Pre deti

Barbie: Príbeh morskej panny 2: Len ružová to môže byť

Barbie: Príbeh morskej panny 2
Skylink Live TV

Sledujte na Minimax na Skylink Live TV Sledovať

Niekto ju zbožňuje ako hračkársku ikonu, iný odsudzuje ako zlý vzor pre dievčatá. Kto alebo čo je bábika Barbie?

Barbie síce zostáva večne mladá, v skutočnosti jej ale tiahne na šesťdesiatku. V čase jej vzniku mali bábiky výlučne podobu dojčiat, podnikateľka Ruth Handler si ale všimla, že napriek tomu sa s nimi jej dcéra hrá na dospelé princezné či speváčky. Na ceste po Nemecku navyše objavila bábiku menom Lilli, propagačný darček bulvárneho denníka Bild. Vyzývavá blondína, ktorá si dáva mužov na raňajky, však bola určená dospelým.
 

Naozajstná od Mattela

Ruth Handler priviezla niekoľko exemplárov so sebou do Ameriky a predstavila svoj nápad svojim spoločníkom v malej hračkárskej dielni menom Mattel. V roku 1959 teda firma prišla s modelom bábiky pomenovanej podľa Ruthinej dcéry Barbary. Šaty a ďalšie doplnky sa dali prikúpiť zvlášť. Barbie išli na odbyt len veľmi pomaly, avšak Ruth, ktorá medzitým prevzala vedenie firmy, sa nenechala odradiť. Obmedzené prostriedky Mattela investovala do nápaditej televíznej reklamy a z bábiky sa čoskoro stal predajný šláger, ktorý z malého podniku urobil mamutí koncern. Dnes sa dá Barbie kúpiť v 150 krajinách sveta a predalo sa jej už viac ako miliarda kusov. K tomu prispela aj stratégia Mattelu, dotvárať bábikin svet knihami, filmami a seriálmi pre deti.
 

Anorektička v burke

Barbie však nemá len fanúšikov. Detskí psychológovia jej vyčítajú, že rovnako ako iné realistické hračky obmedzuje detskú predstavivosť. Napokon najmä mladšie deti sa málokedy držia zadania produktových oddelení hračkárskych koncernov, z bábiky v bikinách robia princeznú a z figúrky vojaka hasiča. 
 
Barbie má navyše neprirodzené proporcie, dievčaťu s jej postavou by chýbala pätina odporučenej váhy. Nestará sa o nič iné, než ako vyzerať dobre, čo sa príliš nezlučuje s predstavou modernej mladej ženy. Vyzývavosť bábiky prekáža v rovnakej miere emancipovaným ženám aj ultrakonzervatívnym duchovným v Saudskej Arábii, kde sa predáva zahalená. Dievčatá Barbie napriek tomu milujú a ak v ich svete majú miesto aj iné postavy, určite nič nebráni tomu, aby sa s ňou hrali a sledovali ju v televízii, napríklad na kanáli Minimax. 

Barbie: Príbeh morskej panny 2

Pre deti
Hodnotenie FDB 80 %
Foto Minimax
Minimax nedeľa 21. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC