Film / seriál

Vo víre zločinu

Kriminálny thriller Krajina policajtov
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Čo v živote znamená viac – láska, mravné vzory, alebo dodržiavanie zákonov? Ktorú z týchto premenných by ste postavili na prvé miesto?

Rozhodnúť sa bude musieť tiež Freddy Heflin (Sylvester Stallone vo svojej životnej úlohe) vo filme Krajina policajtov, ktorý sa túži vyšvihnúť z malomestského šerifa na newyorského policajta. Keď to vyzerá, že sa mu začína jeho sen plniť, začnú sa mu do cesty stavať najrôznejšie prekážky. Najskôr odhalí vraždu kamuflovanú ako samovraždu a vzápätí príde na to, že v policajnom zbore namiesto zákonov vládne korupcia. Freddy musí prehodnotiť všetko, čomu doteraz v živote veril, a rozhodnúť sa, či si aj za cenu bolestivých šrámov zachová čistý štít, alebo sa pridá na „temnú stranu“.

Keď sa pozriem na toto mesto, nepáči sa mi to, čo vidím

Keby ste si mohli prečítať Krajinu policajtov len ako scenár, možno by ste veľmi rýchlo prepadli pocitu, že čítate román. Režisér a scenárista James Mangold totiž vytvoril taký bohatý a farbistý príbeh, že by si románovú podobu zaslúžil možno viac než tú filmovú. Všetky postavy vo filme majú svoj vlastný príbeh, ich konanie je nejako motivované a žiadna z nich nie je len čiernobiela, lenže vo filme nebol zrejme dostatočný priestor všetko do detailu dokresliť, a tak vám občas niektoré miesta neprídu úplne logické. Skrátka nie všetkému prídete na kĺb.

Policajti bez škrupulí

Napriek tomu je Krajina policajtov dobrý biják. Je tu všetko – napätie, zápletky, zvraty a v neposlednom rade tiež dobré dialógy, možno skôr monológy. Niektorí z hercov mali možnosť zahrať si tu naozaj dobré scény, napríklad Robert De Niro, u ktorého si nie ste po celý čas istí, na ktorej strane zákona vlastne stojí. No vášmu zraku by nemal uniknúť predovšetkým výkon Sylvestera Stallonea, ktorý si zahral napoly nepočujúceho šerifa, ktorý nikdy nebude „skutočným policajtom“, ako mu strýko Ray posmešne neustále pripomína. Iste, totálny outsider nakoniec všetko vyrieši, to je už mierne ohraná zápletka, ale Mangoldovi to so Stalloneom proste funguje. Konečne sa nebudete pozerať na siláka Stallonea, ale na chlapíka, ktorý mal v živote stále len smolu a keď to vyzerá, že sa na neho konečne usmeje šťastie, zase to nevyjde.

Dobré tiež je, že vás nečaká klasický príbeh o chrabrých chlapíkoch v uniformách, ale najrôznejších týpkoch, ktorí sú všetko len nie svätí. Aj keď nebol by to americký film, keby sa do tohto drsného mužského prostredia nejako nezamotala žena a nebola tu aj milostná dejová linka. Nad tým však možno prižmúriť oko. Škoda je naozaj hlavne Mangoldovej veľkorysej fantázie a ambícií na veľký spletitý príbeh. Krajina policajtov je preto slušný thriller, ale o čom nakoniec vlastne je? O morálnom konflikte? O nevere? O policajnej korupcii? O zmarenom živote jedného obyčajného chlapíka? Odpovedať si budete musieť sami.

Krajina policajtov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia James Mangold

Scénár James Mangold

Obsadenie Sylvester Stallone, Harvey Keitel, Ray Liotta, Robert De Niro, Peter Berg, Janeane Garofalo, Robert Patrick

Dĺžka 105 min.

Rok 1997

Film+ pondelok 20. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC