Film / seriál

Vydajte sa „on the road“

Na ceste
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Takmer pol storočia bola Kerouacova najslávnejšia kniha považovaná za nesfilmovateľnú. Román Na ceste je totiž pre mnohých Američanov niečo ako Biblia, a tak sa réžie ujal Brazílčan Walter Salles, ktorý sa vydal na fascinujúcu, ale aj zradnú filmovú cestu.

Príbeh sleduje Sala Paradisa/Jacka Kerouaca (Sam Riley), ktorý sa krátko po smrti svojho otca stretne s Deanom Moriartym / Nealom Cassadym (Garrett Hedlund). Sú si takmer ako bratia a zdieľajú spoločne naozaj všetko – užívajú si život plnými dúškami, nechávajú sa unášať na opojnej drogovej vlne a spoločnú majú aj lásku, zmyselnú Marylou/Luanna Henderson (Kristen Stewart). Všetci traja sa vydávajú na cestu naprieč Spojenými štátmi a je to jazda vášnivá, nespútaná, plná túžby po slobode.

Vizuálne je film Na ceste jedna veľká nádhera. Kameraman Eric Gautier je naozajstný kúzelník: sfarbenie, ktoré používa, spôsob sledovania postáv i zábery miest prenesú divákov do Denveru, New Yorku a San Francisca ako nikdy predtým. Obrazy, ktoré dokázal slovami vykúzliť Kerouac, tak ožívajú úplne úchvatným spôsobom. Potiaľ sa film drží románovej predlohy, ale príbeh ako taký už je trochu posunutý. Rozviaty prúd vedomia iste potreboval „filmovo usmerniť“, avšak tu dosť konvenčne, zameraním sa na vývoj postáv. Zo Sala sa stáva seriózny autor, Moriarty sa nakoniec musí vysporiadať so svojou amoralitou a sebazničujúcim utrpením, ale ten hlavný problém je ten, že Hedlund nie je Dean Moriarty. Áno, má charizmu, ale maniakálna gestikulácia a neustále tekanie očami naozaj nestačí.

Sallesovi už sa jednoducho nepodarilo zopakovať úspech predchádzajúceho filmu Motocyklové denníky (2004), čo je príbeh mladého Che Guevaru. Kerouacovská road movie je možno trochu osekaná oproti predlohe, ale zato ponúka hviezdne obsadenie. Sam Riley, Kristen Stewart, Kirsten Dunst a Danny Morgan sú brilantní, čo ale dokázal Viggo Mortensen ako Old Bull Lee/William S. Burroughs je úžasné. Doslova sa mu podarilo ukradnúť film, a to napriek len desiatim minútam, v ktorých sa na plátne objaví. A čo by boli beatnici bez hudby? Aj vďaka nej je cesta naprieč Amerikou naozajstná jazda.

Je to ešte len prvá filmová adaptácia slávneho románu, a tak jej malé nedostatky a detské choroby môžeme odpustiť. Román Na ceste je veľké sústo pre každého filmára a Walter Salles sa s ním popasoval so cťou. Beatnická atmosféra a nespútanosť z neho srší a už len kvôli nezameniteľnej atmosfére stojí za pozretie.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Na ceste

Film / seriál
Hodnotenie FDB 55.3 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Walter Salles

Scénár Jose Rivera

Obsadenie Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Tom Sturridge, Viggo Mortensen, Amy Adams

Dĺžka 134 min.

Film+ štvrtok 28. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC