Film / seriál

Prekvapko z vesmíru

Evolúcia – sci-fi komédia
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Vývoj živočíšnych druhov trvá milióny rokov, od jednobunkových organizmov až k nám ľuďom, to je evolúcia.

Čo tak si všetko skrátiť a skúsiť prežiť evolúciu v niekoľkých dňoch. Nemožné? Kdeže! Keď vo filme Evolúcia do arizonskej púšte dopadne meteorit, spôsobí to rozruch. Lenže to ešte nikto netuší, že tento meteorit rozpúta vesmírnu evolúciu priamo na našej planéte. Obsahuje totiž zárodky vesmírnych organizmov, ktorým sa na Zemi veľmi dobre darí. Výbornej komédii kraľuje trojica hercov ako nedobrovoľných výskumníkov v prvej línii David Duchovny, Orlando Jones a Seann William Scott, spoločne s Julianne Moore, o ktorej komediálnom talente ste možno nemali ani tušenia.

Vesmírni Ghostbusters

Ivan Reitman má pomerne jasný režisérsky rukopis. Nie je náhoda, že stojí aj za úspešnou sériou Krotitelia duchov a ujal sa aj réžie Evolúcie. Občas je to proste vidno, či už ide o príšery, ktoré sa vyložene vyžívajú v upúšťaní plynov, alebo o hlavných hrdinov ocitajúcich sa v črevách votrelcov. Ale tieto vtipy proste fungujú a Reitman to vie.

Poďme namydliť nejakých votrelcov!

Pre partičku nesúrodých záchrancov našej planéty je asi najcharakteristickejšie, že takmer všetko, na čo siahnu, sa pokazí. Aj tak dokážu prakticky nemožné a zachránia ľudstvo pred vesmírnou evolučnou inváziou. Harry Block (Orlando Jones) a Ira Kane (David Duchovny) tvoria výborný pár. Ani jeden za sebou nemá oslňujúcu kariéru, napriek tomu ako jediní dokážu prísť na to, čo sa v Arizone vlastne stalo a aké to zrejme bude mať následky. Čo na tom, že im nikto neverí a ani armáda nie je schopná vesmírne príšery zastaviť. Veční smoliari to nakoniec dokážu sami. Teda za výdatného prispenia doktorky Allison Reed (Julianne Moore), ktorej charakteristickou vlastnosťou je, že neustále zakopáva a padá. Príde vám to všetko už opozerané a predvídateľné? Možno, ale Evolúcia má zvláštne kúzlo, snáď práve vďaka tejto jednoduchosti, že všetko spolu hrá, všetko do seba zapadá a vy sa môžete len a len smiať.

Samozrejme skvelým ťahom bolo obsadenie Davida Duchovného, ktorý si po Aktoch X robil sám zo seba aj z úspešného seriálu srandu. A opäť, aj toto zafungovalo na jednotku. Evolúcia v Evolúcii síce často neprebieha úplne ideálne, tvory sa vyvíjajú skôr podľa toho, akú príšeru práve hrdinovia potrebujú, aby sa dej pohol ďalej, ale nesledujeme vedecký dokument.

Evolúcia je jednoducho komédia s vtipnými hláškami a hoci od jej uvedenia ubehlo už dvadsať rokov, aj špeciálne efekty majú stále niečo do seba.

Evolúcia

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69,7 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Ivan Reitman

Scénár David Diamond, David Weissman, Don Jakoby

Obsadenie David Duchovny, Julianne Moore, Orlando Jones, Seann William Scott, Ted Levine, Ethan Suplee, Michael Bower

Dĺžka 104 min.

Rok 2001

Film+ nedeľa 28. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC