Film / seriál

Toto je Rolf. Poznáte zábavnejšiu pestúnku?

Pán pestúnka – nemecká komédia
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Prišiel do rodiny arogantného vdovca a jeho dvoch neznesiteľných detí. A hoci to plánoval úplne inak, pomohol im nájsť to, čo je v živote najvzácnejšie.

Sú začiatky, na ktoré sa nezabúda. Aj Pán pestúnka jeden taký má. V byte ponorenom do ticha, ktoré neveští nič dobré, sa chlapík reťazami a visacím zámkom púta k chladničke. Je rozhodnutý vlastným telom brániť domov určený na demoláciu, na mieste, kde má pôvodná zástavba uvoľniť miesto dravým developerom. V tej chvíli sa však za jeho chrbtom objaví obrovská guľa, ktorá ničí všetko, čo jej stojí v ceste, a z protestu je boj o holý život…

Hit nemeckých kín

A toto má byť rodinná komédia? Je, a parádna! Pred ôsmimi rokmi sa krátko po premiére vyhupla na čelo návštevnosti kín v Nemecku a dnes tam patrí k tým kultovým, aj v televízii vyhľadávaným snímkam. Niet divu, svojimi vtipnými situáciami prešpikovaným príbehom, svižným tempom a dojemným posolstvom nemá problém si divákov úplne podmaniť.

Malí maniaci

Aj prostredníctvom chlapíka zo zničenej izby. Volá sa Rolf. Práve okolo neho sa všetko točí, práve on je „Pán pestúnka“ z názvu. Keď je zrejmé, že proti developerom žiadne protesty nezaberajú, rozhodne sa zaútočiť priamo v sídle jedného z nich – u Clemensa Klinu. Jeho dom práve opustila ďalšia opatrovateľka, ktorej dve Klinove deti svojimi presne cielenými kúskami roztrhali nervy na dranc, čo arogantnému manažérovi hádže polená pod nohy v jeho nabitom pracovnom tempe. A tak, keď sa náhle zjaví od pohľadu zúfalý Rolf, urobí – na prekvapenie všetkých – opatrovateľku z neho.

Máš rád iba svoju prácu.

Najprv to vyzerá, že aj on bude pre deti hračkou. Že nikdy nešoféroval automat? „Keď sa chceš rozbehnúť, musíš tam dať erko a poriadne zošliapnuť plyn,“ radia mu. A tak sa Rolf v novej práci uvedie tak, že nacúva do šéfovho Ferrari, ktoré nakoniec skončí v jazierku plnom predražených rýb…

Zopakovali si spoluprácu

Film natočil v tandeme s Torstenom Künstlerom úspešný nemecký herec a režisér Matthias Schweighöfer, ktorý sa nedávno objavil aj v hollywoodskom hite Oppenheimer ako nemecký kvantový fyzik Werner Heisenberg. S Künstlerom o dva roky skôr, v roku 2015, natočili komédiu Rozchod na objednávku o priateľstve majiteľa a klienta rozvodovej agentúry. Okrem režisérskeho v nej Schweighöfer vytvoril aj duo herecké, a to si potom zopakoval v Pánovi pestúnke, keď seba obsadil do úlohy Clemensa a z kolegu Milana Peschela urobil Rolfa.

Ako sex

S osobitým Peschelom, ktorý vyzerá, že nevie do piatich počítať, ale neskôr je hýbateľom deja, sa počítalo už od začiatku. „Film bol priamo pre Milana napísaný. Po Rozchode na objednávku som s Milanom veľmi chcel natočiť ďalší film. Aj preto bolo do začiatku jasné, že rolu Rolfa dostane on,“ povedal nemeckému webu Mädchen.de Matthias Schweighöfer, ktorý sa podieľal aj na scenári a Pána pestúnku tiež produkoval.

Zveril sa aj s tým, aké to je, pozerať sa v kine na vlastný film. „Je to porovnateľné s pohlavným stykom. Je to šialené, vlastne tomu v skutočnosti nemôžete uveriť. Potom je zrazu koniec, sledujete titulky, ste úplne vyčerpaní a hovoríte si: Super, teraz už konečne môžem ísť domov,“ vyhlásil nemecký filmový chameleón. A dodal: „Som šťastný, že sa film ľudí tak dotýka. Že sa smejú a plačú. To vezme za srdce, to je naozaj skvelé.

Matthias Schweighöfer (* 11. marca 1981)

Rodák z východného Nemecka mal ku kumštu vždy blízko, jeho rodičia, divadelní herci Gitta Schweighöfer a Michael Schweighöfer, ho často brali na skúšky, sám chodil do školského dramatického krúžku a v šestnástich už nakrútil dva televízne filmy. Filmy v roku 2011 začal aj sám točiť, vrátane Pána pestúnky ich má na konte päť. Ako herec sa objavil nielen v spomínanom Oppenheimerovi, ale napríklad aj v u nás dobre známej komédii Bez vecí nad vecou (2018).

Pán pestúnka

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69,2 % Hodnotenie redakce
Foto Press Data, Profimedia.cz

Réžia Matthias Schweighöfer, Torsten Künstler

Obsadenie Matthias Schweighöfer, Milan Peschel, Andrea Osvárt, Veronica Ferres, Livia Matthes, Joko Winterscheidt, Arved Friese

Dĺžka 110 min.

Rok 2015

JOJ Cinema HD nedeľa 31. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC