Film / seriál

Pionieri, maľované deti

Pějme píseň dohola – československá komédia
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na Skylink Live TV Sledovať

Čo všetko sa dalo zažiť na predrevolučných pionierskych táboroch? Uvidíte v svojráznej komédii vychádzajúcej z poetiky divadla Sklep. Príbeh o strate panictva majú na svedomí – Ondřej Trojan, Jan Hřebejk a Petr Jarchovský.

Táto filmárska trojka sa stretla aj neskôr pri ďalších filmoch, ale Pějme píseň dohola bola nielen ich spoločným celovečerným debutom, ale tiež v mnohom predznamenala poetiku, s ktorou pracujú v rôznych obmenách Trojan, Hřebejk aj Jarchovský dodnes.

Zanedbávaný klenot

V podstate nejde o žiadny filozoficky zásadný film. Veď všetko sa točí hlavne okolo trápnych či absurdných situácií a v podstate ide o typicky „sklepácku“ tragikomédiu, kde vedľa seba pred kamerou stoja herci aj neherci. Kto z vás absolvoval nejaký pioniersky tábor však veľmi dobre vie, že presne o trápnosti aj absurdnosti to často bolo najviac. Rôzne letné romániky medzi vedúcimi, zamilované pionierky a pionieri do vedúcich, nepríjemné kuchárky a niekedy až príliš agilní vedúci v spojení s niektorými nezáživnými hrami a výpravami v mnohých iste nezanechali tie najlepšie spomienky. Ale nie všetko je vždy len čierne alebo biele.

Samotný príbeh je vystavaný na jednoduchej zápletke, keď ani nie osemnásťročný Ondra (Václav Chalupa) prichádza so svojím kamarátom Markom na pioniersky tábor. Chlapcom akosi nejde o výchovu a zábavu mládeže, ale čisto o sexuálne zážitky. Napríklad Ondra verí, že toto je to pravé miesto, kde môže prísť o panictvo. A to je vlastne základná situácia, z ktorej vychádza všetko ostatné.

Lenže trio Trojan-Hřebejk-Jarchovský nechcelo len mapovať mladícke letné zdary aj neúspechy na poli sexuálnom, podarilo sa im vytvoriť svet, ktorý v mnohých ohľadoch pripomínal až vojenskú mašinériu, a to so všetkými absurdnosťami, ktoré k tomu patria. A tak sa budete baviť na úkor často trochu vyšinutých vedúcich, rozpomínať sa na protivné upratovačky, ktorých ste za život určite niekoľko stretli, možno budete trochu nostalgickí pri spomienkach na prvé letné lásky a možno si aj zanotujete spoločne s hrdinami nejakú pesničku od táboráka.

Toto je skrátka ideálne namiešaná zmes nostalgie, kritiky i absurdnosti, presne ako to poznáte najmä u Hřebejka s Jarchovským. A ďalším bonusom tohto často neprávom opomínaného filmu sú mladí herci, ktorí sú dnes považovaní za ikony českého filmu. Napríklad naivná pionierka „Tráva“ v podaní Ani Geislerovej alebo vychudnutý „Saďour“ Jiřího Stracha. Proste je to letná táborová kultovka, ktorá vás buď vráti do minulosti, alebo v prípade mladších ročníkov pripraví na všetky táborové úskalia.

Zaujímavosť

Jan Hřebejk spomínal, že keď sa na Pějme píseň dohola vydal prvýkrát do kina, predavač lístkov sa ho snažil od nákupu lístka odradiť.

Pějme píseň dohola

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62,3 %
Foto CS Film

Réžia Ondřej Trojan

Obsadenie Václav Chalupa, Ulrika Kotajná, Ladislav Brothánek, Jiří Šašek, Radek Říha, Jan Procházka, Jiří Remeš

Dĺžka 103 min.

Rok 1990

CS Film piatok 12. 8. Moj TV program Satelitná televízia: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC