Film / seriál

Pitt rozbúši srdce všetkým

Svetová vojna Z – akčný thriller
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na Skylink Live TV Sledovať

Brad Pitt sa ocitá uprostred svetovej apokalypsy a vydáva sa na zložitú a mrazivo napínavú cestu za záchranou planéty.

Kým s pandémiou covidu svet stratil dych, nabrali ho filmy, ktoré na podobnej hrozbe vystavali svoje príbehy. Nečakane aktuálnymi sa stali Smrtiaca epidémia, O 28 dní…, Nákaza alebo strhujúci náčrt apokalypsy vo Svetovej vojne Z.

Zombie, kam sa pozrieš

Aj keď práve ten sa o žiadne „znovuzrodenie“ opierať nemusí – je z kategórie filmov, ktoré aj pri opakovanom pozretí ohromia, v tomto prípade vražedným tempom rozprávania a stupňujúcim sa napätím, pri ktorom srdce búši v najvyšších kmitočtoch.

Herecká ikona Brad Pitt sa počas desiatich minút ocitá uprostred vravy, ktorá ohrozuje nielen jeho rodinu či obyvateľov mesta, ale celú planétu. Neznámy vírus vyrobil z ľudí zombie, ktorých počet vzhľadom na jednoduchý prenos obyčajným uhryznutím rastie geometrickým radom, s ktorým rovnakou rýchlosťou klesá nádej na prežitie ostatných.

Bez dychu

Pitt sa v koži niekdajšieho experta OSN musí pokúsiť nájsť zdroj nákazy, bez ktorého nemožno s neviditeľným nepriateľom bojovať. Jeho misia naprieč zemeguľou prináša infarktové situácie, či už pred krvilačnými netvormi uniká v chodbách temnej budovy, v izraelských uliciach, na palube lietadla, alebo v zákutiach laboratória, v ktorom sa pokúša zrealizovať svoj geniálny nápad, ako zombies prekabátiť.

Mohlo by sa to stať

Pitt sa, spoločne s Dede Gardner a Jeremym Kleinerom, stal v tomto prípade aj producentom. Film vychádza z rovnomenného postapokalyptického hororového románu s podtitulom História svetového konfliktu so zombie. Spomínaná trojica ním bola nadšená. „Pred piatimi rokmi som o zombie nevedel vôbec nič. Dnes sa považujem za znalca,“ povedal pri uvedení filmu Pitt. „Nemal som ani potuchy, aké bohaté sú povery o zombie. Kniha Maxa Brooksa vás dokáže zaujať a súčasne presvedčiť, že situácia ako je táto, by sa naozaj mohla prihodiť,“ dodal herec a Dede Gardner ho doplnila: „Hoci je to kniha o zombie – alebo možno práve preto – sme tu našli čosi, čo nás oslovilo, čo bolo zásadné a svojím spôsobom aj prorocké. Nevedeli sme, čo bolo podmanivejšie.“

Svetová vojna Z

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,7 % Hodnotenie redakce
Foto CANAL+ Action

Réžia Marc Forster

Obsadenie Brad Pitt, Mireille Enos, James Badge Dale, Daniella Kertesz, Matthew Fox, David Morse, Abigail Hargrove

Dĺžka 111 min.

Rok 2013

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC