Film / seriál

Preteky o život

Formula! – film o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Rútiť sa po asfalte rýchlosťou 380 km/h je poriadny adrenalín. Mať možnosť si to v takej rýchlosti „rozdať“ s najlepšími pretekármi sveta má len málokto.

Svoju šancu zaradiť sa k tým najlepším dostane mladučký a mimoriadne talentovaný pretekár Jimmy Bly (Kip Pardue) vo filme Formula!. Lenže ustáť pozíciu favorita a nesklamať je niekedy dosť ťažké. Jimmy má ale šťastie, keďže sa jeho „sprievodcom“ svetom formule stane už ostrieľaný veterán Joe Tanto (Sylvester Stallone). Ako už to tak chodí, samozrejme, že obom budú cestu k víťazstvu komplikovať staré spory a postupne sa ukáže, že nielen Jimmy, ale aj Joe vlastne stále hľadá svoje miesto na svete (ideálne na debne medzi víťazmi).

Pravý americký biják

Všetky motoristické preteky sú o adrenalíne a rýchlosti, a to aj pre divákov. Rovnako to platí aj pre akčné filmy tohto typu. Nikto sa nechce pozerať na zamotaný príbeh, sledovať dramatické oblúky a riešiť morálne dilemy z ranku ekológie. Chceme sledovať nablýskané autiaky idúce neuveriteľnými rýchlosťami, chceme sledovať súperenie a tiež poriadne napínavé momenty, kedy ide hrdinom o krk. K tomu samozrejme patria príťažlivé dámy a štipka dojatia, keď dôjde na víťazstvo a zmierenie medzi rozkmotrenými parťákmi. A nesmieme zabudnúť na časť plnú tréningu a tvrdej driny, aby bolo konečné víťazstvo zaslúžené.

Teraz schválne, ktorý hollywoodsky scenárista vie napísať presne taký scenár, aby vám tu a tam kvapla slza dojatia medzi zúrivým fandením hlavnému hrdinovi, ktorý sa len snaží splniť si svoj detský sen? Šampiónom v odbore nie je nikto iný ako Sylvester Stallone. Formula! patrí k ďalším bijákom, ktoré snáď viac americké už byť nemôžu. Mladý Jimmy bol talent za volantom už ako chlapec a jazdiť formulu si vždy prial. Joe (Stallone) patril k špičke, ale kvôli zraneniu s pretekaním musel skončiť. Teraz sa obaja vracajú a ako zázrakom prekonávajú svoje strachy a obavy, aby nakoniec víťazoslávne vyhrali na plnej čiare nielen preteky, ale aj v živote. Spoilujeme, no ako všetko dopadne, by vám aj tak bolo jasné po prvých záberoch.

Takže prečo Formulu! vlastne pozerať, keď je všetko tak americky jasné? Práve pre ono osvedčené hollywoodske kúzlo. Je to film z prostredia formúl, kde sa jazdí neuveriteľnou rýchlosťou? Áno, preto sa môžete tešiť na akčné scény, kedy autá narážajú do stien, otáčajú sa kolesami nahor, rozpadajú sa vo vzduchu, pristávajú vo vode, explodujú v plameňoch, narážajú do ostatných áut a rozpadajú sa na súčiastky. K tomu všetkému samozrejme patria prestrihy so zábermi skutočných pretekov, detailmi prižmúrených očí pretekárov, detailmi nôh tlačiacich plyn na podlahu, zábery na pretekársku dráhu, čiernobiele vlajky a cieľové čiary.

Herecké výkony už také slávne nie sú, ale o to tu predsa nejde. Formula! je skrátka film o formuly, kedy chcete zažívať vzrušenie a nemusieť rozmýšľať.

Zaujímavosť

Pôvodne chcel Stallone natočiť životopisnú drámu o legendárnom brazílskom jazdcovi Ayrtonovi Sennovi, ktorý tragicky zahynul roku 1994, ale nakoniec napísal Rockyho z pretekárskej dráhy.

Formula!

Film / seriál
Hodnotenie FDB 59,3 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Renny Harlin

Scénár Sylvester Stallone

Obsadenie Sylvester Stallone, Burt Reynolds, Kip Pardue, Stacy Edwards, Til Schweiger, Gina Gershon, Estella Warren

Dĺžka 108 min.

Rok 2001

Film+ piatok 25. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC