Film / seriál

Prežiješ—vládneš

Prežiješ—vládneš
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Tentoraz sa na obrazovkách začne objavovať nekomplikovaný, a pritom veľmi zaujímavý seriál z politického prostredia. Aké to je stať sa najmocnejším mužom sveta tak trochu proti svojej vôli? Uvidíte v Designated Survivor.

Dnes môžeme rozdeliť seriálovú produkciu na dve hlavné línie – na desivé zombiády a na fantasy ságy alebo sci-fi. Ako keby väčšina divákov zabúdala na reálny svet, v ktorom žijeme. Keď už sa tak stane, tak realitu akceptujú len cez policajné stanice a mikroskopy laboratórií, kde sa odhaľujú vrahovia každého druhu. Poctivé drámy, navyše z politického prostredia, sú okrajovou záležitosťou.

 A tak je dobre, že sa na obrazovkách objaví seriál s trochu nepravdepodobným začiatkom, ale ten len uvedie do pohybu udalosti. Keď je totiž Tom Kirkman určený akýmsi „náhradným“ prezidentom pre prípad núdze, keby bol ten zvolený napríklad zavraždený, ani v najmenšom neuvažuje o tom, že by sa naozaj mohol stať hlavou Spojených štátov amerických. To sa však prerátal. Pri atentáte zahynie nielen prezident, ale aj ďalší poprední predstavitelia americkej politiky, a tak sa Tom sťahuje s rodinou do Bieleho domu a zo dňa na deň sa stáva prezidentom USA. Vysnívaná pozícia? Ani náhodou!

Sme vo vojne. A Tom Kirkman nás z toho nedostane

Politika bola a vždy bude vysoká hra plná obchádzania pravidiel a najrôznejších zákulisných machinácií. To nie je práve ideálny svet pre politika tipu Toma, ktorý sa snaží byť poctivý a hľadať vždy tie najlepšie riešenia, navyše vo funkcii, o ktorú nikdy nestál. Znie to teraz možno dosť gýčovito, ale musíte si v úlohe Toma Kirkmana predstaviť Kiefera Sutherlanda.

Veľmi rýchlo sa ocitnete v tých najvyšších poschodiach politiky, ale okrem toho, že je treba zostaviť vládu, upokojiť občanov a vybalansovať zmeny v rodine, musí Tom tiež odhaliť páchateľa atentátu, ktorý mu tak dramaticky zmenil život. A tu prichádza na scénu FBI a jedna neodbytná agentka. Kde je pravda? Kto za všetkým stojí? A je Tom naozaj taký správniak, za ktorého ho všetci považujú? V dvadsaťjeden epizódach odhaľujete pravdu deň za dňom, a tak si nemožno nespomenúť na legendárny seriál 24, v ktorom okrem iného Sutherland tiež exceloval. Designated Survivor je ale iný level. Rafinované politické intrigánstvo pomáha stupňovať napätie a nikdy si nie ste istí, komu sa dá a komu nedá veriť.

Vďaka nekomplikovanej zápletke a neveľkému počtu postáv sa v deji rýchlo orientujete a dokážete si užiť veľa zdanlivých drobností. Môžete sledovať premeny jednotlivých postáv, zasadenie do reálneho časového rámca vás zase ešte viac vťahuje do deja a nebyť pár klišé, potom by bol seriál takmer dokonalý. V jednoduchosti je proste krása.

A keď spomíname kozmetické vady, tak ide o povestnú hyperkorektnosť – dnes je to proste tak, že v každom filme alebo seriáli si musí zahrať pokiaľ možno čo najviac rás a menšín. Tu máme Pakistanca ako britského premiéra a ruského prezidenta, ktorý je stelesnením cnosti. Ale možno to je len snaha trochu vyvážiť prehnitý politický svet.

Kiefer Sutherland

Kiefer patrí k hollywoodskym stáliciam. Začal sa presadzovať už v 80. rokoch, ako ešte násťročný mladík. Cestu na filmové plátno mu však nevyšliapal jeho slávny otec. Kiefer sa už v sedemnástich vedel presadiť sám. Medzi hviezdy ho vystrelil western Mladé pušky alebo hororová dráma Hráči so smrťou (1990), najviac je ale známy rolou Jacka Bauera zo seriálu 24. Dnes si môže z ponúk vyberať a v Hollywoode patrí medzi hercov s najväčšou škálou postáv, od tínedžerov cez upírov a akčných hrdinov až po správniakov.

Zaujímavosť

Sutherland už pôvodne nechcel po niekoľkoročnom účinkovaní v seriáli 24 do žiadneho podobného projektu nastúpiť, ale po prečítaní scenára k pilotnému dielu Designated Survivor zmenil názor.

Pozrite si aj

Yes, Minister (1980–1984)

Ak si chcete od vážnych politických tém oddýchnuť, nie je nič lepšie ako britká britská satira. Legendárny sitcom o politickom loserovi, ktorý však nikdy nepochyboval o svojej genialite a vplyve, aj keď skončí na bezvýznamnom ministerstve, je skoro povinnosťou pre každého fanúšika seriálov.

House of Cards (2013–2018)

Naopak tie najohavnejšie intrigy a politické praktiky na vás čakajú vo výbornom seriáli, ktorému kraľuje Kevin Spacey. Aj keď Frank Underwood pôsobí ako dôveryhodný muž, má jediný životný cieľ, zničiť všetkých, ktorí ho podrazili, vrátane prezidenta Spojených štátov amerických.

Designated Survivor

Film / seriál
Hodnotenie FDB 85 % Hodnotenie redakce
Foto AXN, Profimedia.cz

Réžia Fred Toye, Chris Grismer, Paul A. Edwards, Mike Listo, Michael Katleman, Richard J. Lewis, Paul McGuigan, Sergio Mimica-Gezzan, Brad Turner, Norberto Barba, Kenneth Fink, Sharat Raju, Stephen Surjik, Tara Nicole Weyr

Scénár Paul Redford, Barbie Kligman…

Obsadenie Kiefer Sutherland, Natascha McElhone, Adan Canto, Italia Ricci, LaMonica Garrett, Kal Penn, Maggie Q

Dĺžka 21 × 41–43 min.

Rok 2016

AXN utorok 29. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC