Film / seriál

Petr Kostka – Filmový i divadelný štramák oslavuje jubileum!

Petr Kostka – Filmový i divadelný štramák oslavuje jubileum!
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na Skylink Live TV Sledovať

Oslavovať životné jubileum v hereckom svete zaváňa poriadnou párty. V prípade elegána ako vystrihnutého z prvorepublikových filmov – Petra Kostku – ale nič také nečakajte.

Energiu by na to jeden z najpopulárnejších českých hercov určite stále mal, lenže nepatrí medzi celebrity, ktoré sa rady neustále zdržiavajú v žiare reflektorov. Pred tie sa Kostka stavia len ako herec, je profesionál a svoju popularitu nevyužíva ku zviditeľňovaniu sa, vždy za neho hovorí len a len jeho práca. Oslávi okrúhle jubileum – 80 rokov! Toľko by mu však hádal len málokto. Je ale pravda, že Kostka k českému divadlu aj filmu patrí akosi neodmysliteľne, veď začínal už počas štúdií na DAMU v päťdesiatych rokoch.

Ako penzista vítam každú ponuku. Ale vo svojom veku mám právo povedať nie a vyberať si

To, že bude herec, však nebolo také isté. Mal plno ďalších koníčkov a vždy ho veľmi priťahovali exaktné aj prírodné vedy. Maturoval na Vyššej hospodárskej škole (1957), ale nakoniec kariéru finančníka (možno celkom sľubnú) pustil k vode a dal sa na divadlo. Už od začiatku bolo jasné, že ide o talentovaného mladíka. Aby aj nie, keď pochádzal z hereckej rodiny, navyše nie hocijakej hereckej rodiny: korene tohto povolania siahajú v rodine Kostkovcov až do prvej polovice 19. storočia. Svoju kariéru odštartoval zároveň v divadle aj vo filme. Počas života vystriedal tri stále angažmány – začínal v Mestských divadlách pražských, potom si na dvadsať rokov „odskočil“ do Národného divadla a nakoniec sa usadil v Divadle na Vinohradoch. Stvárnil celú škálu úloh, od komických po tragické. Podobne to bolo aj na filmovom plátne a v televízii. Z počiatku točil aj päť filmov ročne, ale od sedemdesiatych rokov sa usadil skôr v televízii a televíznych seriáloch. Kostku si budete určite pamätať zo slávnych filmov ako Bláznova kronika, Romaneto, Zítra vstanu a opařím se čajem (hlavná dvojrola) či Což takhle dát si špenát. V posledných rokoch ste ho mohli pravidelne vídať napríklad v obľúbenom seriáli Četnické humoresky, kde si zahral dobrosrdečného žandára.

A pretože Kostkovci budú pravdepodobne oslavovať iba v kruhu rodinnom, stanica CS Film sa rozhodla, že na počesť majstrových 80. narodenín uvedie hneď šesť filmov, v ktorých si zahral.

Florián / 1961

Komédia o sedliakovi, ktorý dostal od svätého Floriána nebeský povraz, ktorým bolo možné meniť počasie.
Ďalej hrajú: Jiří Sovák, Jiřina Petrovická, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský…

Zločin v dívčí škole / 1965

Poviedkový film natočený na motívy prvých detektívnych poviedok Josefa Škvoreckého. Tri príbehy natočené troma režisérmi sú zjednotené postavou detektíva Borůvku.
Ďalej hrajú: Lubomír Lipský, Jana Gýrová, Jiří Kodet, Karla Chadimová…

Zlá noc / 1973

Kriminálny príbeh, v ktorom sa pátra po vrahovi mladého dievčaťa. Ktorý z motívov zločinu bude nakoniec ten pravý?
Ďalej hrajú: Carmen Mayerová, Michal Pavlata, Jaroslava Schallerová, Jiří Krampol…

Svatba bez prstýnku / 1972

Dramatický príbeh o živote i láske v ťaživom období protektorátu.
Ďalej hrajú: Michal Pavlata, Jana Preissová, Václav Neckář, Irena Kačírková, Viktor Preiss…

Pátek není svátek / 1979

Filmová komédia o obyčajnom dni obyčajnej rodiny plnom starostí i úsmevov.
Ďalej hrajú: Jorga Kotrbová, Laďka Kozderková, Zdena Hadrbolcová, Jiří Kodet, Luděk Kopřiva, Josef Vinklář…

Záchvěv strachu / 1983

Revolučný rok 1848, nevydarené povstanie a jeden z jeho vodcov po návrate z väzenia. Podarí sa ho tajnej polícii zdiskreditovať?
Ďalej hrajú: Radoslav Brzobohatý, František Němec, Josef Abrhám, Štefan Kvietik, Libuše Geprtová…

Zaujímavosť

Na propagáciu svojej osoby si Kostka moc nepotrpí, byť populárny ho dokonca vôbec nebaví. Rozhovory preto dáva len celkom výnimočne a tiež sa nerád fotí.

 

 

6× Petr Kostka!

Film / seriál
Foto Profimedia.cz, CS Film
CS Film pondelok 11. 6. Moj TV program Satelitná televízia: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC