Film / seriál

September

September
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Keby Čechov mohol namiesto drám natáčať filmy a stretol by sa s Woodym Allenom, možno by spoločne natočili presne taký film, akým je September.

Lenže Čechov je dávno na pravde božej, a tak sa jedinečnej psychologickej drámy musel ujať Allen sám. A treba povedať, že úspešne. Príbeh mladej fotografky Lane, ktorá sa zhodou okolností ocitne uväznená v dome so svojimi priateľmi a matkou, je na Allena nezvyčajne pokojným a komorne ladeným rozprávaním. Vďaka náhle vypuknutej búrke sa rozbúria tiež vnútra všetkých postáv a na povrch vyplávajú neraz nečakané skutočnosti. A keďže je tento film z osemdesiatok, nesmie v ňom chýbať Mia Farrow.

Milovať a nebyť milovaný

Vo filme je šesť hlavných postáv a každá z nich túži po tom, aby bola milovaná a získala patričné uznanie. Lenže cesty lásky sú nevyspytateľné, takže všetci niekoho milujú, ale nikdy nie toho, kto by zároveň miloval ich. A tak sa z pôvodne obyčajného víkendu stáva malý emočný kolotoč. Každý chce jediné, stráviť chvíľu so svojou vyvolenou láskou, avšak nejde to nikdy do páru, a je z toho slušné preskupovanie.

Richmond je zaplavený, elektrika nefunguje. Boh nás skúša a ja budem tentoraz pripravená. Kde je vodka?

Pani domu, hoci tu nežije, je Diane, staršia, ale stále charizmatická filmová hviezda, ktorú hrá Elaine Stritch. Je to naozajstná bohémka, žila naplno, často sa pohybovala na hrane možného, a tak ju niektorí označujú za „preživšiu“. Čo znamená, že ide o človeka, u ktorého ste prekvapení, že stále ešte funguje (napríklad ako niektoré rockové hviezdy). Bola mnohokrát vydatá a teraz žije s Lloydom (Jack Warden), priemyselníkom, ktorý je nepochybne hrdý na to, že získal túto ženu, ktorá kedysi bola sexuálnym symbolom. (Podobne by sa asi dmul nejaký muž, keby tu bola Marilyn Monroe a podarilo sa mu ju „ukoristiť“.)

Allenovský chaos

Diane sa rozhodla prísť na rodinné vidiecke sídlo kvôli svojej dcére Lane (Mia Farrow), fotografke, ktorá sa tu zotavuje z psychického otrasu. Niekoľko mesiacov bol Lane blízkym spoločníkom iba Howard (Denholm Elliott), tichý sused, ktorý trpí dosť sebadeštruktívnymi stavmi. Lane ho síce pustila k sebe domov, ale viac než kamarát pre ňu nie je, keďže v skutočnosti miluje Petera (Sam Waterston), spisovateľa, ktorý tu cez leto píše. Na víkend prichádza ešte Stephanie (Dianne Wiest), Laneina najbližšia priateľka. A hádajte, kto asi bude zamilovaný do nej?

Takže – Howard miluje Lane, ktorá miluje Petera, ktorý miluje Stephanie, ktorá premýšľa, že sa rozíde s manželom. A Lloyd miluje skôr svoje spomienky na Diane, ktorá je síce stále príťažlivá, ale už mierne „uvädá“ a je si toho vedomá. A navyše sa vo vypätej chvíli dostane zo skrine kostlivec, ktorého Diane roky držala starostlivo zamknutého – a žiadne staré tajomstvo neprinesie nikdy nič dobré.

Je to Allen, alebo nie je? Samozrejme že áno, presne táto komplikovaná, ale svojím spôsobom vlastne prehnaná hra je mu vlastná. Chvíľami si dokonca nebudete istí, či snáď nejde o nejakú „shakespearovinu“, klasické Allenovské elementy vás však rýchlo vrátia do hry a presvedčia, že by bola škoda túto pochabosť v jeho filmografii vynechať.

September

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,5 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Woody Allen

Scénár Woody Allen

Obsadenie Denholm Elliott, Dianne Wiest, Mia Farrow, Elaine Stritch, Sam Waterston, Jack Warden, Ira Wheeler

Dĺžka 82 min.

Rok 1987

Film+ pondelok 25. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC