Pre deti

Arthur – Je to len rock‘n‘roll: Arthurov (ne) obyčajný život

Arthur: Je to len rock‘n‘roll
Skylink Live TV

Sledujte na Minimax na Skylink Live TV Sledovať

Arthura majú radi deti a zbožňujú ho dospelí. Aké je tajomstvo jedného z najobľúbenejších animovaných seriálov?

Arthur Read je celkom priemerný osemročný chlapec, teda až na to, že je vlastne hrabáč. Teda mravčiarovi podobný tvor, ktorý obýva južnú polovicu afrického kontinentu. Arthur chodí do tretej triedy základnej školy v mestečku na severovýchode Spojených štátov. Jeho rodičia sú účtovníčka a kuchár, navyše má dvoch mladších súrodencov. 
Jeho kamaráti pochádzajú z rôznych sociálnych vrstiev a majú farbisté etnické pozadie, zodpovedajúce americkej realite. Spoločne riešia problémy, ktoré sa vyskytujú aj v skutočnom svete: niekto trpí astmou alebo alergiou, iného teta má rakovinu. Autor knižnej predlohy seriálu, kresliar Marc Brown, navyše uvoľnil práva a podieľal sa na projekte len s podmienkou, že Arthurove príbehy budú nabádať deti k čítaniu kníh.
To sú zrejme dôvody, prečo je seriál taký obľúbený nielen medzi malými divákmi, ale aj ich rodičmi. Od roku 1996 bolo natočených 209 epizód, ktoré sa vysielali v osemdesiatich troch krajinách sveta. Po Simpsonovcoch je to najdlhšie bežiaci americký kreslený seriál vôbec, a porovnanie so žltými panákmi Matta Groeninga je namieste aj z iného ohľadu.
Podobne ako v Simpsonovcoch sa v Arthurovi objavuje veľa narážok na aktuálne dianie a „dospelácku“ popkultúru, rovnako ako paródií jej motívov a hviezd. Arthurovi tvorcovia si robili srandu, okrem iného z Indiana Jonesa, Jamesa Bonda, Hitchcocka alebo Monty Pythonov. Tieto odkazy menšie deti asi nezaznamenajú, pobavia ale dospelých. Značná časť fanúšikov seriálu je preto dávno plnoletých.
Podobne ako v Simpsonovcoch sa v seriáli objavuje aj celý rad celebrít, ktoré svoje vlastné postavy tiež nahovorili – výberom cyklista Lance Armstrong, hviezdny architekt Frank Gehry, herec Matt Damon alebo chlapčenská skupina Backstreet Boys.
S poslednou menovanou partiou vznikol celý tematický diel, vlastne hodinový špeciál, v ktorom si pätica zahrala seba samých a naspievala hneď niekoľko piesní, okrem iného svoju verziu úvodnej znelky. Nenechajte si ujsť na stanici Minimax.

Arthur: Je to len rock‘n‘roll

Pre deti
Foto Minimax
Minimax sobota 28. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC