Film / seriál

Robin Hood: Kráľ zbojníkov

Robin Hood: Kráľ zbojníkov
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Bohatým brať a chudobným dávať! To bolo heslo snáď všetkých zbojníkov, a tak nie je divu, že sa podobne správal tiež najslávnejší z nich – Robin Hood.

Roku pána 1194 došlo na Britských ostrovoch k malej revolúcii. Späť do vlasti sa živý a zdravý vrátil Robin z Locksley (Kevin Costner). Kedysi to bol bohatý a vážený muž, potom však musel odísť do armády a bojoval v Svätej zemi. Po návrate domov zistí, že doslova neostal kameň na kameni a kraju vládne chamtivý šerif z Nottinghamu (mimochodom ten Robina poslal do vojny). Hlavnému hrdinovi teda nezostáva nič iné než zabudnúť na šľachtickú minulosť, odísť za hranu zákona a šerifovi sa postaviť. Rovnomenný film pripomína príbeh najslávnejšieho zbojníka vo hviezdne obsadenom romanticko-dobrodružnom predstavení.

Vadí, nevadí

Nie je to najlepší film všetkých čias, nájdete veľa recenzií, ktoré sa dokonca pýtajú, prečo bola táto verzia Hooda vôbec natočená. My nie sme takí rozhorčení, že sa Robin a Marian (Mary Elizabeth Mastrantonio) zamilujú akosi „nechtiac“, bez veľkých gest a okázalej romantiky. Ani nám nevadia celkovo temnejšie vizuály – prečo aj, veď britské ostrovy sú povestné daždivým počasím a stredoveké hrady naozaj neboli osvetlené ako letiskové lampy. (Modrou oblohou, jemným vánkom a osvetlenými interiérmi sa pýši úplne iný žáner a autorky.) A v slovenskej verzii nás už vôbec nemusí trápiť Costnerov nie celkom čistý britský prízvuk. Ostatne ani Maročana Azeema nezahral s úplne dokonalým prízvukom ďalší veľký herec Morgan Freeman. Naopak, nám všetko toto vyhovuje.

Costner proste vie

Predovšetkým, večne zamračené nebo, lesy so zdrapmi hmly a ponuré hrady sú presne prostredím, ktorým sa Robin Hood preháňal. Človeka až mrazí, keď hlavný hrdina skončí v divokej rieke a nabehne mu husia koža, keď z tieňa vystúpi postava. Film Robin Hood: Kráľ zbojníkov má skrátka svoje čaro. Avšak tým najlepším na ňom je Kevin Costner. V roku 1991, keď išiel film do kín, nebol žiadnym naivným mladíčkom (36 rokov) a hlavne mal za sebou skvelý Tanec s vlkmi (1990), takže to vedel so zbraňami, s koňmi a dokázal, že aj hollywoodski herci si často vystačia s minimalistickým herectvom. Ako keby v ňom niečo z Tanca s vlkmi zostalo. Postava drsného Hooda, ktorý nebol žiadny nežný romantik (nie je teda dôvod, prečo by mal predvádzať nejaké prehnane romantické dvorenie svojej vyvolenej), ale tvrdý chlap, veľmi naštvaný (veľmi slušne povedané) na miestneho šerifa. Mimochodom, toho skvele zahral Alan Rickman a je to suverénne najlepší hoodovský záporák zo všetkých doteraz natočených verzií. Costner Hooda dokázal vystihnúť a ponechať mu fluidum drsniaka, rovnako ako vie pobaviť a donútiť vás od srdca sa zasmiať.

Na svete nie sú žiadni dokonalí muži, len dokonalé úmysly

Áno, Robin Hood: Kráľ zbojníkov nie je práve oscarový film, ale dobrodružný film, ktorý vás miestami pobaví, určite tiež zabaví a nepochybujeme o tom, že je to aj tak verzia, ktorá sa vám tiež vybaví ako prvá, keď sa povie Robin Hood.

Robin Hood: Král zbojníků

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,2 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Kevin Reynolds

Scénár Pen Densham, John Watson

Obsadenie Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elizabeth Mastrantonio, Christian Slater, Alan Rickman, Geraldina McEwan, Michael McShane

Dĺžka 115 min.

Rok 1991

Film+ nedeľa 7. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC