Šport

Finále kráľovského pohára Copa del Rey

Finále Copa del Rey – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Ani obhajujúca Barcelona, ani Real Madrid. 120. ročník druhej najprestížnejšej súťaže v Španielsku tentoraz ovládne jeden z dvojice Real Betis – Valencia. Priamy prenos duelu ponúkne 23. apríla Sport 1 HD.

A hrať sa bude o veľa. Víťaz súťaže totiž okrem legendárnej trofeje, zlatých medailí a výrazného navýšenia lokálnej reputácie získa istotu účasti v základnej skupine Európskej ligy pre nasledujúcu sezónu. Obaja finalisti si navyše budúci rok zahrajú na miniturnaji španielskeho Superpohára spoločne s majstrom a vicemajstrom La Ligy.

Betis čaká na trofej už 17 rokov

Zelenobiela časť Sevilly je lačná po úspechu viac ako inokedy. Španielsky pohár totiž Betis získal iba dvakrát a naposledy to bolo v sezóne 2004/2005. O triumfe nad baskickou Osasunou vtedy rozhodlo až predĺženie a fanúšikovia Betisu si na tento zápas pred nadchádzajúcim finále radi spomenú. Vo vtedajšej základnej zostave totiž nastúpil ikonický Joaquín Sánchez, ktorý v klube ako hráč pôsobí doposiaľ a vo veku 40 rokov môže znova okúsiť špecifickú atmosféru finálovej bitky.

Stretnutie sa navyše bude hrať na multifunkčnom štadióne de la Cartuja v Seville, čo znamená, že priaznivci Betisu to budú mať na štadión veľmi blízko, zatiaľ čo fanúšikovia Valencie budú do Andalúzie cestovať takmer cez celé Španielsko z ďalekého Katalánska. Atmosféra tak sevillskej legende Joaquínovi bude hrať výrazne do kariet. Futbalista, ktorý pozbieral počas kariéry 51 štartov za španielsku reprezentáciu, svojho času hrával aj za Valenciu. Ako ale sám pred časom vyhlásil, jeho srdce navždy patrí Betisu a svojmu bývalému klubu vo finále nemieni nič darovať.

Valencia je 5. najúspešnejším klubom v súťaži

Iba Barcelona, Athletic Bilbao, Real Madrid a Atlético Madrid sú v Copa del Rey, čo sa týka počtu získaných trofejí, úspešnejšie. Valencia sa počas svojej bohatej histórie radovala z triumfu v pohári už 8× a posledné víťazné finále absolvovala relatívne nedávno.

V sezóne 2018/2019 dokázala zdolať Barcelonu, v ktorej základnej zostave nechýbal ani Lionel Messi. Symbolické je, že v semifinále posledného víťazného ročníka Valencia narazila aj priamo na Betis. V dvojzápasovom semifinále so sevillským klubom remizovala 2:2 a v odvete na Mestalle zvíťazila 1:0. Na predchádzajúci vzájomný duel sa však nemôže príliš spoliehať. Betis je momentálne v španielskej lige na 5. mieste a reálne bojuje o účasť v Lige majstrov. Valencia znova neprežíva najlepší ročník a je deviata. O to viac je pre ňu triumf v Copa del Rey kľúčový. Pre katalánsky klub to totiž bude pravdepodobne jediná možnosť, ako sa na budúcu sezónu dostať do Európy.

Finálový duel Copa del Rey sa bude hrať na štadióne de la Cartuja v Seville 23. apríla. Sport 1 HD ho bude ponúkať v priamom prenose, vrátane eventuálneho predĺženia, penált a odovzdávania trofeje.

31 trofejí

Najúspešnejším klubom v histórii Copa del Rey je Barcelona

81 gólov

Historicky najlepším strelcom je Telmo Zarra

Finále Copa del Rey

Šport
Foto Sport 1
Sport 1 HD sobota 23. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC