Film / seriál

Cesta ku šťastiu? Prísť o všetko!

100 vecí – nemecká komédia
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Keď sa dvaja kamaráti stavia, že začnú od nuly, nahí a bez ničoho, s tým, že nasledujúcich 100 dní môžu dostať len jednu vec denne, to sa potom dejú veci!

Takých filmových chameleónov, akým je Florian David Fitz, nebehá po svete veľa. Úspešný film si dokázal sám vymyslieť, napísať, zrežírovať a ešte si zahrať jednu z hlavných úloh. Kto ďalší toto dokáže? Napríklad v Česku? Jiří Mádl film napíše, natočí, ale v tých svojich nehrá. Petr Jákl síce vo svojich filmoch hrá, ale hlavné roly to nie sú. A tak sa toto podarilo snáď len Janovi Budařovi, ktorý po rokoch príprav dotiahol predvlani do kín svojho Princa Mamáčika. Zaradil sa tak po bok velikánom, ako je Woody Allen alebo Clint Eastwood, ktorí majú vo svojich filmografiách kúskov, ktoré napísali, natočili a zahrali si v nich hlavné roly, hneď niekoľko.

Druhýkrát spolu

Ale späť k mníchovskému rodákovi Florianovi Davidovi Fitzovi. Prvýkrát si spomínanú trojkombináciu vyskúšal pred 12 rokmi pri romantickej komédii Ježiš ma miluje, kde scenár podložil knihou Davida Zafiera. O štyri roky neskôr už písal sám za seba, a to Najkrajší deň, o poslednom dobrodružstve dvoch na smrť chorých chlapíkov. Do úspešného filmu Fitz obsadil nielen sám seba, ale aj hereckého kolegu Matthiasa Schweighöfera. A pretože si herci rozumeli, vrhli sa o dva roky neskôr do ďalšieho filmu – 100 vecí.

Nahí boháči

Zahrali si Toniho a Paula, kamarátov, ktorých spája nielen to, že sa predbiehajú, kto je väčší borec, ale aj aplikácia, ktorú Paul vyvinul pre mobilné telefóny – akási umelá inteligencia, ktorá pod rúškom priateľstva dokáže zhromažďovať dáta o svojich používateľoch a následne im predať akúkoľvek vec. Vďaka nej sa z oboch mužov stávajú boháči – o aplikáciu prejaví záujem vizionársky boháč David Zuckerman (ktorý ako by z oka vypadol majiteľovi Facebooku Markovi Zuckerbergovi) a ponúkne im za ňu milióny. Lenže následná bujará oslava zmení obom mužom život viac, než úspešne predaná aplikácia. O peniaze sa stavia: ráno začnú bez jedinej veci, nahí, úplne bez ničoho. Každý deň si môžu priať jednu vec, ktorá sa im z doterajšieho života vráti. Mobil, auto, obľúbený kávovar… Nie nie, prvými víťazmi sú kabát a spacák, s ktorými sa dá proti zime bojovať predsa len najlepšie!

Vyzeráš ako steak...
Spal som na radiátore!
Toni a Paul

Parťák z Oppenheimera

Florian David Fitz chce skvele rozohranou komédiou pobaviť, ale taktiež donútiť divákov k zamysleniu, či vecí, ktoré vlastníme, nie je zbytočne veľa. Naozaj všetko, čo máme, potrebujeme? A nie sú v živote dôležitejšie veci, než len… veci? „Teraz by som vám mal povedať, že som vlastnil toľko vecí, ktoré ma úplne vyčerpali,“ žartoval v rozhovore s Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Ale vlastne už tento problém nemám, uvedomil som si, že každá vec, ktorú vlastníme, si vyžaduje pozornosť. Áno, bol to skvelý pocit, kúpiť si byt, vedieť, že je môj. Sníval som aj o chate… Ale možno je lepšie nechať si ju ako sen, a občas aj nejakú len prenajať,“ dodal Fitz.
„Floriana poznám už nejaký čas a ten problém s chatou má od chvíle, čo sme sa stretli. Vždy príde s krásnymi fotkami a hovorí: No nevyzerá to skvele? Ale stále neviem, či si to mám kúpiť,“ reagoval so smiechom Fitzov herecký parťák Matthias Schweighöfer, ktorého sme videli v Kursku alebo Oppenheimerovi.

Matthias Schweighöfer (* 11. marca 1981)

Narodil sa vo Východnom Nemecku a vzhľadom na to, že jeho rodičia boli divadelní herci, mal životnú dráhu do istej miery predurčenú, a tak už v šestnástich hral v televíznom filme Raus aus der Haut. Postupne sa vypracoval medzi najžiadanejších nemeckých hercov, ktorí hrajú aj v zahraničných produkciách. Schweighöfera sme tak videli vo Valkýre, Červenom barónovi, Kursku alebo Pánovi pestúnke, ktorého dokonca spolurežíroval a podieľal sa na scenári. A vlani sa blysol v oscarovom Oppenheimerovi, kde si zahral nemeckého fyzika Wernera Heisenberga.

100 vecí

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60,6 % Hodnotenie redakce
Foto Bioscop, Profimedia.cz

Réžia Florian David Fitz

Obsadenie Florian David Fitz, Matthias Schweighöfer, Miriam Stein, Hannelore Elsner, Wolfgang Stumph, Katharina Thalbach, Maria Furtwängler

Dĺžka 91 min.

Rok 2018

JOJ Cinema HD nedeľa 14. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC