Film / seriál

Travelers – Skaza, alebo záchrana?

Travelers – Skaza, alebo záchrana?
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Cestovanie v čase je fascinujúca záležitosť, najmä pre filmárov veľmi príťažlivá a zaujímavá téma. A pre tvorcov seriálu Travelers úplne kľúčová.

Kanadský seriál spracováva cestovanie časom vo všeličom originálne a vo všeličom pomerne tradične. Ústredným motívom je tu záchrana ľudstva, ako inak, pred desivou budúcnosťou. Vedci preto vyvinuli mechanizmus, ktorý dovoľuje ľudskému vedomiu vracať sa do minulosti. Pätica hlavných postáv tvorí záchranný tím, ktorý sa vracia do 21. storočia a vstupuje do tiel svojich hostiteľov v okamihu, keď majú zomrieť.

Duša za dušu, telo za telo

Eric McCormack hrá agenta FBI Granta MacLarena, vedúceho tímu, MacKenzie Porter stvárnila Marcy, expertku na zdravotníctvo, ale kým „cestovateľ“ prevzal jej telo, bola mentálne zaostalá a to jej novému obyvateľovi občas komplikuje jeho prácu. Ďalším hostiteľom sa stala Nesta Cooper ako Carly, úplne obyčajná mladá mama, ktorá bojuje so svojím bývalým. Najmladším v tíme, aspoň čo sa telesnej schránky týka, je Jared Abrahamson, ktorý hrá postavu Trevora, klasického stredoškoláka, ktorému sa rodičia vôbec nevenujú. A posledný z pätice je Reilly Dolman ako Philip (asi najzábavnejšia postava), narkoman závislý na heroíne. Myslíte, že taká rôznorodá zberba môže zachrániť svet? Môže. 

Nečakané zvraty udržujú seriál v tempe a postavy nestrácajú nič zo svojej atraktivity

Technológia budúcnosti

Seriál predstavuje zaujímavý mix psychológie a vedy, čo so sebou prináša mnohé úskalia. Najväčší problém pre fanúšikov sci-fi však je, že technológie, ktoré umožňujú cestovanie v čase, sa tu príliš neriešia. Viete, že to možné je, vidíte, ako sa to stane, ale na akom princípe všetko funguje, to už je otázka. Tvorcovia sa tak vyhli zbytočným chybám aj kritike odbornej verejnosti, ale ochudobnili fanúšikov o veľa iste zaujímavých detailov. Ak však nie ste nerdi, budú vám k spokojnosti stačiť vnútorné pohnútky a vzťahové peripetie hlavných postáv. A tých je tu požehnane. Hlavne vo chvíli, keď sa tímu podarí zvrátiť minulosť (ich momentálnu prítomnosť – to sú tie paradoxy cestovania v čase) a zrazu nemajú žiadny cieľ. Môžu sa začať piplať vo svojich pocitoch, hľadať zmysel svojej vlastnej existencie… A to je pre každého superhrdinu alebo záchrancu sveta cesta do pekiel. A tak im ich tajomný šéf nájde novú úlohu, aby sa zase mohli sústrediť na dôležité veci.

Nie je sci-fi ako sci-fi

Travelers sú výrazný seriál hlavne vďaka hereckému obsadeniu. Nehrajú tu síce prvoligové hollywoodske hviezdy, ale všetci herci sa dokázali do svojich postáv dokonale vžiť, a vy sa tak chvíľami pristihnete, ako im držíte palce, aby ich misia bola úspešná. Špeciálne efekty sú dostačujúce, ale rozhodne žiadne terno, takže spektakulárne sci-fi predstavenie určite nečakajte. Zaujímavé však je, že ako postupuje dej, zisťujete, že cestovateľov je medzi postavami oveľa viac, ako sa na začiatku zdalo. Nejde teda len o samoúčelnú a plytkú oddychovku z atraktívneho prostredia, ale o sofistikovaný seriál, ktorý má niekedy trochu vyššie ambície, než aké je schopný naplniť, napriek tomu stojí za pozornosť.


Eric McCormack 

Päťdesiatpäťročný herec zaujme hlavne diváčky svojím podmanivým pohľadom. Za peknou tváričkou však skrýva oveľa viac. Venuje sa tiež produkcii, hudbe a literatúre, veľmi sa tiež angažuje v ekológii. Je známy zo seriálu Will & Grace. K žánru sci-fi sa dostal aj na filmovom plátne vo filme Kmeň Andromeda (2008).


Zaujímavosť

Seriáloví herci Ian Tracey (Ray) a Jennifer Spence (Grace Day) už v minulosti hrali v seriáli Continuum (od r. 2012), ktorý sa tiež zaoberal cestovaním v čase z budúcnosti do našej súčasnosti. Stvárnili tu postavy Jasona a Betty Robertson.


Pozrite si aj

Cestovatelia v čase

Aj stroj času sa môže stať v podstate policajným autom. Hlavní hrdinovia seriálu v ňom prenasledujú partičku kriminálnikov naprieč časovými rovinami a zároveň sa snažia zachrániť ľudstvo. 

Cesta do minulosti

Trochu romantickejšie zafarbený sci-fi seriál rozpráva o Danovi, ktorý má schopnosť meniť udalosti v minulosti, a tým aj v budúcnosti. Raz pri svojom „návrate“ narazí na priateľku, ktorá je v súčasnosti nezvestná.

Travelers

Film / seriál
Hodnotenie FDB 53,3 % Hodnotenie redakce
Foto AXN, Profimedia.cz

Réžia Andy Mikita, William Waring, Helen Shaver, Martin Wood, Nick Hurran, Amanda Tapping, Eric McCormack

Scénár Brad Wright

Obsadenie Nesta Cooper, Eric McCormack, MacKenzie Porter, Patrick Gilmore, J. Alex Brinson, Jared Abrahamson, Reilly Dolman

Dĺžka 12 × 45 min.

Rok 2016

AXN utorok 7. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC