Hudba a lifestyle

Gitary v oblakoch

Spevák Iron Maiden Bruce Dickinson
Skylink Live TV

Sledujte na Rebel na Skylink Live TV Sledovať

Iron Maiden nejsou jen legendou heavy metalu, ale také jedinečným úkazem na obloze. Na koncerty se přesouvají ve vlastním boeingu s umrlčí tváří jejich maskota Eddieho.

Začiatkom júna obletela svet fotka troch lietadiel na dráhe zürišského letiska. Na otvorenie Gotthardského tunela prileteli nemecká kancelárka Merkelová a francúzsky prezident Hollande svojimi biznis jetmi, teda malými lietadlami kratšieho doletu. Je záslužné, že šetrili peniaze daňových poplatníkov, ostatne prečo by pre pár sto kilometrov mali z hangáru ťahať najväčšie stroje, ktoré majú ich vlády k dispozícii. Oba aeroplány dvoch z najmocnejších politikov sveta ale pôsobili nanajvýš smiešne vedľa obrovského jumba so zombíkom na smerovke.

V sedemdesiat metrov dlhom a viac než štyristo ton vážiacom boeingu 747 do Zürichu prileteli odohrať koncert metaloví bohovia Iron Maiden. Stroj prezývaný Ed Force One pilotoval Bruce Dickinson, ktorý ho tiež prevádzkuje. Spevák kapely lieta už dvadsaťpäť rokov, chvíľu dokonca ako zamestnanec jednej britskej leteckej spoločnosti. Boeing pritom nie je len machrovina, len do jumbo jetu sa vraj zmestí aparatúra a personál, ktorý Maideni potrebujú na svojej aktuálnej šnúre Book of Souls World Tour. V jej rámci nalietajú takmer deväťdesiat tisíc kilometrov a navštívia tridsaťpäť krajín sveta.

Meno lietadla je narážkou na špeciál amerického prezidenta s volacím znakom Air Force One a na onú príšeru namaľovanú na smerovom kormidle stroja. Pôvodne maska z papiera, ktorú si Maideni nasadzovali na koncertoch, sa dostala aj na obálku prvého štúdiového albumu skupiny. Ten vyšiel v roku 1980 a odvtedy Eddie nechýbal na prebale žiadnej nahrávky. Zdobí tričká a iné fanúšikovské artikle, je centrálnym prvkom koncertných show Maidenov. Stala sa z neho skutočná popkultúrna ikona.

Svojrázny maskot sa objavil v nespočetnom množstve rôznych úloh – ako britský vojak z napoleonských čias, ktorý práve vstal z hrobu, ako pacient psychiatrickej liečebne, egyptská múmia alebo kyborg.
Veľmi kontroverzný bol napríklad na prebale singla Sanctuary z roku 1980, kde stojí so skrvaveným nožom v ruke nad spútanou Margaret Thatcherovou. Na obale tretej štúdiovky The Number of the Beast (1982) ovláda diabla ako bábku a obrázok zo singlu The Trooper (1983) si za maskota vybrala polovojenská skupina severoírskych lojalistov UDA.

Iste tak trochu aj vďaka „corporate identity“ v podobe Eddieho sa Iron Maiden stali jednou z najúspešnejších kapiel svojho žánru, ktorá predala viac ako deväťdesiat miliónov albumov. Eddie a jeho kumpáni iste budú ešte dlho vyčíňať na pódiách po celom svete, k čomu im želajme príjemný let a hladké pristátia.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Iron Maiden na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
Rebel pondelok 1. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC