Film / seriál

Policajná anatómia

Policajná anatómia
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Seriály z policajného prostredia sú najmä v Amerike populárne už od čias, keď sa každý večer začala na gauči pred „magickou debničkou“ schádzať celá rodina.

Pôvodný mustr býval jednoduchý, buď bol hlavným hrdinom seriálu nejaký drsný detektív, alebo naopak smiešny nešika. Všetci však riešili zamotané prípady a ich práca bola tým hlavným. Osobný život ako keby neexistoval. Spomeňte na záhadnú pani Columbovú, ktorú nikto nikdy nevidel… Toto však nie je prípad dnešných čias a ani seriálu Rookie Blue, ktorý sa na obrazovky chystá s piatou sériou.

Keď sa v roku 2010 začal vysielať seriál o mladých policajtoch, ktorí nastúpia prvýkrát do praxe, v mnohom sa porovnával s trochu slávnejšou Klinikou Grace (Grey‘s Anatomy). Hlavná hrdinka Andy McNally (Missy Peregrym) mala byť novou Meredith Grey, tiež v modrej uniforme, občas tiež od krvi, ale namiesto skalpelu pri sebe mala nosiť zbraň. Aj jej tesne pred nástupom do nového zamestnania zasiahne do života jedna udalosť. Aj ona sa nakoniec zapletie so svojím nadriadeným a tiež ona patrí k hviezdam svojho ročníku, aj keď to tak zo začiatku nevyzerá. Paralel medzi oboma seriálmi by sme mohli nájsť ešte viac, ale pozor, nie je na tom nič zlé. Skôr platí opak, pretože Klinika Grace patrí k najúspešnejším seriálom posledných rokov, každé prirovnanie k nej je vlastne lichotivé. Aj Rookie Blue sa radí k veľmi dobre hodnoteným seriálom, hoci sú niektorí diváci občas sklamaní, že sa až moc riešia osobné vzťahy. Ale policajti akože nežijú? Podľa iných seriálov, pravda, príliš nie. Poznáte určite zabehnutý model úspešného detektíva, ktorý buď žije sám, pretože kvôli práci nemá na vzťahy čas, alebo je rozvedený, pretože kvôli práci nemal na rodinu čas… Tak prečo si nezačať s niekým z odboru, ten by mohol mať pochopenie a scenár sa hneď oživí ďalšími dejovými linkami. Navyše, keď je dobre napísaný, potom to jednoducho musí fungovať.

Ďalší z ranku inteligentných seriálov s premysleným scenárom, ktorý nechce mať rozmery filmového diela

A ono to funguje, dôkazom nech je piata séria tohto seriálu, v ktorej sa môžete tešiť na svojich obľúbených hrdinov, ale aj na pár nových postáv, ktoré s pracovnými aj osobnými vzťahmi opäť riadne zamiešajú.

Jediným, čo by sme mohli seriálu vytknúť, je prílišná dokonalosť hercov. Pravda, inšpektor Columbo nebol práve lámač dievčenských sŕdc, ale uňho išlo hlavne o dolapenie vrahov, kým dnešní policajní hrdinovia sa zásadne vyznačujú dokonalým make-upom aj účesom, dámy postavou modelky a páni ostro rezanými rysmi. Kto vie, možno má dnes polícia na svojich strážnikov a detektívov iné požiadavky (aj v Klinike Grace bolo asi jednou z podmienok, že kto chce šéfovať, musí mať portfólio plné fotiek od modelingovej agentúry), ale občasné kruhy pod očami po prebdených nociach by divákov potešili a ich obľúbené postavy by sa pre nich stali ešte uveriteľnejšími.

Tak či tak sa tešíme na ďalšiu zločineckú sezónu. Dôraz je tu kladený na postavy a ich osobný život, ktorý sa zároveň vždy nejako odráža v policajnej práci a riešených prípadoch.

Zaujímavosť

Hoci to nie je nikde uvedené, uniformy, hodnostné odznaky aj názvy ulíc, to všetko odkazuje na kanadské Toronto.

Pozrite si aj

Policajný odznak

Nie príliš pripomínaný seriál, ktorý sa odohráva v jednom okrsku v L. A., kde majú hlavné slovo kriminálnici, nie policajti. Nový kapitán Aceveda chce pomer síl zmeniť, ale čisto zákonnými prostriedkami to nepôjde. Skvelý drsný seriál.

Mamon

Kriminálky sa v posledných rokoch daria aj u nás. K tým najlepším seriálom patrí Mamon z produkcie HBO Europe, ktorý sa točí okolo podivných štátnych zákaziek a novinára v podaní Matěja Hádka, ktorému sa podarí dostať k pravej českej mafii.

Rookie Blue / 5. séria

Film / seriál
Hodnotenie FDB 88,8 % Hodnotenie redakce
Foto AXN

Réžia David Wellington, John Fawcett, T. W. Peacocke, Paul Fox, Steve DiMarco, Charles Binamé, Steve Dimarco

Scénár Tassie Cameron, Sherry White…

Obsadenie Enuka Okuma, Travis Milne, Missy Peregrym, Melanie Nicholls-King, Noam Jenkins, Charlotte Sullivan, Gregory Smith

Dĺžka 11 × 42 min.

AXN piatok 18. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC