Film / seriál

Potoky testosterónu na vyprahnutej planéte

Riddick
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Jednoduché nastavenie deja, veľa akcie a predovšetkým originálna hlavná postava, ktorá ovládne každý priestor, kam vstúpi. Také sú filmy o Riddickovi, kriminálnikovi hľadanom snáď po celom vesmíre.

Na počiatku bola – tma. Čiernočierna tma, prekvapivý hit z roku 2000, ktorý Riddicka prvýkrát vrhol na plátno. Sci-fi natočené so skromným rozpočtom 23 miliónov dolárov malo jednoduchú zápletku: na opustenej planéte stroskotá vesmírna loď s pestrým osadenstvom na palube. Jej členovia si musia chtiac-nechtiac pomáhať, aby prežili útok krvilačných monštier, ktoré planétu obývajú. A jedným zo stroskotancov je aj obávaný zločinec Riddick, chlap ako hora, ktorý si najradšej hľadí svojho a núdzové pristátie prijme ako vítanú príležitosť k úteku: loď ho totiž prevážala do väzenia.

 

Antihrdina v podaní urasteného Vina Diesela, ďalej vybavený schopnosťami vidieť v takmer úplnej tme a zabíjať na sto spôsobov, u divákov zabral, a tak sa dočkal pokračovania Riddick: Kronika temna a trojky nazvanej jednoducho Riddick. V nej sa po chaotickom úvode opäť ocitá na ľudoprázdnej planéte obývanej predátormi. S niektorými sa naučí bojovať, iných si skrotí, ale hlavne sa potrebuje dostať preč. Vyšle preto signál do vesmíru a privolá tak na seba dve party lovcov odmien túžiacich po peniazoch vypísaných na jeho hlavu.

Fascinujúci akčný hrdina

Na premýšľanie pri Riddickovi nie je čas ani chuť: všetko je proste rovnako roztomilo prehnané a zároveň jednoduché ako v predchádzajúcich dieloch. Prvá časť filmu je skoro bez slov. Riddickovo poznávanie prostredia planéty a jej bizarných zvierat pôsobí ako krvavá variácia na Zemanovu Cestu do pravěku. Druhá polovica svojim nastavením zase pripomína western, v ktorom sa tri tímy snažia navzájom prechytračiť a každému z nich ide len o vlastné dobro. 

 

Tempo sa málokedy zastaví, Riddickov tvorca, scenárista a režisér David Twohy, stále ťahá ďalšie nápady (a podrazy) z rukáva a potvory pôsobia vďaka skvelým trikom naozaj desivo. Nechýba očakávateľné veľké finále… Od takého filmu možno dostať maximum chlapáckej zábavy bez premýšľania – ale kto by tiež čakal presahy od príbehov o bystrozrakom svalnatom hajz*ovi, ktorý na seba myslí až v prvom rade.

Riddick

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72 %
Foto PROFIMEDIA

Réžia David Twohy

Scénár David Twohy

Obsadenie Vin Diesel, Karl Urban, Katee Sackhoff, Dave Bautista, Jordi Mollà, Raoul Trujillo, Noah Danby, Nolan Gerard Funk, Conrad Pla, Bokeem Woodbine, Neil Napier

Dĺžka 119 min.

Film+ pondelok 31. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC