Film / seriál

Drsnejší berie všetko

Stín kapradiny – československá dráma
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na Skylink Live TV Sledovať

Film natočený na motívy slávnej novely Josefa Čapka v réžii barda českého filmu Františka Vláčila. Dvoch mladíkov dovedie pytliačenie až k úteku z domova, životu v divočine a hrozným činom. Dráma z čias prvej republiky zaujme drsnosťou i poetickosťou rozprávania.

František Vláčil nikdy nepatril k poddajným režisérom, mal svoj špecifický rukopis, ktorý nadšený filmový divák ihneď odhalí. V Stínu kapradiny sa scenáristicky dal dokopy s osvedčeným autorom Vladimírom Körnerom, s ktorým natočil niekoľko filmov. Záľuba v poetickosti krajiny, nech už akokoľvek drsnej a temnej, rovnako ako pomalosť rozprávania obom filmárom dokonale sedí. A tak môžete sledovať pomerne drsný príbeh dvoch kamarátov, no v úplne inom filmovom rytme i napätí, než na aké sme zvyknutí dnes.

Dej filmu pomerne presne kopíruje dej novely. Kamaráti Ruda Aksamit a Vašek Kala pri pytliačení v lese zabijú hájnika. Na ich čin sa veľmi skoro príde, preto radšej obaja utečú z domovov. Len čo ale opustia „civilizovaný“ domov, stanú sa z obyčajných mladých chlapcov bezohľadní zločinci, ktorých krutosť akoby nepoznala medzí. Pokúsia sa znásilniť krajčírku alebo úplne bez motivácie zastrelia strážnika. To sú však trochu druhotné záležitosti, ktoré len slúžia na to, aby Čapek a následne potom Vláčil s Körnerom mohli študovať svedomie chlapcov. Pociťujú vôbec vinu? Boja sa trestu? Prečo sa vlastne tak brutálne premenili?

Možno je trochu škoda, že je František Vláčil známy hlavne vďaka filmu Markéta Lazarová (1967), napokon ten tiež vznikol ako adaptácia románovej predlohy. Stín kapradiny rozhodne nepatrí k veľkým produkciám a celkovo je ladený pomerne komorne. Dvoch hlavných hrdinov navyše nehrajú žiadni známi českí herci, ale dvaja Poliaci. Rudu si zahral Marek Probosz a Vaška Zbigniew Suszyński. Takže nešlo o žiadny „kasový trhák“. Napriek tomu má tento film svoje nezameniteľné kúzlo, ktoré azda vychádza z krajiny, azda z pomalosti niektorých záberov (máte pocit, že na všetko je dosť času), azda z hudobného podkresu. Aj keď ide o svojho druhu psychologický thriller, na prvý pohľad tak film vôbec nepôsobí. O to sú všetky udalosti v ňom znepokojivejšie a to je zrejme aj účinok, ktorý chcel Vláčil dosiahnuť.

Zaujímavosť

František Vláčil čakal viac ako 10 rokov, kým sa mu podarilo na Barrandove svoj zámer natočiť tento film presadiť.

Stín kapradiny

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72 % Hodnotenie redakce
Foto CS Film

Réžia František Vláčil

Scénár Vladimír Körner, František Vláčil

Obsadenie Marek Probosz, Zbigniew Suszyński, Miroslav Macháček, František Peterka, Vladimír Hlavatý, Milada Ježková, Josef Patočka

Dĺžka 90 min.

Rok 1984

CS Film nedeľa 29. 5. Moj TV program Satelitná televízia: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC