Film / seriál

Spalovač mrtvol

Majstrovská klasika Spalovač mrtvol
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na Skylink Live TV Sledovať

Hitchcock v českom vydaní je jednoducho skvelý. Rudolf Hrušínský má na svojom hereckom konte množstvo ikonických postáv a čudácky zamestnanec krematória patrí k tým najdesivejším.

Adaptáciu rovnomennej Fuksovej novely Spalovač mrtvol režíroval Juraj Herz a tento film sa zapísal nezmazateľne nielen do jeho filmografie, ale aj do českých filmových dejín. Úlisný pán Kopfrkingl, ktorý svoju rodinu miluje na smrť, a to doslova, je v mnohom možno desivejší než všetci Hitchcockovi Vtáci dokopy – snaží sa svoju rodinu chrániť pred obludnosťou druhej svetovej vojny, alebo je sám takou obludou? Filmové panoptikum plné bizarných postáv i situácií kongeniálne kopíruje Fuksov literárny svet bez jedinej chybičky.

Osudové leto 1968

Ako keby bol tento film zhmotnením augustových udalostí roku 1968 v Československu. Juraj Herz neprerušil natáčanie ani v horúcich letných dňoch, keď už vojská Varšavskej zmluvy obsadili republiku, a musel teda vedieť, že tento filmový skvost pôjde s veľkou pravdepodobnosťou do trezoru. Nie je to totiž len príbeh o nacizme a fašizme, je to príbeh o zle v človeku, v ľuďoch všeobecne, o ideológiách, za ktorými sa neskrýva nič iné ako utrpenie. A to sa vtedajšej garnitúre jednoducho páčiť nemohlo.

Nič nie je v živote isté, len smrť...

Ako zázrakom sa Spalovač do kín na chvíľu dostal, ale veľmi skoro bol naozaj zavretý do trezoru a spolu s ním sa v pomyselnom trezore ocitli aj Rudolf Hrušínský, Vlasta Chramostová aj kameraman Stanislav Milota.

Majstrovské oko

Okrem samotného príbehu, desivých udalostí a temnej atmosféry sa stal tento film legendou práve vďaka kamere. Milota používal širokouhlý objektív, ktorý umožňoval snímať oveľa širšie zábery, avšak pri priblížení obraz skrivil. A presne taký je príbeh pána Kopfrkingla – hlása lásku a dobro, ale rozsieva len des a smrť. Tvári sa mierumilovne, napriek tomu neváha ublížiť svojim najbližším. Otázkou však stále zostáva, či svojou smrtonosnou láskou naozaj nechcel svojich milovaných spasiť. To už si musíte rozsúdiť sami.

Isté však je, že Spalovač stále zostáva najlepším československým filmovým hororom. Nie sú tu potoky krvi, nikto tu zbesilo nekričí, aj keď mŕtvych sa divák dočká požehnane (ale čo čakať, keď hlavný hrdina pracuje v krematóriu). K mrazeniu v chrbte stačí len neustále pokojná tvár pána Kopfrkingla a pár stále sa opakujúcich detailov – česanie hrebeňom, hladenie po krku, kovová tyč... Proste Fuks, Herz a Milota natočili film hodný nielen medzinárodnej pozornosti, ale hlavne tej vašej.

Zaujímavosť

Režisér Juraj Herz chcel točiť Spalovača vo farbe, ale kameraman Stanislav Milota si presadil čiernobielu.

Spalovač mrtvol

Film / seriál
Hodnotenie FDB 86,3 % Hodnotenie redakce
Foto CS film

Réžia Juraj Herz

Obsadenie Rudolf Hrušínský, Vlasta Chramostová, Jana Stehnová, Miloš Vognič, Ilja Prachař, Zora Božinová, Eduard Kohout

Dĺžka 95 min.

Rok 1968

CS Film nedeľa 27. 1. Moj TV program Satelitná televízia: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC