Film / seriál

Keď vás pravda nezaujíma…

Klamár na plný úväzok – francúzska komédia
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Boh sa hnevá. Koncentrácia klamstiev prekročila únosnú hranicu a svetu hrozí, že skončí v plameňoch pekelných…

Keď sa mníchom z kláštora strateného kdesi v horách dostane niekoľko božích znamení, majú jasno. Svet je kúsok od priepasti. Reputáciu ľudstva ruinuje niekto, kto klame tak ľahko a tak často, že vyčerpal aj božskú trpezlivosť Najvyššieho. Onen tajomný klamár sa napodiv nenachádza v Moskve, Pekingu či Vatikáne, ale vo francúzskom Nice. Ak má mať ľudstvo nejakú budúcnosť, bude treba nájsť neznámeho klamára, ktorý klame, aj keď spí, a priviesť ho k jeho prvej pravde.

Keď sa klamstvá začnú stávať skutočnosťou

Oným notorickým klamárom je Jérome, tridsaťpäťročný predajca jácht v Nice. Klamstvo považuje za súčasť života. Klame všetkým o všetkom, kdekoľvek a kedykoľvek, jeho klamstvá sa nezastavia pred ničím! „Prepáč, ale dávam bratovi obličku,“ zohrá scénku s čašníkom do telefónu pre svoju šéfovu, hoci vôbec nebolo potrebné použiť takýto ťažký kaliber. Klamstvá sype jedno za druhým, ľahko, bez zábran a bez dôvodu. Rodina je zúfalá, ale Jérome nevidí a nepočuje. Až do chvíle, keď zasiahne božská kliatba a jeho klamstvá sa stanú skutočnosťou. A tu sa začína tá pravá nočná mora, ktorá ale postupne Jéromovi pomôže zmeniť jeho život.

Na týchto dvoch rovinách postavil režisér, scenárista ale aj herec Olivier Baroux príbeh typicky švihnutej francúzskej komédie. Ostatne nie je v tomto žánri žiadnym nováčikom, natočil zábavné filmy ako Zbohatlíci, Ako sa stať francúzskym milencom alebo Medzi priateľmi. Vyrobiť dobrú komédiu je evidentne to, čo vie a čo ho baví. A baviť bude aj vás, pretože celý film má skvelý rytmus, gag stíha gag a herecké výkony sú presne také, aké od tohto typu komédie očakávate.

Schôdzka bola o deviatej, to je neprofesionálne!
To tá dopravná zápcha…
Netrep,unavuješ ma.

Na otázku, prečo si vybral do hlavnej úlohy Tareka Boudaliho režisér Olivier Baroux odpovedá: „Poznám Tareka desať rokov, celý ten čas som ho pozoroval, ako sa vyvíjal jeho filmový život. Keď mi priklepli tento film, navrhol som ho do hlavnej úlohy. Spoločnosť Gaumont veľmi rýchlo súhlasila, a tak sme sa počas jedného týždňa dohodli.“

Voľba to bola správna, pretože tento sympatický francúzsky herec s veľkými očami pôvodom z Maroka sa pre komédiu narodil. Jérome je v jeho podaní klamár par excellence. Režisér očividne vedel, do čoho s Boudalim ide. Herca môžeme poznať z komediálnych filmov, ako je Alibi na mieru, Macher na 30 dní alebo výborný film Badman. V ďalších rolách Boudalimu skvele sekunduje Victor Artus Solaro v úlohe Jéromovho brata Thibaulta alebo Pauline Clément v úlohe tlmočníčky z ruštiny Chloé.

Nemeň to, čo funguje

Film samotný je remakom úspešného kanadského filmu Menteur, ktorý v roku 2019 videlo vyše šesť miliónov divákov. Produkčná spoločnosť Gaumont zrejme stavila aj na tento fakt, pretože rokovanie o právach, režisérovi a obsadení netrvalo dlho, ako inak pri filme býva. A podarilo sa. Ak máte radi francúzske komédie, nesiahnete vedľa.

Tarek Boudali (* 5. novembera 1979)

Francúzsky herec pôvodom z Maroka. Debutoval v roku 2012 v televíznom seriáli En Famille. Zahral si vo filmoch (napospol komédie) Babysitting, Vezmi si ma, kamoš, Alibi na mieru, Badman alebo Macher na 30 dní. Je súčasťou francúzskeho komediálneho súboru La Bande à Fifi.

Klamár na plný úväzok

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Pressdata, Profimedia.cz

Réžia Olivier Baroux

Obsadenie Tarek Boudali, Victor Artus Solaro, Pauline Clément, Catherine Hosmalin, Karim Belkhadra, Florence Muller, Louise Coldefy

Dĺžka 95 min.

Rok 2022

JOJ Cinema HD sobota 24. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC