Film / seriál

Spartakus: Vojna prekliatych: Spartakus robí Rímu veľké problémy

Spartakus: Vojna prekliatych
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Vojna prekliatych nie je niečo, čo by pre Spartaka a jeho armádu vzbúrených gladiátorov znelo príliš optimisticky. Zato epicky a heroicky áno! Tvorca seriálu Steven S. DeKnight, ktorý má na svedomí aj nového super hrdinu Daredevila, prehovoril o začiatku Spartakovho konca.

Tretia séria Spartaka s podtitulom Vojna prekliatych začína sériou víťazstiev vzbúrených gladiátorov nad Rimanmi. Máme sa na čo tešiť?

Rozsah tejto série je obrovský, okrem bitiek nahliadnete aj do pozadia celej vojny. Hneď od prvých záberov je jasné, aké je to celé veľké a šialene násilné. Spartakova éra je tým obdobím dejín, v ktorom si vojaci počas bitiek mečmi a sekerami navzájom odtínali končatiny. Bolo to brutálne a krvavé a dnes už by asi nikoho nemalo prekvapiť, že my to nijako neskrývame. Na druhú stranu sme nechceli urobiť zo Spartaka len príbeh o vojne. Preto sme sa museli zamerať aj na drámu a emócie. Takže nebudú chýbať intrigy, prekvapenia, ani nečakané zvraty, ktoré divákov Spartaka vždy šokovali a ohromovali.

Rimania majú v seriáli vysokú úmrtnosť. Nový Spartakov protivník Marcus Crassus ale na prvý pohľad nepôsobí ako zbytočne krutý otrokár?

V starovekej Rímskej ríši sa s otrokmi zaobchádzalo ako so zamestnancami. Dostávali malý plat a niektorí z nich dokonca vlastnili domy. Crassus sa k svojej pracovnej sile chová veľmi dobre. Otrokov často požičiava iným vysoko postaveným Rimanom a jeho vplyv sa vďaka tomu upevňuje a rastie. Je najbohatším človekom v ríši, ale nepochádza z bohatej rodiny. Majetok sa mu podarilo nazhromaždiť vďaka silnej vôli a neobyčajnej vynaliezavosti. Vždy túžil po tom, mať ešte viac a nakoniec sa stal najväčším rímskym otrokárom. Keď ho oslovili so žiadosťou, aby použil svoje zdroje na potlačenie povstania, okamžite v tom videl príležitosť získať jedinú vec, ktorú si za svoje peniaze nemôže kúpiť: moc.

Crassus ale na to nie je sám.

Spýtali sme sa našich historických konzultantov, či by mohlo byť možné, že by vo vojne so Spartakom mohol zohrať nejakú úlohu mladý Julius Caesar. A k nášmu veľkému prekvapeniu nám odpovedali, že to možné rozhodne je. Je to zvláštne, ale z tohto obdobia sa o Caesarovi vie zďaleka najmenej. Pre nás to znamenalo veľké šťastie. Historické pramene sú v tomto smere veľmi nejasné. Ale zo všetkého, čo som čítal, a čo nám povedali ľudia, ktorých sme sa opýtali, vychádza najavo, že Caesar bol pravdepodobne jedným z vojakov Crassovej armády.

Vzťah medzi Crassom a Caesarom pôsobí ako vzťah medzi otcom a synom. Crassus toho v Caesarovi veľa vidí a dokáže to oceniť. Ako sa na to pozerá jeho skutočný syn Tiberius, ktorý sa mu zúfalo snaží zavďačiť?

Tiberius urobí čokoľvek, aby ho otec pochválil. Ale jeho obdiv sa zároveň mieša s troškou nenávisti, ktorá sa mu vkráda do myšlienok vždy, keď nezíska také uznanie, aké si podľa vlastného názoru zaslúži. Crassus svojho syna rozhodne miluje a vychováva z neho budúceho mocného hráča, ale Tiberius ho niekoľkokrát sklamal, čo ho veľmi ranilo. Preto dá Caesarovi za úlohu urobiť z Tiberia chlapa.

Spartakus tiež získa nových spojencov. O koho ide?

Rebeli spoja sily s pirátmi. Ich existencia v čase starovekej Rímskej ríše je dobre zdokumentovaná. Boli to divokí morskí nomádi a v Spartakovom príbehu zohrajú dôležitú úlohu. Vo chvíli, keď sa povie piráti, vás okamžite napadne Johnny Depp. Moc sa mi páči, ako to zahral, ale naši piráti sú piráti iného druhu. Kilíkinski piráti boli medzinárodnou bandou zbojníkov mora, ktorí napádali lode i mestá na pobreží. Pre rímsku republiku predstavovali vážny problém.

Sú medzi seriálovými pirátmi aj nejakí skutoční?

Ich kapitán Heracleo naozaj existoval. Historické pramene síce nevymenovávajú pirátov, ktorí sa so Spartakom zaplietli, ale my sme sa rozhodli vybrať Heraclea a primiešať ho do nášho príbehu. Povstalci a piráti si navzájom vôbec neveria. Spartakus a spol. robia všetko, aby si vybojovali slobodou. Pirátom ide len o peniaze. Ale Heracleovi sa páči, aké Spartakus spôsobuje Rímu ťažkosti, takže medzi nimi vzniká určité puto.

Spartakus: Vojna prekliatych

Film / seriál
Foto AXN
AXN sobota 27. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC