na dueloch Nórsko-Srbsko a Škótsko-Izrael. Skupina D to celé uzatvára Gruzínskom proti Bielorusku a mečom dvoch kontroverzných štátov, Severného Macedónska a Kosova. Vo finále sa tak môžu opakovať vikingské nájazdy do Škótska, Rumuni a Bulhari si budú môcť zopakovať veľa svojej spoločnej histórie a storočné výročie zápasu Maďarsko-Rumunsko asi nechce nikto.

Potenciálne výbušných duelov je hneď niekoľko, návšteva play-off teda skutočne stojí za dôkladné zváženie, vzduchom môžu okrem vírusových teliesok lietať aj sedačky a tehly a tie keď sa vám dostanú do pľúc, máte poriadny malér.

Vo finále 31. 3. sa samozrejme stretnú víťazi predchádzajúcich zápasov, akonáhle absolvujú nebezpečné prelety. V ten istý deň večer už teda budeme poznať plnú zostavu tohtoročného EURA. Teraz už len niekde zistiť, či sa vôbec uskutoční.

EURO 2020

Šport
Foto Laszlo Szirtesi
Sport 1 HD štvrtok 26. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC