Film / seriál

Pomstiteľ zo záhrobia

Romantická dráma Vrana
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

O niektorých vzťahoch sa hovorí, že ide o lásku až za hrob. Môže taká láska zo záhrobia znova obživnúť?

V adaptácii slávneho komiksu Jamesa O'Barra doslova vstane z mŕtvych jeden zo snúbencov. Predtým sa verilo, že duše do krajiny mŕtvych odnáša vrana, ale nikto netušil, že vrana môže dušu priniesť aj späť. Rockový muzikant Eric Draven (Brandon Lee) sa tak vracia medzi živých, aby pomstil svoju takisto mŕtvu snúbenicu. Mystický film je plný lásky aj hnevu, pretože utrpenie, ktoré mučí Erica, je naozaj desivé a zžieravé. Vrana patrí k legendárnym filmom tiež preto, že išlo v 90. rokoch o prvú lastovičku medzi komiksovými adaptáciami.

Smrtiaca legenda

Vrana je film, ktorý preslávila smrť nielen tematicky, ale aj tragická nehoda hlavnej hereckej hviezdy Brandona Leeho, ktorý bol pri natáčaní postrelený a na následky zranení zomrel. Jeho postava sa tak vracia späť zo záhrobia nielen v príbehu, ale aj pri samotnom natáčaní, keď museli byť dotočené niektoré scény s pomocou špeciálnych efektov, pretože Lee už nebol medzi živými.

Detstvo končí vo chvíli, keď pochopíme, že zomrieme

Príbeh samotný začína vzkriesením z mŕtvych. V predvečer svadby je zavraždená rocková hviezda menom Eric Draven (Brandon Lee) aj so snúbenicou. Jeho dušu potom do ďalšieho sveta vyprevádza vrana; lenže keď je duša stále nešťastná kvôli udalostiam zo sveta živých, stane sa, že ju vrana „odprevadí“ späť. A tak sa o rok neskôr, na Halloween, Eric znovu objaví na Zemi a sľubuje pomstu všetkým, ktorí sa podieľali na vražde jeho samotného aj jeho snúbenice.

To je všetko k príbehu. S pomocou flashbackov sa dozviete viac o oných vraždách aj vrahoch samotných. Je to jednoduchý príbeh, ktorý výnimočným robí spôsob rozprávania. Eric sa totiž pohybuje po meste, ktoré pôsobí veľmi desivo. Prechádza nočnými ulicami, ktoré neustále kropí dážď, všetky tiene sú hrozivo dlhé, domy neprirodzene pokrivené a Eric sám má masku vychudnutého, bledého, mŕtvolného pomstiteľa. To všetko sú už dávno odskúšané a dobre fungujúce atribúty komiksov i filmu noire. Atmosféra ako z gotických hororových románov je typická napríklad aj pre Batmana, ale vo Vrane je všetko silnejšie. Svoj podiel na tom určite má aj rýchly strih. Film často pripomína skôr hudobný klip, ostatne klipovitosť je tiež jedným z charakterizačných prvkov komiksu, čomu zodpovedá aj hudobný podkres (The Cure, Stone Temple Pilots, Pantera, Nine Inch Nails...)

Vrana je tak film výsostne umelecký, v ktorom ide predovšetkým o atmosféru, o zachytenie emócií hlavného hrdinu a jeho tragickosť len podčiarkuje smutná udalosť, ktorá ho sprevádza. Iróniou osudu je, že Brandon Lee sa mohol stať skutočnou hollywoodskou legendou, len už nedostal príležitosť.

Vrana

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82,5 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Alex Proyas

Scénár David J. Schow, John Shirley

Obsadenie Brandon Lee, Michael Wincott, Rochelle Davis, Ernie Hudson, David Patrick Kelly, Angel David, Bai Ling

Dĺžka 101 min.

Rok 1994

Film+ pondelok 10. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC