Film / seriál

Kurz mimozemského jazyka

Prvý kontakt – tajomná sci-fi
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Talentovaná jazykovedkyňa Amy Adams a teoretický fyzik Jeremy Renner hľadajú v mysterióznom sci-fi Prvý kontakt spôsob, ako sa dorozumieť s návštevníkmi, ktorých kozmické lode pristáli na najrôznejších miestach Zeme.

Obľúbený žáner sci-fi sa začína premieňať. Už nejde len o epochálne skúmanie vesmíru, medzihviezdne vojny či vízie postapokalyptickej budúcnosti. Film Prvý kontakt patrí presne k tým filmom, ktoré nie sú založené na efektoch, ale na pôsobivých myšlienkach. Pri tom ani hrdinovia, ani vy nemusíte opustiť našu domovskú planétu. Prvý kontakt je film, ktorý kladie otázky. Ako sa staviame k veciam či udalostiam, ktoré nás desia? Prečo je dôležité komunikovať jazykom, a nie zbraňami a rýchlou akciou?

V hlavnej úlohe inteligencia

Amy Adams v úlohe lingvistky Louise Banks podáva sebavedomý a presvedčivý výkon. Je „povolaná do služby“, len čo sa na Zemi objaví dvanásť úplne neznámych lietajúcich objektov. Napriek tomu, čo tvrdia vlády svojim občanom, nadviazali prvý kontakt s tvormi vo vnútri lodí. Sú to záhadné bytosti, ktoré sa snažia s ľuďmi komunikovať. Louise v spolupráci s armádou a vedcom Ianom (Jeremy Renner) hľadajú odpoveď na veľmi jednoduchú otázku: Čo chcete? Louise samozrejme odpoveď rozlúšti, ale nikomu sa celkom určite odpoveď nebude páčiť a času na odvrátenie globálnej apokalypsy nie je veľa...

Režisér Denis Villeneuve si je veľmi dobre vedomý toho, že dobrý film môže natočiť jedine s tými najlepšími hercami a filmármi. Okrem vynikajúceho tandemu Adams a Renner sa spojil ešte s kameramanom Bradfordom Youngom, vizuálnym géniom, a skladateľom Jóhannom Jóhannssonom. Okrem jednoduchej, ale zásadnej myšlienky, je tiež zaujímavý po vizuálnej stránke a úplne zásadný význam tu má Jóhannssonova hudba. Vďaka týmto ľuďom je film Prvý kontakt viac než len štandardné sci-fi.

Prvý kontakt prichádza z úplne iného sveta a nezostáva než dúfať, že podobní „mimozemskí turisti“ na filmových plátnach budú stále pribúdať.

Prvý kontakt

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,9 % Hodnotenie redakce
Foto AXN

Réžia Denis Villeneuve

Scénár Eric Heisserer

Obsadenie Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg, Tzi Ma, Mark O'Brien, Russell Yuen

Dĺžka 117 min.

Rok 2016

AXN sobota 23. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC