Film / seriál

Priateľstvo nad zlato

Akčná komédia Kto nájde priateľa, nájde poklad
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Film s Terencom Hillom a Budom Spencerom? To nikdy nie je nuda. Ako vždy na vás čaká kopa srandy a pár poriadnych bitiek.

Tentoraz páni vyrazia na opustený ostrov, kde by mal byť ukrytý poklad. Dostať sa k nemu samozrejme nebude jednoduché. Ostrov totiž vlastne vôbec opustený nie je. Okrem domorodcov tu žije po zuby ozbrojený Japonec, ktorý svoj malý raj na zemi nemieni cudzincom sprístupniť. A chlapci sa zase nehodlajú vzdať vidiny pokladu. A tak na azúrovo modrom pobreží, v tieni paliem, začína taká malá vojna. Žiadnych veľkých strát sa ale báť nemusíte, pretože hoci sú všetci na ostrove mierne šialení, de facto ide o neškodných ľudomilov. Pri sledovaní komédie Kto nájde priateľa, nájde poklad tak ujmu utrpí iba ak vaša bránica.

Spencer alias Charlie: Nikto tu nie je naplnený čistejším odporom a nenávisťou... ako ja.

O čo teda ide? Alan (Terence Hill) dlhuje peniaze jednému veľmi nebezpečnému gangu. A tak sa dá na útek, ale vo vrecku (doslova) má ešte jeden tromf, mapu pokladov po svojom strýkovi. Netuší, či je pravá, rozhodne je však odhodlaný pokúsiť sa poklad nájsť. Vyhliadne si loď, na ktorej sa ukryje, ale nepočíta s tým, že jej majiteľ Charlie (Bud Spencer) nie je žiadny amatér a čoskoro čierneho pasažiera objaví. Tak sa začína ich spoločná cesta, ktorá od samého začiatku rozhodne nenasvedčuje tomu, že by sa z nich stali veľkí kamoši. Skôr naopak, Charlie sa snaží Alana zbaviť, lenže ten ho oklame a nasmeruje loď k ostrovu Bongo Bongo (tam, kde by mal byť ukrytý poklad).

Zábava ako má byť

Kto nájde priateľa, nájde poklad je dobrá zábava presne v duchu bláznivých juhoeurópskych crazy komédií. Je plná typických scénok ako z kreslených filmov, kedy sa chlapci s výraznou podporou ruchov a zvukárskej práce bijú medzi sebou, s pirátmi či s bláznivým Japoncom. Čo na tom, že občas viditeľne niektorá z rán padne vedľa, občas ani tá najlepšia choreografia jednoducho nevyjde. Aj tak ide o zábavné predstavenie plné bitiek, slovných prestreliek a trochu netypicky tiež exotiky.

Filmy dua Hill-Spencer sa väčšinou odohrávajú v mestách alebo parodujú klasické westerny, ale tentoraz sa legendárna dvojica pustila do dobrodružného pirátskeho príbehu. V ich rutinnej filmografii to divákom prináša príjemné osvieženie. Navyše má film ako vždy svižné tempo, takže žiadna nuda nepripadá do úvahy. Scenár žiadny zázrak samozrejme nie je, ale od „bitkárskej“ komédie nikto hlboké myšlienky neočakáva. Navyše pokiaľ ide o domorodcov na ostrove, film sa vydarene vyhýba zabehnutým klišé o hlúpych (buď mierumilovných, alebo ľudožrútskych) obyvateľoch. Domorodci príbehu vlastne len dotvárajú akúsi kulisu, a film tak „nestráca čas“ sekvenciami z ich života. Asi najvtipnejšou postavou filmu je prekvapivo nie naša zohratá dvojica, ale bláznivý Kamasuka (John Fujioka). Spočiatku pôsobí jeho pevnosť i on sám dosť hrozivo, ale počas vývoja deja sa z neho čoskoro stáva sympatický popletaj, ktorý má proste len väčšiu zásobu zbraní a trpí stihomamom.

Kto nájde priateľa, nájde poklad je zábavná komédia so zaujímavým hudobným mixom. Snúbia sa v nej karibské rytmy s elektronickou hudbou 80. rokov. A všetko plynie, ako sme zvyknutí, Hill je očarujúci a Spencer vládne železnými päsťami.

Kto nájde priateľa, nájde poklad

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,2 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Sergio Corbucci

Scénár Sergio Corbucci

Obsadenie Terence Hill, Bud Spencer, John Fujioka, Louise Bennett, Salvatore Borghese, Kainowa Lauritzen, Mirna Seya

Dĺžka 108 min.

Rok 1981

Film+ sobota 29. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC