Film / seriál

Chybami sa aj superhrdina učí

Avengers 2
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Koľkokrát nám ešte budú superhrdinovia z tímu Avengers musieť pribehnúť na pomoc? Našťastie ešte minimálne raz! Kapitán Amerika, Iron Man, Thor, Hulk, Čierna vdova a Hawkeye spoja druhýkrát svoje nadľudské sily, aby opäť zachránili ľudstvo. Tentoraz ale nestoja pred rizikom skazy z iného sveta. Novú hrozbu totiž stvorí jeden z ich vlastných radov.

A ko velí žánrová kuchárka, divák je hneď na začiatku vhodený priamo do akcie. Organizácii Hydra sa po porážke Lokiho podarilo zmocniť jeho božského žezla, pomocou ktorého vykonáva na základni vo fiktívnej Sokovii, ako inak než vo východnej Európe, experimenty na ľuďoch. Po tom, čo Avengers porazia Hydru vrátane jej tajnej zbrane v podobe vylepšených dvojčiat Maximoffovcov, objavuje Stark v žezle umelú inteligenciu. A nebol by to Tony, známy svojou pokušiteľskou náturou a poriadnym egom, aby objav napriek zrejmému riziku aj námietkam svojich spolubojovníkov nevyužil pre svoj zámer, aj keď akokoľvek ušľachtilý. Projekt Ultron, ktorý mal zaistiť globálnu bezpečnosť a umožniť Avengerom odchod na odpočinok, sa však Tonymu vymkne z rúk a stane sa z neho diabolská verzia svojho megalomanského stvoriteľa s obsesiou pre čo najefektívnejšie riešenie problémov. Rozdiel je iba v tom, že v Ultronovom prípade je tým riešením vyhladenie ľudstva.

Štyria zo šiestich hlavných hrdinov si vyslúžili vlastný priestor v samostatnom filme. Diváci sa tak mohli do detailu zoznámiť s životným príbehom Tonyho Starka alias Iron Mana, Kapitána Ameriky, syna vládcu bohov Thora aj zeleného Hulka. História Čiernej vdovy a Hawkeyea ale zostala pre komiksových laikov opradená tajomstvom aj po zhliadnutí prvého dielu Avengers. V dvojke dostane divák konečne možnosť ich charakter spoznať o trochu viac. A to vďaka novej postave Wandy Maximoff, ktorá dokáže ovládať aj superhrdinskú myseľ. Postupne tak otvorí Pandorinu skrinku plnú spomienok všetkých Avengerov. Ďalším obohatením akčných sekvencií je jednak viac či menej očakávaná romanca medzi dvoma hlavnými hrdinami, jednak drobné, ale aj fatálne pochybenia, ktorých sa Avengeri v tomto diele dopustia. Pre verejnosť je totiž ľahké zabudnúť, že sú to nadprirodzeným schopnostiam navzdory stále len ľudia z mäsa a kostí.

Ani pokračovanie Avengerov vás nepripraví o obľúbené hollywoodske hviezdy. Kapitána Ameriku opäť hrá Chris Evans. Oblek Iron Mana neoblečie nikto iný, než Robert Downey Jr., hoci jeho postava bohužiaľ nedostane kvôli komplikovanejšej zápletke toľko priestoru, koľko by si zaslúžil. Chris Hemsworth sa vracia ako Thor, Mark Ruffalo sa opäť premení v nezvládateľného Hulka a Scarlett Johansson vás bude opakovane oslňovať v tesnom úbore Čiernej vdovy.

Postavy, o ktorých toho možno príliš neviete

Hawkeye

Hawkeye, vlastným menom Clinton Francis Barton, vyrastal v sirotinci, odkiaľ po šiestich rokoch utiekol, aby sa pridal k cirkusu. Tu bol najprv vycvičený na dokonalého akrobata, neskôr lukostrelca. Hoci nemá žiadne nadľudské schopnosti, či už vrodené, alebo získané, jeho očná sietnica je veľmi citlivá, takže dokáže trafiť prakticky všetko z akéhokoľvek uhla. 

Čierna vdova

Minulosť Nataši Romanovovej je zahalená tajomstvom, ale pravdepodobne sa narodila v Stalingrade v roku 1928. Už ako malá bola zapojená do sovietskeho špionážneho tréningového programu, kde sa z nej vďaka tvrdému výcviku stala expertka na bojové umenia a streľbu. Počas tréningu podstúpila aplikácie experimentálneho séra (podobne ako Kapitán Amerika) a nadobudla tak nadľudské schopnosti.

Pietro Maximoff a Wanda Maximoff

Mladé dvojčatá, ktoré ako jediné vystupujú pod svojimi civilnými menami. Dôvod je rýdzo praktický, pretože pôvodné komiksové postavy sa už s nadprirodzenými schopnosťami narodili ako mutanti, ktorých spracováva v sérii X-Man konkurenčné filmové štúdio. Marvel teda pre potrebu Avengers vytvoril pre súrodencov alternatívny príbeh. Pietro získal nadzvukovú rýchlosť a jeho o 12 minút mladšia sestra schopnosť ovládať myseľ a energiu. Ich hlavným cieľom je pomsta Tonymu Starkovi / Iron Manovi za stratu rodičov.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Avengers 2: Vek Ultrona

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82,8 %
Foto HBO

Réžia Joss Whedon

Scénár Joss Whedon

Obsadenie Robert Downey, Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Cobie Smulders

Dĺžka 141 min.

HBO nedeľa 7. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC