Film / seriál

Vraz do toho tucet superhrdinov!

Vraz do toho tucet superhrdinov!
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Desať rokov štúdio Marvel budovalo filmové univerzum superhrdinov ako Iron Man alebo Captain America. Teraz ich vo veľkolepom komiksovom predstavení Avengers: Nekonečná vojna vrhá všetkých proti desivému Thanosovi, ktorý chce zničiť celý vesmír.

Vraz do toho tucet vajec, znie obľúbený citát od klasičky českej kuchyne Magdaleny Dobromily Rettigovej. Prečo tiež šetriť, keď sa raz za čas človek rozhodne poriadne sa rozšupnúť. Menej nemusí znamenať viac a viac môže znamenať všetko. Štúdio Marvel sa na ten čas pripravovalo celé roky. Päť dní pred desiatym výročím premiéry filmu Iron Man do kín na jar 2018 s veľkou parádou vypustilo film, ktorý završuje celú dekádu starostlivo budovaného kinematografického univerza.

Osvedčené režisérske duo bratov Russoovcov dokáže košatý scenár udržať na uzde a spolu s ním skáče od hrdinu k hrdinovi a dookola po striedajúcich sa náladách

Univerzom sa rozumie svet postáv a príbehov, ktoré na seba v jednotlivých filmoch odkazujú a nadväzujú. Po prvom Iron Manovi prišli ďalšie diely, svojich filmov sa dočkali aj Iron Manovi kolegovia ako Hulk, Thor, Captain America alebo Black Panther a medzi ne Marvel vsunul tímové kúsky pod hlavičkami AvengersStrážcovia Galaxie. Univerzum v hodnote 28 miliárd dolárov vzišlo z komiksových zošitov vydavateľstva Marvel, predávaných kedysi za pár centov.

Avengers: Nekonečná vojna je skutočne veľkolepý projekt. Film s rozpočtom vyše 320 miliónov má desiatky postáv a úctyhodnú stopáž k dvom a pol hodinám – a to je ešte len polovica diptychu, ktorého druhá časť príde do kín v máji 2019. Množstvo dôležitých figúr sa navyše pokračovania ani nedožije: tvorcovia fanúšikov i kritikov zaskočili odvahou, s akou sa dokázali rozlúčiť s niektorými z obľúbených hrdinov.

Superhrdinovia medzi sebou nemajú zďaleka také idylické vzťahy, ako by obyčajný smrteľník možno čakal. Niektorí Avengers spolu nekomunikujú, Hulk odmieta počúvať svoje civilné alter ego Brucea Bannera, historicky prvé stretnutie Avengers s tímom Strážcov galaxie tiež nie je žiadna idyla a situácii nenapomáha ani Tony Stark alias Iron Man, ktorý ako obvykle zhadzuje všetkých a všetko. Nezostáva ale nič iné, než hodiť nevraživosť za hlavu a ťahať za jeden povraz: vesmír sa rúca pod mocnou päsťou zloducha Thanosa, ktorý vedie ťaženie s cieľom vyhladiť polovicu všetkého živého.

V úlohe Thanosa exceluje Josh Brolin, ktorého výkon patrí k najväčším prekvapeniam aj kladom filmu. Príbeh prekypuje exotickými prostrediami, či už sú na Zemi (Durhamská katedrála v Škótsku) alebo inde vo vesmíre (fantastické Ktoviekde, nehostinný Titan, Afriku pripomínajúca Wakanda). Superhrdinovia do deja postupne vstupujú so všetkou parádou a prinášajú si so sebou osudy rozpracované v minulých filmoch.

Je obdivuhodné, že Avengers: Nekonečná vojna drží pohromade a neláme sa pod ťarchou figúr a podzápletiek. Desať rokov je ale dosť dlhý čas na to, aby sa univerzum vystavalo skutočne pevne. O unikátnom komplexe sa už dokonca prednáša na univerzitách.

Osvedčené režisérske duo bratov Anthonyho a Joea Russoovcov dokáže scenár udržať na uzde a spolu s ním skáče od hrdinu k hrdinovi a dookola po striedajúcich sa náladách. Avengers sa neboja pátosu, ide predsa o osud celého vesmíru, ale Tony Stark alebo niektorí Strážcovia galaxie (divácky vďačný je najmä kolos Drax) si vždy nájdu čas aj na komické odľahčenie a odohráva sa aj hneď niekoľko romantických línií. Na hromadné akčné scény je marvelovský divák zvyknutý v tom zmysle, že sú film od filmu bombastickejšie – čo platí aj v tomto prípade.

Avengers: Nekonečná vojna končí v najvypätejšom momente. Predchádzajúce pohrávanie sa s časopriestorom ale dáva nádej, že ešte nemusí byť všetko stratené – ostatne o čom by potom bolo ďalších 150 minút druhého dielu. Uvidí sa na jar.

Zaujímavosť

Film celosvetovo zarobil miliardu dolárov za iba jedenásť dní premietania a stal sa ešte len štvrtým filmom histórie, ktorý prelomil dvojmiliardové tržby – po Titanicu, AvataroviStar Wars: Sila sa prebúdza.

Pozrite si aj

Iron Man

Prvý film z marvelovského univerza reštartoval kariéru Roberta Downeyho Jr. a nastavil recept pre ďalšie filmy.

Justice League

Marvel má Avengers, konkurenčných superhrdinov DC Comics zase spája Liga spravodlivosti – Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg a Flash.

Avengers: Nekonečná vojna

Film / seriál
Hodnotenie FDB 86,4 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Anthony Russo, Joe Russo

Scénár Christopher Markus, Stephen McFeely

Obsadenie Robert Downey, Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Elizabeth Olsen

Dĺžka 155 min.

Rok 2018

HBO nedeľa 23. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC