Film / seriál

Žert

Žert
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na Skylink Live TV Sledovať

Neškodná pohľadnica zmení Ludvíkovi život od základu. Tri vety, ktoré ho stoja štúdium i kariéru – aký mocný dokáže byť študentský žart?

Slávny film nakrútený podľa ešte slávnejšieho románu Milana Kunderu Žert si môžete pripomenúť ako malú spomienku na svetoznámeho autora, tento rok oslavujúceho deväťdesiatku. Trpký príbeh, v ktorom vás čaká návrat do drsnej straníckej reality 50. rokov aj uvoľnených rokov 60. je pomerne presným obrázkom pomerov vo vtedajšom Československu, so všetkými nepríjemnosťami aj radosťami. Záležalo iba na tom, na ktorej strane barikády stojíte. Hlavnej úlohy Ludvíka, ktorý zasvätí svoj život pomste, sa ujal Josef Somr, ďalej uvidíte Janu Dítětovú, Luďka Munzara a Jaroslavu Obermaierovú.

Osudné leto 1968

Je to už päťdesiat rokov, čo sa tento film nakrúcal, a ako keby mu bolo súdené, aby si s ním aj celým štábom zažartovali aj dejiny. Hlavný hrdina príbehu, Ludvík Jahn, pošle na vysokej škole spolužiačke pohľadnicu, na ktorej stojí: „Optimizmus je ópium ľudstva! Zdravý duch páchne hlúposťou. Nech žije Trockij!“ Mladého pražského intelektuála dostane tento nevinný žart pred univerzitnú komisiu, zo školy je vyhodený a čaká ho „žiarivá“ kariéra na severe Moravy v baníckej Ostrave. Zlosť, sklamanie a horkosť postupne nahradí jediný cieľ – mať možnosť sa pomstiť. V päťdesiatych rokoch sa ku straníckym kádrom dostávalo ťažko, ale šesťdesiate roky znamenali zmenu. Ludvíkov návrat do Prahy tak prináša stretnutie s tými, ktorí ho vyhodili z fakulty. Okamžite má plán, ako im ich podvratné správanie vrátiť.

Žert je film o nešťastných obetiach, ktoré majú pamäť, a o šťastných vinníkoch, ktorí pamäť strácajú.

Lenže ani ten najlepší plán či tá najlepšia pomsta už staré jazvy nezahoja. Rozbehne sa kolotoč absurdných situácií, ktorý len dokazuje, aký malý je človek voči dejinám. To sa nakoniec prejavilo aj v reáli, keď počas natáčania v letnom Uherskom Hradišti začala 21. 8. invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Zrazu stál štáb pred rozhodnutím, či film dotočiť, alebo všetko vzdať a radšej neprovokovať. Zvolili prvú možnosť, aj keď bolo všetkým jasné, že Žert pôjde do trezoru.

Hanba? Kdeže!

Herec Josef Somr sa nedávno vyjadril pri spomienkach k natáčaniu: „Ja som bol začiatočník, ale našťastie som okolo seba mal takých ľudí, ktorí to už vedeli. Nechal som sa nimi viesť a dúfam, že som taký veľký životný prešľap neurobil. „Bol to pre neho len tretí veľký film, a aj keď sa filmu náležitej pozornosti dostalo až po dvadsiatich rokoch od natočenia, Somr sa ním zapísal zlatým písmom do českého filmového fondu. Jeho minimalistické poňatie postavy Ludvíka bez veľkých gest a prehnaných emócií je totiž v súlade s Kunderovými knižnými hrdinami.

Žert dnes patrí medzi klenoty českej kinematografie, a navyše aj medzi pár naozaj výnimočných kunderovských adaptácií. Vďakabohu tak aspoň táto krivda minulého režimu bola nakoniec napravená...

Žert

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,5 % Hodnotenie redakce
Foto CS Film

Réžia Jaromil Jireš

Scénár Jaromil Jireš, Milan Kundera

Obsadenie Josef Somr, Jana Dítětová, Luděk Munzar, Jaroslava Obermaierová, Milan Švrčina, Miloš Rejchrt, Evald Schorm

Dĺžka 80 min.

Rok 1968

CS Film utorok 12. 3. Moj TV program Satelitná televízia: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC