Film / seriál

Vášnivá hra na schovávačku

Penzión pre slobodných pánov – česká komédia
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na Skylink Live TV Sledovať

Jemne pikantná komédia Seána O'Caseyho o prísne vedenom penzióne pani Mossie pre slobodných pánov, do ktorého je prísne zakázané vodiť si slečny.

Bývali časy, kedy to ani slobodní páni nemali so ženami jednoduché, pretože rande akosi nebolo kde v noci vášnivo zakončiť. A tak sa jeden neodolateľný slobodný pán Mulligan (Josef Abrhám) rozhodne, že si svoju vyvolenú „prepašuje“ na izbu aj napriek zákazu prísnej majiteľky penziónu.

Nič netušiaca rozjarená dáma Anděla (Iva Janžurová) sa tak ocitne v penzióne pre slobodných pánov. Každá iná slečna by sa okamžite chcela vytratiť, len čo by zistila, že v penzióne nesmie byť. Lenže Anděla napriek svojmu nežnému menu nič také nepodnikne. Všetky tieto udalosti by sami o sebe vydali na bláznivú komédiu. O'Casey však pridal ešte postavu opitého spolubývajúceho Halibuta (Jiří Hrzán), pred ktorým musí Mulligan Andělu tiež ukryť.

Keď legenda sfilmuje legendu

V Čechách 60. rokov mala obľúbená divadelná jednoaktovka naozaj zaujímavý osud. Režisér Jiří Krejčík bol veľkým fanúšikom O'Caseyho hier a chcel jeho najznámejší kúsok predstaviť aj mimo divadelných dosiek. V roku 1965 nakrútil televíznu verziu, ale v takej šialenej technickej kvalite, že film nebol pozerateľný. Nezostalo mu nič iné ako sa opäť spoľahnúť na divadlo. Pension pro svobodné pány sa začal hrať v Činohernom klube, kde vtedy bol skvelý herecký kolektív. V hre účinkovali Josef Abrhám, Jiřina Jirásková, Věra Ferbasová alebo Vladimír Pucholt.

Našťastie osud tomu chcel a Krejčíkovi sa podarilo nakoniec natočiť aj filmovú verziu. Pre rolu Anděly sa mu Jiřina Jirásková zdala už stará, tak obsadil Ivu Janžurovú. A Vladimír Pucholt zase emigroval, a tak sa roztomilo opitým Halibutom stal Jiří Hrzán. Vznikla tak bláznivá a hlavne nezabudnuteľná filmová komédia. Niet sa čomu diviť, že tento text Krejčík tak miloval. Okrem komických situácií vyplývajúcich z nočnej hry na schovávačku sú tu brilantne napísané dialógy. Krejčík tiež pri natáčaní prísne trval na presnom dodržiavaní textu a improvizácie sa mu príliš nepozdávali.

Asi najvýstižnejšie by sa Pension pro svobodné pány dal charakterizovať takto: „Pravá dáma vie, kedy odísť. Ale pravý gentleman ju nenechá odísť.“

Zaujímavosť

Z anglického originálu pôvodnú hru do češtiny preložila Jana Werichová, dcéra Jana Wericha.

Pension pro svobodné pány

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,1 % Hodnotenie redakce
Foto CS Film

Réžia Jiří Krejčík

Scénár Jiří Krejčík, Sean O'Casey (divadelná hra)

Obsadenie Iva Janžurová, Josef Abrhám, Jiří Hrzán, Věra Ferbasová, Pavel Landovský, Naďa Urbánková, Jiří Hálek

Dĺžka 90 min.

Rok 1967

CS Film piatok 31. 12. Moj TV program Satelitná televízia: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC