Film / seriál

Captain America vs. Iron Man

Captain America vs Iron Man

Poznáte to, máte kolegu, s ktorým sa snáď na ničom nezhodnete, ale aj tak spolu musíte pracovať. Potom vám do firmy príde nový šéf, ktorý chce väčšiu mieru dozoru nad tým, čo vlastne robíte, a hneď je oheň na streche.

Pridajte k tomu supersilu jedného a milióny dolárov a kovový oblek toho druhého, pár podobne ladených priateľov a máte zatiaľ posledný diel zo série Kapitán Amerika – Captain America: Občianska vojna. Ako všetky filmy podľa komiksovej predlohy vydavateľstva Marvel aj Kapitán Amerika je plný viac či menej vhodných vtipov, akcie a upnutého oblečenia. V Občianskej vojne je snáď najväčšia koncentrácia superhrdinov, ktorá doteraz v jednom filme bola. Môžete sa tu tešiť na známejších hrdinov, ako sú Iron Man, Kapitán Amerika, Čierna Vdova alebo Ant Man. Objavia sa tu ale aj celkom nové postavy vrátane Black Panthera – najbohatšieho človeka na svete.

Celý film sa odohráva v zložitom čase, kedy sa do vedenia elitnej jednotky Avengers dostáva Kapitán Amerika. Tím sa aj naďalej snaží chrániť planétu pred hrozbami z vesmíru i z radov obyčajných ľudí. Popularita Avengers sa však medzi ľuďmi pomaly vytráca a svetové mocnosti volajú po väčšom dohľade nad aktivitami všetkých superľudí. Povestnou čerešničkou na torte je potom bombový útok na svetovú diplomatickú elitu, do ktorého je zapojený aj neslávne slávny Winter Soldier. Následne vznikne vládna organizácia, ktorá má dohliadať na aktivity celých Avengers a tiež ich ovládať, to sa ale ani za mak nepáči vlastencovi Stevovi Rogersovi. Presvedčiť ho sa nedarí ani Tonymu Starkovi, a tak začína superkonflikt, ktorý môže dopadnúť akokoľvek.

Tak ako vo väčšine podobných filmov aj v Občianskej vojne sa nedá čakať žiadny extrémne hlboký príbeh, občasné náznaky bližších vzťahov medzi hrdinami, alebo krátke náznaky prepracovanejšej zápletky tu fungujú skôr ako pauzy pre divákov. Tak aby si mohli na chvíľku vydýchnuť a následne sa s nadšením vrhnúť späť do víru akcie, svalov, výbuchov a vtipov. Ak divákom nebude vadiť fakt, že sa medzi sebou uprostred bojovej vravy superhrdinovia rozprávajú, ako by sa nechumelilo, až máte občas pocit, že čo nevidieť jeden druhého pozve na rodinnú večeru, je len málo vecí, čo možno poslednému Kapitánovi Amerika vytknúť. Aspoň pokiaľ ste fanúšik komiksových filmov.

Na rozdiel od konkurenčných filmov pod taktovkou DC sa vo filmoch od Marvelu objavujú vtipy snáď v každom zábere bez ohľadu na to, či je to vhodné, alebo nie. Aj to je jeden z dôvodov, prečo bývajú „Marvelovky“ oveľa úspešnejšie než tie konkurenčné. Stačí porovnať napríklad tohtoročnú Jednotku samovrahov s Doctorom Strangeom a hneď uvidíte, ktorý tvorivý tím má väčší cit pre sfilmovanie komiksu.

Captain America: Občianska vojna nie je filmom, ktorý by sa mal zapísať do dejín ako najzásadnejšie kinematografické dielo storočia. Rozhodne ale stojí za pozretie, už len preto, aby si každý z fanúšikov celého Marvel univerza mohol urobiť kompletný obrázok o situácii a mohol sa tešiť na blížiace sa veľké finále. Občianska vojna však nie je len pre fanúšikov akcie, komiksov a tesných outfitov, ale aj pre tých, ktorí si vedia užiť rýchlejšie filmy, alebo hľadajú pri obrazovke len obyčajný relax.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Captain America: Občianska vojna

Film / seriál
Hodnotenie FDB 83,8 %
Foto HBO

Réžia Anthony Russo, Joe Russo

Scénár Christopher Markus, Stephen McFeely

Obsadenie Chris Evans, Robert Downey, Chadwick Boseman, Daniel Brühl, Anthony Mackie, Scarlett Johansson, Jeremy Renner

Dĺžka 148 min.

streda 4. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC