Film / seriál

Network

Network
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Senzácie chtiví diváci si radi pozrú čokoľvek, napríklad aj samovraždu v priamom prenose.

Film z roku 1976 je dnes aktuálnejší, než v čase svojho vzniku. Popisuje fungovanie televíznych gigantov, ktorí pre sledovanosť neváhajú urobiť čokoľvek. Keď má byť zaslúžilý moderátor Howard Beale odídený do dôchodku, rozhodne sa pre radikálny krok. Vo vysielaní oznámi, že spácha samovraždu v priamom prenose. Zdá sa vám to desivé? Hlavná manažérka v tom vidí príležitosť ako hrom, pri obrazovkách totiž môžu zasadnúť milióny divákov. Z Howarda je tak razom najväčšia hviezda v USA a svoju „veľkú“ príležitosť sa rozhodne nepremárniť...

Naplnené proroctvo

Beale (Peter Finch) však predstavuje len jednu dejovú líniu. Príbeh sa ešte viac zameriava na Dianu Christensen (Faye Dunaway), ktorá by možno sama bola schopná vraždiť, keby tak zdvihla sledovanosť. Jej protipól tvorí Max Schumacher (William Holden), manažér stredného veku, ktorý sa stane Dianinou obeťou a milencom, presne v tomto poradí.

V čase uvedenia sa o Networku písalo ako o „poburujúcej satire“, alebo dokonca „mesiášskej fraške“, dnes je to však prorocký film, ktorý predbehol svoju dobu o štyri desaťročia. Svoju zásluhu na tom má určite geniálny scenár, kedy sa striedajú exponované scény zamerané na Bealeho a scény pomerne tiché, napriek tomu aj svojim spôsobom veľmi dramatické, teda scény s Dianou a Maxom. A potom je tu dôraz na televízne zákulisie. Konečne raz vznikol film, v ktorom môžete ísť za kameru, doslova. S niečím podobným prišiel nedávno napríklad seriál Newsroom.

Oscarová žatva

Film bol nominovaný na desať Oscarov, vyhral štyri (Finch, Dunaway, Straight a Chayefsky) a vyvolal dosť diskusií o rozpadajúcich sa hodnotách televízie i televíznej zábavy. Opäť, aké aktuálne... Skutočným klenotom tohto filmu je Dunaway, posadnutá sledovanosťou ako diablom. Keď zavetrí úspech, zaiskria jej oči, slastne si oblizne pery a okamžite rozbieha geniálne zvrátenú kampaň. Niet divu, že si za svoj výkon odniesla povestnú zlatú sošku. Podobne uhrančivo pôsobí tiež Holdenov výkon ako producenta, v ktorom sa práve bije Jekyll a Hyde. Je si vedomý toho, že Diana môže všetko zničiť len pre jediný deň, ale zároveň je ňou fascinovaný a priťahovaný. Popravde, prečo Oscara získala aj Beatrice Straight za úlohu Maxovej manželky netušíme, ale pátrať po tom nebudeme.

Network je jednoducho filmovým klenotom, ktorý by si zaslúžil viac našej pozornosti. Je to film, ktorý ide až na dreň, nebojí sa absurdít, vypätých situácií, a práve tým je taký uhrančivý.

Zaujímavosť

Všetka hudba, ktorá vo filme zaznie, pochádza z reklám a rôznych televíznych zvučiek.

Network

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,5 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Sidney Lumet

Scénár Paddy Chayefsky

Obsadenie Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch, Robert Duvall, Wesley Addy, Ned Beatty, Arthur Burghardt

Dĺžka 121 min.

Rok 1976

Film+ štvrtok 22. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC