Film / seriál

Správná štvorka

Správná štvorka
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Čo majú spoločné skrachovaný televízny moderátor, prostoreká študentka, osamelá slobodná matka a poslíček pizze, ktorí sa počas jednej silvestrovskej noci stretávajú na streche londýnskeho vežiaku?

Správna odpoveď je: myšlienky na samovraždu. Topper‘s tower je totiž vďaka svojej výške obľúbeným miestom samovrahov a ktokoľvek sa ocitne na jeho vrcholku, nejde s najväčšou pravdepodobnosťou obdivovať krásny výhľad, ale skôr ukončiť svoj život skokom dolu. A rovnaký plán má Martin, ktorému sa po afére s neplnoletou dievčinou (o ktorej si myslel, že je staršia) rozpadlo manželstvo aj dlhoročná kariéra v televízii. Vo svojom zúfalstve ale nie je sám, chvíľku po ňom totiž príde na strechu Maureen. A po nej Jess. A potom JJ Martin ale rozhodne nechce na ceste za smrťou žiadne obecenstvo, a tak odchádza, lenže osud zasiahol nielen pred jeho skokom, ale ešte raz počas noci. Martin postupne všetkých troch cudzincov zo strechy stretáva a štvorica sa rozhodne uzavrieť písomnú dohodu, že zostanú spolu a ešte chvíľu nažive, svoje sebadeštruktívne plány odložia na šesť týždňov, do sviatku sv. Valentína.

Trochu arogantný Martin, neriadená strela Jess, osamelá a zároveň veľmi obetavá Maureen a neúspešný rocker JJ sa ocitajú v emocionálnej slepej uličke. Moc spoločného toho nemajú, zmluva o nepatrnom predĺžení života ale akosi zomkne túto nesúrodú partičku dokopy. Začínajú spolu tráviť čas a zisťovať, aké dôvody každého z nich viedli k myšlienkam na ukončenie života. Keď sa však o ich pakte dozvedia noviny, nastáva „Štvorici z Topperu“, ako sú okamžite prezývaní, peklo. Kam sa pohnú, sprevádzajú ich paparazzi a situácii nepomáha ani fakt, že otcom Jess je slávny politik. Anonymita je skrátka fuč, a tak sa všetci štyria rozhodnú odísť na dovolenku, než sa mediálna búrka preženie a ich téma už nebude aktuálna.

Ako predloha k trpkej komediálnej dráme poslúžil románový bestseller Dlhá cesta dole populárneho anglického humoristu Nicka Hornbyho. Adaptácie príbehu sa ujal francúzsky tvorca Pascal Chaumeil, ktorý sa preslávil komédiou (K)Lamač sŕdc. Jedným z dôvodov, prečo si v roku 2010 zaobstaral britského agenta, bolo získavať čo najčerstvejšie informácie o tom, či jeho najobľúbenejší spisovateľ, áno tušíte správne, Nick Hornby, nehľadá režiséra pre ďalšiu adaptáciu niektorého zo svojich románov. A podarilo sa! Ale nielen voľba režiséra sa podarila, rovnako tak aj výber hlavnej štvorky. Oddanou čitateľkou Hornbyho diel je austrálska herečka Toni Collette (Ako na vec, Šiesty zmysel), ktorá sa stala ideálnou predstaviteľkou Maureen, obetavej matky starajúcej sa o svojho syna. Nie úplne sympatická postava bývalého moderátora Martina bola zverená Pierceovi Brosnanovi, čarovná Imogen Poots (A Late Quartet) si zahrala bláznivú Jess, štvorlístok zakončuje jediný Američan v hereckom ansámbli Aaron Paul (Perníkový tatko), ako bývalá rocková hviezda JJ.

Vážna a často tabuizovaná téma samovraždy a depresie je v Dlhej ceste dole zobrazovaná citlivo, prirodzene a hlboko ľudsky. Film sa ale vyhýba sentimentu a pátosu, a naopak zvýrazňuje komediálne prvky, každá postava do rozprávania vnáša súčasne humorný nadhľad aj svoj tragický osud. Všetkým štyrom hlavným hrdinom budete bez rozdielu držať palce až do konca, aj keď možno až trochu moc hollywoodskeho.

Filmy podľa Nicka Hornbyho

Ako na vec

Hugh Grant v úlohe typického londýnskeho playboya. Jeho Will je bohatý, slobodný, bezdetný a priateľky strieda ako na bežiacom páse. Do svojho nového loviska zaradí Združenie osamelých rodičov, kam sa zo zvedavosti prihlási a začne randiť s tou najatraktívnejšou slobodnou matkou zo všetkých, Susie. Tá ho jedného dňa zoznámi s Marcusom (Nicholas Hoult), synom svojej kamarátky Fiony (Toni Collette), ktorá sa pokúsila o samovraždu. Will sa nedobrovoľne stáva chlapcovým pestúnom a jediným priateľom, Marcus je totiž v škole vďaka svojmu oblečeniu a názorom ľahkým terčom šikanovania.

Sex, dievčatá, čokoľvek

Rob (John Cusack) má tridsať rokov a stále nevie, kam v živote smeruje. Po rozchode s priateľkou Laurou sa dostáva do krízy a začína premýšľať, prečo ho všetky jeho predchádzajúce dievčatá opustili, prečo nedoštudoval vysokú školu a prečo skončil ako majiteľ hudobného obchodu s doskami. Začne postupne reorganizovať svoju súkromnú zbierku gramofónových platní a zároveň rekapituluje jednotlivé okamihy svojho sexuálneho života, ktoré boli spojené s hudbou, ktorú vtedy počúval. Rozhodne sa dostať Lauru späť… Film natočil britský režisér Stephen Frears (Pekné svinstvo).

Fever Pitch

Športová komédia s Colinom Firthom a Ruth Gemmell v hlavných úlohách. Paul Ashworth je učiteľ, viac než svojím povolaním ale žije futbalom – fandí londýnskemu Arsenalu a vo voľných chvíľach trénuje svojich žiakov. Keď na školu nastúpi nová posila učiteľského zboru, mladá a puntičkárska Sarah, Paul sa do nej okamžite zamiluje. Lenže pre Sarah je futbal tou najzbytočnejšou vecou na svete. Film bol natočený podľa rovnomenného autobiografického románu, Nick Hornby je sám vášnivým fanúšikom Arsenalu.

Dlhá cesta dole

Film / seriál
Hodnotenie FDB 56 % Hodnotenie redakce

Réžia Pascal Chaumeil

Scénár Jack Thorne

Obsadenie Pierce Brosnan, Toni Collette, Aaron Paul, Imogen Poots, Rosamund Pike, Sam Neill, Tuppence Middleton

Dĺžka 96 min.

Rok 2013

Film+ sobota 27. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC