Film / seriál

Vojna na pavlači

Zajtra to roztočíme, miláčik…! – česká komédia
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Novákovci a Bartáčkovci spolu vedú nezmieriteľnú susedskú vojnu. Schválnosti neberú konca, prímerie je v nedohľadne. V hlavných úlohách legendárnej komédie sa vybláznili Miloš Kopecký, Stella Zázvorková, Iva Janžurová, František Peterka, Luděk Sobota a Dagmar Veškrnová.

Iste poznáte pojem „pavlačová klebetnica“. Tieto ženské vždy vedia o všetkom, čo sa v dome šustne. V jednom pražskom pavlačovom dome sa stretli hneď dve také klebetnice, a navyše v susedných bytoch. Ich vychvaľovanie sa a súťaživosť tým pádom narástli do gigantických rozmerov. A aby toho nebolo málo, tak majú vedľa seba dokonalé mužské polovičky, ktoré neváhajú podporiť svoje ženušky v akejkoľvek nekalosti. Hlavne keď susedia budú pukať od závisti.

Presne takí sú Novákovci a Bartáčkovci. Uši majú prilepené na stene u susedov, aby im neunikla žiadna informácia. Niekedy vidia dokonca aj za roh! Česká Vojna Roseovcov sa vedie hlavne o to, kto má lepšiu práčku, auto, známosti a nakoniec aj deti. Chudáci ostatní susedia, neustále musia počúvať hádky a búchanie dverami. Ale nastanú aj svetlé chvíľky, napríklad keď sa obe rodinky presťahujú do nového na superčuper panelákové sídlisko. Lenže sú im opäť pridelené susedné byty, takže mier zbraní je len taká vianočná prestávka na kapra a čoskoro sa rozbehne tradičné závistlivé špicľovanie, záškodníctvo aj udávanie.

Tu nielenže nepotečie voda. Tu potečie krv!

Ale pozor, celé je to jedna veľká psina. Scenárista a režisér Petr Schulhoff dal dokopy skvelý tím hercov, ktorí to naozaj roztočili. Iva Janžurová a Stella Zázvorková sú v úlohách protivných babizní neprekonateľné. Takisto Miloš Kopecký ako úzkostlivý strážca svojho majetku výborne sekunduje svojej sekírnickej manželke. František Peterka nie je až taký známy v bláznivých komediálnych rolách, aj keď ich počas svojej kariéry tiež pár stvárnil, možno preto pôsobí najcivilnejšie, ale o nič menej šialene ako ostatní. Úlohy detí shakespearovsky znepriatelených rodov si zahrali klasicky popletený Luděk Sobota a strelená Dagmar Veškrnová. Samozrejme, že títo dvaja sa na truc rodičom do seba zahľadia, ale ani to neznamená, že musí prísť happy end a mier na večné časy.

Vymenovávať tu jednotlivé zákernosti by bolo samoúčelné a rozhodne by to nebolo také vtipné, ako keď uvidíte Novákovcov a Bartáčkovcov priamo v akcii. Sú to jednoducho miláčikovia, ktorých by ste ale rozhodne nechceli mať za reálnych susedov.

Zajtra to roztočíme, miláčik…!

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82,9 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Petr Schulhoff

Scénár Petr Schulhoff

Obsadenie Miloš Kopecký, Stella Zázvorková, Iva Janžurová, František Peterka, Luděk Sobota, Dagmar Veškrnová, Darja Hajská

Dĺžka 99 min.

Rok 1976

Film+ nedeľa 20. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC