Film / seriál

Veľký film o veľkom filmárovi

Dokumentárny film Miloš Forman: Čo ťa nezabije…
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Miloslav Šmídmajer v roku 2009 do svojej dokumentárnej filmografie pridal ďalší kúsok, 224 minút trvajúci film Miloš Forman: Čo ťa nezabije… Prechádza v ňom životom slávneho režiséra od detstva vo vojnovej Čáslavi po odovzdávanie Oscarov a všetko dopĺňa rozhovormi s hereckými hviezdami, generačnými kolegami Československej novej vlny a rodinnými príslušníkmi.

Česká tvorivá generácia, ktorá vykvitla v druhej polovici päťdesiatych rokov a na začiatku rokov šesťdesiatych, stále patrí medzi to najlepšie, čo kedy český film, divadlo, hudba a výtvarné umenie splodili. Vo filme sa našej úcte už po desaťročia teší okrem Menzela, Jakubiska a Chytilovej hlavne Miloš Forman. Ešte v Československu režíroval svetovou kritikou vysoko cenené Lásky jednej plavovlásky, Hoří, má panenko a semaforskú Dobře placenú procházku, po emigrácii potom oscarové filmy Prelet nad kukučím hniezdom a Amadeus.

Doma nie je nikto prorokom… Skoro

Forman síce kariéru naštartoval v Československu, bol tiež dvakrát nominovaný na Oscara, ale celosvetovo sa preslávil až svojimi hollywoodskymi filmami. Napriek tomu nikdy nezabudol na svoj pôvod a k Čechom a češstvu sa vždy hrdo hlásil. Americké herecké osobnosti aj dnes radi spomínajú na jeho veľmi znateľný český prízvuk a typicky suché anekdoty. Keď sa v roku 2009 konala premiéra tohto biografického filmu, Forman trval na pražskej premiére a hosťom z celého sveta nechal servírovať párky s horčicou a pivo. Lokalizácia umeleckého zážitku pre neho bola vždy dôležitá. Ako sám povedal: „Bola by odo mňa hlúposť chcieť robiť československé filmy v Amerike. Rovnaká hlúposť, ako robiť americké filmy u nás, ako sa o to niektorí mladí režiséri snažia.“

Po štvrtýkrát

Čo ťa nezabije… samozrejme nie je prvým dokumentom o Formanovi. Už o ňom točil Jaromil Jireš, Věra Chytilová, a dokonca aj sám Šmídmajer. Ten sa ale k rovnakej látke po rokoch vrátil, aby sa obzrel za Formanovým životom pekne vcelku a podčiarkol a spočítal všetko, čo k nemu patrilo. Štyri päťdesiatminútové bloky tak zabiehajú do najintímnejších detailov Formanovho života. Jeho vzplanutie a krátke manželstvo s Janou Brejchovou, ďalšie manželstvo a dvojčatá so semaforskou herečkou Věrou Křesadlovou aj posledných 20 (vtedy 10) rokov s Martinou Zbořilovou.

Formanov osobný príbeh sa dá ostatne čítať (alebo točiť) mnohými spôsobmi, ako rozvláčny románik, tvorivú cestu génia, alebo tragický príbeh emigranta. A všetky jeho varianty sú predchnuté obyčajnosťou, s ktorou Forman tak rád filmoval.

Začiatok a koniec

Forman nakrútil svoj posledný zahraničný film v roku 2006 (Goyove prízraky) a odvtedy sa odmlčal. Zomrel predvlani vo veku 86 rokov a kariéra veľkého majstra sa tým definitívne uzavrela. Hoci film vynecháva poslednú Formanovu dekádu, rozhodne poslúži ako dobrý úvod pre fanúšikov, ktorí sa v jeho diele nevyznajú, aj ako nostalgická pripomienka jeho diela a jeho špecifického zmyslu pre humor.

Miloslav Šmídmajer

Miloslav Šmídmajer je český režisér a producent, ktorého si diváci pamätajú vďaka sérii dokumentov alebo filmom ako Prebudím sa včera a Peklo s princeznou. V súčasnosti je v kinách jeho zatiaľ posledný film, Případ mrtvého nebožtíka.

Miloš Forman: Co tě nezabije...

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84,7 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Miloslav Šmídmajer

Scénár Miloslav Šmídmajer

Obsadenie Miloš Forman, Petr Forman, F. Murray Abraham, Jean-Claude Carrière, Michael Douglas, Louise Fletcher, Matěj Forman, Natalie Portman

Dĺžka 110 min.

Rok 2009

AMC streda 25. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC