Hudba a lifestyle

Adele: Diva z predmestia

Adele

Adele je jednou z najzaujímavejších speváčok súčasnosti. Nie napriek tomu, ale práve preto, že nemá miery ani maniere popovej hviezdy.

Adele Laurie Blue Adkins sa zdá byť opakom ostatných ženských hviezd zábavného priemyslu, ktoré tvrdo cvičia a držia diéty, aby sa ani o gram neodchýlili od prevládajúceho ideálu krásy. Za svoje krivky ako z obrazu od Rubensa sa v žiadnom prípade nehanbí, aj keď bola za svoje sebavedomie mnohokrát kritizovaná, naposledy napríklad módnym cárom Karlom Lagerfeldom.

Speváčka si ale zo zlých poznámok nič nerobí. Veď v týchto dňoch bude mať ešte len dvadsaťsedem rokov a doteraz vydala len dva štúdiové albumy. Doma už ale má dve ceny Grammy aj sošku Oscara za ústrednú melódiu bondovky Skyfall. Kráľovná Alžbeta jej prepožičala Rád britského impéria, najvyššie vyznamenanie krajiny. Lagerfeld a jemu podobní teda možno len závidia.

Kľukatá cesta k hudbe

Keď sa Adele narodila, mala jej matka iba osemnásť rokov. Jej otec rodinu opustil, keď Adele mala štyri roky. Nejakú dobu spolu zostali v spojení, ktoré jej otec po pár rokoch nadobro prerušil, keď úplne prepadol alkoholu. Za jej mladosti na okraji Londýna bola Adeliným najbližším človekom jej mama, ktorá ju vždy nabádala, aby sa nebála života a išla si svojou cestou.

 

„Naša rodina vôbec nebola muzikálna,“ hovorí Adele. „Poznala som len popové šlágre z hitparád. Keď som ale ako pätnásťročná prvýkrát počula jazz a blues zo štyridsiatych rokov, prevrátilo to môj život naruby.“ Adelina matka ju prihlásila na umeleckú školu, kde ako absolventský projekt nahrala tri pesničky, ktoré zverejnila na svojom profile na serveri MySpace. Tam si ju všimol producent hudobného nakladateľstva, ktorému zostala verná dodnes.

Hneď prvý album 19, pomenovaný podľa jej vtedajšieho veku, jej vynieslo chválu kritiky aj zástupy fanúšikov. A to nielen na britskej scéne, ale aj za veľkou mlákou. Druhý album s názvom 21 z Adele nadobro urobil globálnu hviezdu. Doma v Británii sa stala prvou umelkyňou, ktorá čo do úspechu svojich hitov v hitparádach dohnala dlhoročný rekord Beatles.

Jej cesta pritom nie je divokou jazdou na horskej dráhe, akú pred svojou predčasnou smrťou prežila Amy Winehouse, s ktorou bývala Adele spočiatku porovnávaná. Drogám sa Adele oblúkom vyhýba, zato zájde na zápas Tottenham Hotspur, futbalového tímu svojej štvrti, a nedávno tiež založila rodinu. Jej syn Angelo sa narodil v októbri 2012, pričom podľa svojich slov chce mať do tridsiatich hneď tri deti. Držíme jej palce a prajeme všetko najlepšie k narodeninám.

Adele

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV Europe CZ streda 29. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC