Film / seriál

Byť klaunom, ešte neznamená celý život sa smiať

Byť klaunom, ešte neznamená celý život sa smiať
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na Skylink Live TV Sledovať

Trojica klaunov, ktorá kedysi bola povestná svojimi spoločnými vystúpeniami, sa po 30 rokoch opäť stretáva na jednom mieste. Čo z takéhoto stretnutia môže vzísť? To bude divákom behom dvoch hodín rozprávať film režiséra Viktora Tauša Klauni.

Cesty troch kamarátov, Oskara (Didier Flamand), Maxa (Oldřich Kaiser) a Viktora (Jiří Lábus), ktorí za čias totalitnej šedi prostredníctvom svojej klaunskej skupiny Busters prinášali ľuďom aspoň iskierku slobody a humoru, sa pretínajú prvýkrát od ich rozlúčenia pred dlhými desaťročiami. Osud skupiny je navonok obostretý tajomstvom – nikto okrem ústrednej trojice totiž netuší, čo sa medzi niekdajšími nerozlučnými kamarátmi odohralo.

Hlavné postavy filmu Klauni za čias svojej mladosti tvorili klaunskú skupinu, pre ktorú žili a dýchali. Potom sa ale stalo niečo, cez čo sa jej členovia nemohli preniesť, a ich cesty sa rozišli. Oskar v roku 1985 emigroval a teraz sa vracia do Prahy, aby tu odohral predstavenie, v ktorom vystupuje spoločne s partnerkou Fabienne a vlastným súborom. Maxa dej filmu zastihne vo chvíli, keď sa snaží vysporiadať s diagnostikovanou rakovinou konečníka. Našťastie má silnú oporu nielen v krásnej a o mnoho rokov mladšej manželke Markéte, ale aj vo svojich dvoch malých deťoch. A nakoniec zostáva Viktor, ktorý sa s rozpadom Busters nikdy nevedel zmieriť. Svoj smútok už dlhé roky chlácholí jedlom, čo sa odráža nielen na jeho postave. Teraz učí na vysokej škole a väčšinu voľného času trávi starostlivosťou o manželku Sylviu, ktorá trpí Alzheimerovou chorobou.

Herci musia hrať, to je ten zmysel. To je náš zmysel, rozumieš?

Dej filmu je nenásilne rozprávaný prostredníctvom diplomovej práce, ktorú o skupine píše jeden z Viktorových študentov. Film nie je ani čistou komédiou, ani smutným príbehom, ba ani psychologickou melodrámou – je vyváženým mixom toho všetkého. Ide o príbeh klaunov, ktorí tie najväčšie klauniády hrajú vo svojich vlastných životoch. A aj tu sa objavuje medzi tvorcami českých filmov obľúbená téma emigrácie, vnímaná niekým ako zrada, iným ako únik z neslobody. Diváci sa môžu tiež tešiť na rôzne podoby medzigeneračných vzťahov, či už sa jedná o sklamanie Oskarovej dcéry Natalie z jeho odchodu z krajiny, čím opustil svoju vtedajšiu rodinu, alebo o láskyplný vzťah Maxa a o mnoho rokov mladšej Markéty. Klauni, film, ktorý sa nakrúcal v troch krajinách a pracovali na ňom tímy z Česka, Luxemburska, Slovenska a Fínska, získal uznanie aj takých mien svetového a českého filmu, ako sú napríklad Miloš Forman alebo Jan Hřebejk. Prvý menovaný o Klaunoch napríklad povedal, že sa jedná o citlivý film s mimoriadnymi hereckými výkonmi. Ani Jan Hřebejk smerom k svojim režisérskym kolegom nešetril slovami chvály: „Klauni sú naozajstným európskym filmom rozprávajúcim strhujúci príbeh.“.

A ako to dopadne so samotnými hlavnými hrdinami? Zmieria sa? To môžete zistiť už 3. marca na stanici CS Film.

Pozrite si aj

Revival

Kapela Smoke, ktorú prezývali českí Rolling Stones, sa v roku 1972 za neznámych okolností rozpadla a každý zo štyroch muzikantov sa vydal vlastnou cestou. Po rokoch sa však stretávajú znovu a vyzerá to, že by si spolu opäť mohli zahrať na veľkom pódiu. Aj po takom dlhom čase v sebe zas prebudia lásku k hraniu, sláve a v neposlednom rade aj peniazom. Všetci majú jedno spoločné želanie – naposledy sa spoločne poriadne odviazať! Podarí sa im comeback tak, ako si predstavujú?

Klauni

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63,8 % Hodnotenie redakce
Foto CS Film

Réžia Viktor Tauš, Boris Hybner

Scénár Petr Jarchovský

Obsadenie Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Didier Flamand, Kati Outinen, Julie Ferrier, Eva Jeníčková, Taťjana Medvecká

Dĺžka 120 min.

Rok 2013

CS Film sobota 3. 3. Moj TV program Satelitná televízia: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC