Pre deti

Heidi: Dievča z hôr

Heidi
Skylink Live TV

Sledujte na Minimax na Skylink Live TV Sledovať

Cupitá po horských lúkach a zažíva malé dobrodružstvá v dych berúcich kulisách švajčiarskych Álp. Kto by povedal, že má Heidi už 135 rokov?

Duchovnou matkou Heidi je švajčiarska autorka Johanna Spyri, ktorá v dvoch knihách spracovala svoje vlastné spomienky na detstvo u prarodičov v horách kantónu Graubünden. Adelheid, ako znie hrdinkine plné meno, prišla vo veku piatich rokov o rodičov. Jej teta ju odovzdá do opatery dedkovi frflošovi, ktorý žije osamelo v horách nad dedinou. 
 
Okrem dojemného príbehu si čitateľov získal práve opis úchvatnej krajiny, v ktorej sa príbeh odohráva. V roku 1880, kedy Spyri publikovala prvý príbeh, sa jej určite ani nesnívalo, že sa kniha stane jedným z najznámejších diel švajčiarskej literatúry a detskej tvorby vôbec.  
Román Heidi, dievčatko z hôr patrí s päťdesiatimi miliónmi výtlačkov medzi najpredávanejšie knihy všetkých čias. V pomyselnom rebríčku tak figuruje len tesne pod bestsellermi o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi.
 

Heidi superstar

Príbeh Heidi bol tiež adaptovaný pre kino a televíziu, a to viac ako dvadsaťkrát. Prvý celovečerný film o Heidi bol natočený v roku 1937 s deväťročnou Shirley Temple v hlavnej úlohe, a medzi klasické adaptácie patrí aj animovaný muzikál Heidina pieseň z roku 1982. Celosvetový úspech zaznamenal aj japonský seriál z polovice sedemdesiatych rokov v štýle anime. Zaujímavé je, že v predlohe je dievčatko popisované ako čiernovlasé, zatiaľ čo v neskorších spracovaniach má blonďavé vlasy. Ako tmavovláska sa Heidi vracia v najnovšej, počítačovo animovanej adaptácii príbehu, ktorú môžete sledovať na kanáli Minimax. A ako sa má Heidi v skutočnom svete? Dedinka Maienfeld v blízkosti hraníc s Rakúskom, v ktorej vyrastala, je dnes stredobodom turistickej oblasti s názvom Heidiland. Jedna zo susedných dedín sa dokonca premenovala na Heididorf, nad čím sa japonskí a kórejskí turisti rozplývajú, zatiaľ čo Švajčiari krútia hlavou. Sláva malej Adelheid sa už doslova hviezd dotýka: niekde milióny kilometrov nad našimi hlavami totiž letí vesmírom asteroid, ktorý nesie meno Heidi.

Heidi

Pre deti
Foto Minimax
Minimax sobota 16. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC