Film / seriál

Rocky s prsiami

Psychologická dráma Million Dollar Baby
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Najslávnejší filmový boxer na svete je síce Rocky Balboa, v ženskej kategórii je ale jasnou jednotkou Hilary Swank v Eastwoodovom filme, kde táto dáma rozdáva údery tempom hodným šampiónov.

Nominácie na sedem Oscarov, vyhrané štyri. Rok 2004 bol pre Clinta Eastwooda plodným, vypustil do sveta jeden zo svojich najslávnejších projektov. Titulnú rolu mu hrala dáma, čo je na westernového drsniaka plného testosterónu a maskulinity prekvapivé. Na druhú stranu hlavná postava Maggie má maskulinity viac ako mnohí páni.

Príbeh mnohokrát videný

Nalejme si čistého vína – dejovo to nie je nič originálne. Až na to pohlavie. Proste klasický príbeh o športovcovi, ktorému nikto neverí, je chudobný a neznámy, tak začne cvičiť v tmavom, zapadnutom fitku, kde sa uchádza o mentoring bývalej ikony, ikona samozrejme odmietne, lenže športovec je neodbytný, ikonu ukecá a s jej pomocou dominuje svetu. Niečo, čo sme s obmenami videli už niekoľkokrát. Originalita však nie je to, čo si získava srdcia ľudí. Je to spracovanie a charizma, ktorá tomuto filmu nechýba.

Kúzlo je v tom riskovať všetko pre sen, ktorý vidíte len vy

Casting za všetky peniaze

Za to čiastočne môže herecké obsadenie. Castingový režisér tu bol dobre vybraný, pretože pamätal na každú rolu a aj tie vedľajšie sú obsadené s mimoriadnou starostlivosťou. Herci celého radu postáv, ktoré sa tu viac-menej len mihli, sú dnes hollywoodske superstar, či už sa jedná o Jaya Baruchela, alebo Michaela Peñu. Že je rovnako dobre postarané aj o hlavné úlohy je asi jasné. Tu excelujú spomínaná Hilary Swank, Morgan Freeman a Clint Eastwood, ktorý si vo filme, ktorý režíroval, ako už je jeho dobrým zvykom, tiež zahral.

Nemali to jednoduché

Film bol dlho zaseknutý v stave označovanom za produkčné peklo. Aj keď bol pod projektom podpísaný Eastwood ako režisér aj ako herec, ktorý už v tom čase mal značné renomé, niekoľko štúdií ho odmietlo. Eastwood sa obrátil na Warner Brothers, ktorí mu boli dlho domovom, ani tí však točiť nechceli, primárne kvôli príliš vysokému rozpočtu. Nakoniec ho pokryli napoly s Lakeshore Entertainment a od tej chvíle sa veci hýbali rýchlo.

Hilary, priber!

Eastwood mal vo výbere hlavnej úlohy jasno. Chcel tam Hilary Swank vďaka jej hereckým schopnostiam, lenže mu nesedela jej mušia váha. Na boxerku proste nevyzerala. Swank ale tušila, že toto by mohla byť životná úloha, a preto sa dlhý čas trápila v jedálni a posilňovni, aby nabrala dosť váhy na to, aby jej diváci boxerskú kariéru uverili. Pribrala skoro desať kíl svalov, čo ju stálo päť hodín pri činkách každý deň. Ponorila sa do toho natoľko, že chytila stafylokoka, čo síce ohrozovalo jej život, ale Eastwoodovi o tom nepovedala, vraj sa také sťažovanie k boxerom nehodí.

Očakávaný úspech

Tí, ktorí produkciu filmu odmietli, si museli po jeho vypustení do kín trhať vlasy, pretože film zarobil skoro sedemkrát viac, než stál. Kritici sa doň doslova zamilovali a objavil sa na mnohých rebríčkoch desiatich najlepších filmov všetkých čias. Čo sa filmu bezpochyby podarilo je prekonať svojím imidžom klišéovitý príbeh, kde je ku klasickému heroizmu jednoduché skĺznuť, zato spracovať ho ľudsky je zložité. Práve tak ho predávali distribútori neistí si výsledkom – totiž ako ženského Rockyho. Ale film si našiel k divákom cestu na základe kvalít iných, než ktorými bol prezentovaný verejnosti cez plagáty a trailery.

Nezabudnúť!

Ak teda hľadáte film na večer, o kvalite ktorého nechcete pochybovať, ťažko sa môžete trafiť viac do čierneho než s týmto. Síce miestami budete upadať do depresie, vďaka temnému tónu filmu to ale bude depresia kvalitná a oscarová.

Hilary Ann Swank

Americká herečka a producentka. Za svoju kariéru už získala niekoľko ocenení, vrátane dvoch Oscarov a dvoch nominácií na Glóbusy. Kariéru začala vedľajšou úlohou v menej úspešnej verzii seriálu Buffy, zabíjačka upírov a pokračovala úlohou vo franšíze Nový Karate Kid.

Zaujímavosti

Hilary Swank počas celého natáčania nechcela použiť kaskadérka. Všetky zápasy a bojové scény točila sama.

Pre nabratie svalov netrénovala len box, ale aj klasické vzpieranie. To síce k boxu nie je potrebné, ale jej tréner jej to predpísal, aby nabrala, čo bolo treba.

Pozrite si aj:

Bojovník: Brat proti bratovi

Tiež film o ľuďoch, ktorí mlátia súperov za peniaze. Rovnako ako Million Dollar Baby je to ale film, ktorý funguje aj na ľudskej úrovni a napriek všetkej akčnosti sú boje vlastne až na druhom mieste.

Rocky Balboa

Iný rozmer toho istého. Rovnaký svet, ale poňatý z inej stránky. Len si to pozrite pred Million Dollar Baby, ak totiž poradie prehodíte, budete sa pri Rockym možno prekvapivo nudiť.

Million Dollar Baby

Film / seriál
Hodnotenie FDB 85,2 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, Film+

Réžia Clint Eastwood

Scénár Paul Haggis

Obsadenie Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman, Jay Baruchel, Mike Colter, Lucia Rijker, Anthony Mackie

Dĺžka 132 min.

Rok 2004

Film+ utorok 9. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC