Film / seriál

Tá noc bola dlhšia ako celý rok…

Tá noc bola dlhšia ako celý rok…
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na Skylink Live TV Sledovať

Deviaty a desiaty jún 1942 znamenal pre obec Lidice najdesivejší okamih dejín. Rukou nacistov tu prišlo o život 340 ľudí, 192 mužov, 60 žien a 88 detí. Ani tento počet ale nebol konečný. Prečo Ozvěny lidické noci zabíjali ešte dlho po skončení vojny?

Dokumentárne-historický film režiséra Pavla Dražana, ktorý vznikol podľa rovnomennej knihy publicistu a novinára Stanislava Motla, ktorý sa na filme podieľal ako scenárista. To sú Ozvěny lidické noci.

Prekliaty jún

Okolnosti, ktoré viedli k masakru v Lidiciach, sú notoricky známe. Koncom decembra 1941 boli na území Československa vysadení rotmajstri Jozef Gabčík a Jan Kubiš, čím naostro odštartovala operácia s krycím názvom Anthropoid. Tá mala za cieľ spáchať atentát na vtedajšieho zastupujúceho ríšskeho protektora a šéfa RSHA Reinharda Heydricha, ku ktorému došlo o päť mesiacov neskôr, 27. mája 1942 v Prahe Libni. Heydrich bol ťažko ranený, 4. júna 1942 potom na následky infekcie spôsobenej zranením zomrel. A vypukol teror.

Krvná pomsta

Ihneď po atentáte začalo hromadné zatýkanie a popravy ľudí v snahe čo najskôr odhaliť skrýšu a identitu atentátnikov. To sa ale nedarilo a už tak frustrovaným Nemcom Heydrichova smrť priliala olej do ohňa. Zhodou nešťastných náhod padli nacistom do oka práve Lidice. SS-Gruppenführer Karl Hermann Frank sa v nádeji, že posilní svoje postavenie v očiach Hitlera, a tým tak dostane šancu stať sa ďalším ríšskym protektorom, rozhodol, že predvedie, aký vie byť rázny a navrhol zrovnať Lidice so zemou. Hitler súhlasil a celá akcia sa tak mohla dať do pohybu.

Desivé výpovede

To, čo sa dialo potom, je dnes nepredstaviteľné. Masové vraždy, deportácie do vyhladzovacích táborov, pálenie a vyhadzovanie budov do vzduchu. Po Lidiciach nemalo zostať ani pamiatky. A práve tu sa začali tvoriť príbehy ľudí, ktoré sú divákovi dopodrobna predstavené v Ozvěnách lidické noci. Aký bol vlastne osud muža, ktorý prežil vraždiace besnenie, pretože zabil svojho syna? Kto bol tým terezínskym väzňom, ktorému sa podarilo pre obete usporiadať pred ich pochovaním improvizovanú omšu, za ktorú mohol zaplatiť vlastným životom? Ako dlho sa darilo posledným lidickým mužom prežívať v okolitých lesoch a kto ich nakoniec udal? Prečo si krásna mladá dievčina vzala trinásť rokov po skončení vojny dobrovoľne život a čo mala s Lidicami spoločné?

Stanislav Motl

Šesťdesiatšesťročný rodák z Ústí nad Orlicí, publicista a novinár (pôsobil napríklad v týždenníku Reflex) sa verejnosti do podvedomia za svojho života zapísal nielen mnohými literárnymi dielami, ale aj ako reportér televíznej relácie Na vlastní oči.

Ozvěny lidické noci

Film / seriál
Hodnotenie FDB 90 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, CS Film

Réžia Pavel Dražan

Scénár Stanislav Motl

Obsadenie Julián Hrbek, Kristýna Dražanová, Milan Dumbrovský, Libor Dušek, Jan Hradílek, Jaroslava Frýdová

Dĺžka 57 min.

Rok 2011

CS Film štvrtok 15. 11. Moj TV program Satelitná televízia: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC